Καταγγελία της ΠΦΠΟ για το δημοτικό κυνοκομείο Τρίπολης: «Τέτοιες εικόνες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές»

Μετά από τις συγκλονιστικές εικόνες από το δημοτικό κυνοκομείο της Τρίπολης
και μετά από επικοινωνία με τοπικούς φιλόζωους και το Save a Greek Stray, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) προχώρησε σε καταγγελία προς το Αστυνομικό Τμήμα και την Εισαγγελία Τρίπολης, την οποία κοινοποίησε στην ΓΑΔΑ, την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, την Ε. Γ. Ζώων Συντροφιάς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Τέτοιες συμπεριφορές προς τα ζώα και τέτοιες εικόνες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ιδιαίτερα όταν αφορούν την Πολιτεία και τους Δήμους», επισημαίνει η ΠΦΠΟ.

Ειδικότερα, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, εθελοντές της ΜΚΟ Save a Greek Stray επισκέφτηκαν εκ νέου το κυνοκομείο Τρίπολης, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, για να προσφέρουν χείρα βοηθείας, εν όψει των μαζικών επανεντάξεων που επιβάλλεται να γίνουν. Όπως αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, πηγαίνοντας από κλουβί σε κλουβί, κάθε διάθεση φωτογράφισης και προώθησης των ζώων, γρήγορα αντικαταστάθηκε από καταμέτρηση απισχνασμένων σκύλων.

Οι εθελοντές καταμέτρησαν περίπου 160 ζώα, εκ των οποίων τα 90 ήταν από αδύνατα έως αποστεωμένα και πάνω από ήταν 20 υποσιτισμένα κουτάβια.

«Όταν η λεκάνη των τσοπανόσκυλων χωράει σε μια γυναικεία παλάμη, είναι ΝΤΡΟΠΗ να μιλάμε για πρότυπα καταφύγια και χορήγηση κονδυλίων σε Δήμους και φορείς ανίκανους να υπηρετήσουν τις πιο βασικές ανάγκες των ζώων», γράφει η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, ιδρύτρια της ΜΚΟ.

«Σήμερα θρηνούμε όχι μόνο τα ζώα που αφήσαμε πίσω, αλλά και όσα θα μπουν μελλοντικά στο “πρότυπο” καταφύγιο, και ελπίζουμε μόνο πως τα σκυλιά που μπορέσαμε να βοηθήσουμε τους τελευταίους μήνες θα απαλύνουν με τον καιρό τον πόνο μας», συμπληρώνει.

Επιπλέον, στο δημοτικό κυνοκομείο του Δήμου Τρίπολης υπάρχει ένα χαρτί το οποίο απευθύνεται στους εθελοντές και το οποίο αναφέρει τους “κανόνες” σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει αυτοί να συμμορφώνονται.

Οι δύο τελευταίοι κανόνες απαγορεύουν την “κακόβουλη φωτογράφιση” και ενημερώνουν πως “κακόβουλοι εθελοντές” θα απομακρύνονται και δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο κυνοκομείο.

«Αν ο Δήμος και οι υπεύθυνοι του κυνοκομείου θεωρούν “κακόβουλη” την φωτογράφιση σκελετωμένων ζώων και την επισήμανση πρακτικών που δεν συνάδουν με την ευζωία αυτών (ελλιπή σίτιση, έλλειψη αγωγής για νοσήματα, συνεχής παραμονή των ζώων στα κλουβιά χωρίς προαυλισμούς, βρώμικα νερά, και πέταμα τροφής πάνω σε κόπρανα) να υπενθυμίσουμε τα εξής: το κράτος και οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη, το έργο που είναι υποχρεωμένοι να παράγουν γίνεται με χρήματα του πολίτη, και είναι υπόλογοι ΣΤΟΝ ΠΟΛΊΤΗ, όχι το αντίθετο. Τα δημοτικά κυνοκομεία δεν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση με πελατολόγιο και κανονισμούς εσωτερικούς, είναι δημόσιοι χώροι που χτίστηκαν με χρήματα των πολιτών της χώρας, οι εργαζόμενοι υπάλληλοι και οι ανάδοχοι πληρώνονται με χρήματα των πολιτών της χώρας, και οι εθελοντές δεν είναι στην υπηρεσία των κυνοκομείων, αλλά το ακριβώς αντίθετο», γράφει η Save a Greek Stray.

Φωτ.: Save a Greek Stray

Ακολουθεί η καταγγελία της ΠΦΠΟ:

Αξιότιμοι κ.κ,

Οι πληροφορίες που έλαβε η Ομοσπονδία μας καθώς και οι εικόνες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και κάνουν το γύρω του διαδικτύου εντός και εκτός Ελλάδας, καταδεικνύουν την ανεξέλεγκτη παρανομία Δήμων που κατάφωρα λειτουργούν ως «μορφώματα» κι όχι ως φορείς χρηστής δημόσιας διοίκησης ως οφείλουν.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Τρίπολης στο «εξαιρετικό» και χρηματοδοτημένο από δημόσιους πόρους καταφύγιό του διατηρεί ζώα στα όρια της ζωής, για την ακρίβεια σκύλους σε κατάσταση απίσχνασης που ζουν ως σκιές.

Παραθέτουμε την ενημέρωση που έκανε δημοσίως η οργάνωση Save a Greek Stray ΕΔΩ:

Πριν δύο μήνες περίπου η συγκεκριμένη οργάνωση με δικούς της πόρους είχε προσφέρει στειρώσεις και κτηνιατρική περίθαλψη και γενικότερη φροντίδα των ζώων και είχε βοηθήσει τα μέγιστα ώστε τα φιλοξενούμενα εκεί ζώα να επανέλθουν στη ζωή, κυριολεκτικά.

Ωστόσο η αθλιότητα επανήλθε καθώς η κακοποίησή τους τροφοδοτείται από την συνεχή εγκληματική διαχείρισή τους από τον αρμόδιο φορέα.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες που έλαβε η Ομοσπονδία μας από την φιλοζωική κοινότητα και από απλούς πολίτες της Τρίπολης, σύσσωμοι οι υπεύθυνοι λοιδορούσαν και ψεύδονταν κατ’ εξακολούθηση πίσω από τις πλάτες αυτών που βοηθούσαν.

Επουδενί δέχονται πλέον «στα πόδια τους» τη συγκεκριμένη οργάνωση αλλά και οποιοδήποτε φιλοζωικό σύλλογο προκειμένου να μην εμποδίζονται και να μη δημοσιοποιούνται οι παρανομίες τους.

Έχουμε πληροφορηθεί δε ότι ετοιμάζουν ακόμα και σύλλογο -δήθεν- φιλοζωικό με κάθε νόμιμη διαδικασία αλλά επί της ουσίας με ανύπαρκτους εθελοντές επί το έργον, προκειμένου να απομακρύνουν τους υπάρχοντες συλλόγους που αποτελούνται από υπαρκτούς εθελοντές.

Εν κατακλείδι όλες οι καταγγελίες που έχουμε λάβει αφήνουν μόνο να φανεί η δυσωδία μιας συνεχιζόμενης νοσηρής Δημόσιας Διοίκησης, της οποίας η επικινδυνότητα δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε κάθε επίπεδο καθώς είναι ως φαίνεται ανεξέλεγκτη.

ΕΠΕΙΔΗ

Τα ζώα εντός του Δημοτικού καταφυγίου του Δήμου Τριπόλεως κακοποιούνται κατ’ εξακολούθηση και ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι καθημερινός και ακατάπαυστος,
Παραβιάζεται κατάφωρα ο Ν. 4830/21, άρθρο 2, παρ. 2, άρθρο 3 παρ. 2, άρθρο 10, άρθρο 24, άρθρο 28 παρ. 2

Αμφισβητούμε ευθέως τα κτηνιατρικά πορίσματα περί ζώων σε καλή θρεπτική κατάσταση Η σύγχρονη Ελλάδα δικαιούται την πραγματική πρόοδο και δημιουργεί νόμους καταπολέμησης της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο στην κοινωνία.

Η κακή και βάναυση μεταχείριση των ζώων είναι απόλυτα κατακριτέα και η μη εφαρμογή των νόμων για την προστασία τους επιφέρει ποινές κακουργηματικής φύσεως.

ΖΗΤΑΜΕ

  1. Την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας και σύλληψη των υπεύθυνων
  2. Έλεγχο κτηνιατρικό όλων ζώων από δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία εκτός περιφέρειας
  3. Τις προηγούμενες κτηνιατρικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από το τμήμα κτηνιατρικής της συγκεκριμένης περιφέρειας
  4. Τις καρτέλες όλων ζώων, με όλες τις πληροφορίες και το ιατρικό ιστορικό τους
  5. Τα πρακτικά της πενταμελούς επιτροπής
  6. Αναλυτικά τις χρηματοδοτήσεις και την λεπτομερή απορρόφηση των κονδυλίων με τα αντίστοιχα παραστατικά
  7. Τις συμβάσεις και τιμολόγια αγοράς τροφών
  8. Το βιογραφικό της συμβεβλημένης με το Δήμο κτηνιάτρου και τη σύμβασή της
  9. Τον ορισμό κτηνιάτρων για την περίθαλψη των ζώων, και την ανάθεση της φροντίδας των ζώων σε οργανώσεις που μπορούν να ασχοληθούν με τις υιοθεσίες τους.
    Τέλος ζητάμε άμεσα τη δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού για τους Δήμους που (η πλειοψηφία εξ αυτών) ως επανειλημμένα αποδεικνύεται δρουν ανεξέλεγκτα εις βάρος των ζώων, παραβιάζοντας άφοβα κάθε άρθρο του Νόμου για την προστασία τους.

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ