Καταψηφίστηκε ο νόμος για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρωβουλή – 44 ψήφοι υπέρ και 44 κατά

Η καταψήφιση του νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για τις φιλοδοξίες της Ευρώπης, αλλά και για τους στόχους που η ίδια έχει θέσει για την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισε τον «Νόμο για την Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος», ο οποίος στοχεύει στην προστασία της βιοποικιλότητας. Το σχέδιο νόμου αποτελεί βασικό στοιχείο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοτόπων και των επαπειλούμενων ειδών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή είχε προτείνει στις 22 Ιουνίου του προηγούμενου έτους έναν κανονισμό που απέβλεπε στην αποκατάσταση της φύσης, αποσκοπώντας να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της κατεστραμμένης φύσης σε όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ, καθώς και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τού euronews, οι ψήφοι των συντηρητικών κομμάτων ήταν εκείνες που τελικώς οδήγησαν στην καταψήφιση του νόμου. Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα των αγροτών, καθώς και ότι θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «έκρηξης» τιμών στα τρόφιμα.


Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε σημερινό δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι, παρά τη μακρά ψηφοφορία, δεν υπήρξε τελικά πλειοψηφία μεταξύ των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έπειτα από τις ψηφοφορίες επί των τροπολογιών τής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησαν την Πέμπτη 15 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων απέρριψε τελικά τον προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης.

Τα αποτελέσματα της τελικής ψηφοφορίας ήταν 44 ψήφοι υπέρ και 44 κατά, με 0 αποχές. Πρόκειται για οριακό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι για να υπερψηφιστεί ο νόμος χρειαζόταν μία ακόμη ψήφος υπέρ, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προβλέπεται, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων θα υποβάλει στην ολομέλεια την πρόταση απόρριψης της πρότασης της Επιτροπής και εν συνεχεία το Κοινοβούλιο θα κληθεί να τοποθετηθεί, πιθανώς κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Ιουλίου στο Στρασβούργο, εν αναμονή της έγκρισης της ημερήσιας διάταξης από τη Διάσκεψη των Προέδρων.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ