Ισλανδία: «Παγώνει» το κυνήγι φαλαινών – Ελπίδες ότι θα καταργηθεί

Αναστέλλεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου το φετινό κυνήγι φαλαινών στην Ισλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η λήψη της απόφασης σχετίζεται με προβληματισμούς που έχουν προκύψει αναφορικά με την ευζωία των θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ πρόκειται για μια κίνηση που δημιουργεί προσδοκίες ότι ίσως το τέλος της αμφιλεγόμενης αυτής πρακτικής να πλησιάζει, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό η κυβέρνηση της χώρας.

Την απόφαση χαιρέτισαν επιστήμονες και οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων. Η Humane Society International αποκάλεσε την απόφαση «σημαντικό ορόσημο για την προστασία των φαλαινών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η υπουργός Αλιείας και Γεωργίας της βορειοευρωπαϊκής χώρας, Σβάντις Σβαβρσντοτίρ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Πήρα την απόφαση για την αναστολή της φαλαινοθηρίας μέχρι τις 31 Αυγούστου». Η απόφαση αυτή έπεται μιας έκθεσης που κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κυνήγι παραβιάζει τον νόμο της Ισλανδίας περί ευημερίας των ζώων.

Προσφάτως διενεργηθείσα έρευνα της Ισλανδικής Αρχής Τροφίμων και Κτηνιατρικής για τη φαλαινοθηρία διαπίστωσε ότι η θανάτωση των ζώων διήρκεσε πάρα πολύ βάσει των στόχων του νόμου για την ευημερία των ζώων. Η υπηρεσία δημοσίευσε, επίσης, ένα βίντεο που έχει χαρακτηριστεί ως «σοκαριστικό», καθώς καταγράφει την αγωνία και τον φόβο μιας φάλαινας που φαλαινοθήρες καταδίωκαν επί πέντε ώρες.

«Αν η κυβέρνηση και οι φορείς δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις εγγυήσεις ευημερίας των θηλαστικών, οι δραστηριότητες αυτές δεν έχουν μέλλον», δήλωσε η υπουργός. Η χώρα διαθέτει πλέον μόλις μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στο κυνήγι φαλαινών, την Hvalur, της οποίας η άδεια για κυνήγι πτεροφάλαινας λήγει φέτος. Το 2020, μια άλλη εταιρεία ανέστειλε επ’ αόριστον τις δραστηριότητές της το 2020, επικαλούμενη λόγους χαμηλών κερδών.



Δεδομένου ότι η κυνηγετική περίοδος φαλαινών στην Ισλανδία διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι αμφίβολο το κατά πόσο η Hvalur θα αποφασίσει να βγει στα ανοιχτά τόσο αργά στη σεζόν.

Βάσει νόμου, επιτρέπεται η θανάτωση έως και 209 πτεροφαλαινών, οι οποίες αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητωδών μετά τη γαλάζια φάλαινα, καθώς και η θανάτωση έως και 217 ρυγχοφαλαινών ετησίως. Εντούτοις, η αλίευση των μεγάλων θηλαστικών έχει σημειώσει δραστική μείωση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της συρρίκνωσης που έχει παρατηρηθεί στην αγορά κρέατος φάλαινας.

«Οι φάλαινες αντιμετωπίζουν ήδη πολλές και σοβαρές απειλές στους ωκεανούς από τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την παγίδευση σε δίχτυα και τις συγκρούσεις με πλοία, που το τέλος της βάναυσης εμπορικής φαλαινοθηρίας είναι η μόνη ηθική λύση», ανέφερε ο διευθυντής της Humane Society International, Ρούουντ Τόμπροκ.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι μόνες χώρες στον κόσμο όπου η φαλαινοθηρία συνεχίζεται έως και σήμερα, πέραν της Ισλανδίας, είναι η Νορβηγία και η Ιαπωνία, αλλά οι αντιδράσεις από επιστήμονες, οργανώσεις και πολίτες είναι σφοδρές.


Με πληροφορίες από AFP και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ