Στείρωση σκύλου: Μια εναλλακτική, μη επεμβατική μέθοδος αντί της χειρουργικής επέμβασης

Τι είναι το αντισυλληπτικό εμφύτευμα για ζώα; Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα είναι μια μη επεμβατική, αξιόπιστη και, παράλληλα, προσωρινή και αναστρέψιμη λύση, που σας δίνει τη δυνατότητα να στειρώσετε τον σκύλο σας χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Το εμφύτευμα εισάγεται κάτω από το δέρμα του σκύλου και μειώνει τις συμπεριφορές που συνδέονται με τις ορμόνες του φύλου του, οι οποίες συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητες γέννες. Είναι καθοριστικής σημασίας να αποφύγουμε τις γέννες αυτές, διότι συχνά οδηγούν σε εγκατάλειψη και, κατ΄ επέκταση, σε αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων που κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται στον δρόμο.

Τα ζώα καταλήγουν αδέσποτα όχι μόνο όταν προέρχονται από μια ανεπιθύμητη γέννα, αλλά και όταν σταματούν να «εξυπηρετούν» ή να «βολεύουν» τους ιδιοκτήτες τους. Δυστυχώς, είναι πολλοί οι ασυνείδητοι που όταν αντιμετωπίσουν δυσκολία, απλώς θα παρατήσουν το ζωάκι τους στον δρόμο. Και παρά το γεγονός ότι οι ποινικές κυρώσεις που συνδέονται με την εγκατάλειψη έχουν ενισχυθεί από τον νόμο του 2021, περιστατικά εγκατάλειψης συναντάμε ακόμη, και μάλιστα κατά κόρον.

Ένα μεγάλο ποσοστό εγκαταλείψεων και κακοποιήσεων γνωστοποιούνται μέσα από τις στήλες της ιντερνετικής εφημερίδας του pet-in.gr, αλλά, πραγματικά, ο αριθμός τους είναι τέτοιος που απλώς θα αρκεστούμε στο να πούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι τα περιστατικά αυτά να αποτελούν πια παρελθόν, ή έστω να μειωθούν όσο χρειάζεται ώστε να θεωρούνται πλήρως διαχειρίσιμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φιλοζωικοί σύλλογοι και τα καταφύγια είναι ασφυκτικά γεμάτα ως αποτέλεσμα των χιλιάδων αδέσποτων/ορφανών ζώων που περισυλλέγουν, τα οποία έχουν ανάγκη από τροφή, νερό και φροντίδα. Και παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και εθελοντές, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και, συχνά, να μεγαλώνει. Αυτό και μόνο θα πρέπει να αποτελέσει ισχυρή ώθηση για όλους τους κηδεμόνες σκύλων να λάβουν δραστικά μέτρα.

Ένα από αυτά είναι και τα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως π.χ. η επιθετικότητα. Έχει εκτιμηθεί ότι το 45% των εγκαταλείψεων σκύλων συνδέεται με τις πράξεις τους. Μια άλλη εκτίμηση που έχει επίσης διατυπωθεί είναι ότι στο 60% των περιπτώσεων, οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές σχετίζονται με τις ορμόνες του φύλου. Συνεπώς, η στείρωση του ζώου μπορεί να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα ταυτόχρονα.

Photo: Alvan Nee/Unsplash
Photo: Alvan Nee/Unsplash

Πώς χορηγείται το αντισυλληπτικό εμφύτευμα και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Virbac , ενός γαλλικού φαρμακευτικού εργαστηρίου που είναι αφιερωμένο στην υγεία των ζώων, «στο 40% των περιπτώσεων, ο ευνουχισμός δεν είναι η λύση σε αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς». Αντίθετα, το αντισυλληπτικό εμφύτευμα συνιστά μια αποτελεσματική μέθοδο για την αποφυγή τέτοιων προβληματικών συμπεριφορών. Χορηγείται με υποδόρια ένεση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή στείρωση σκύλων, γατών, κουναβιών, καθώς και σκύλων που διανύουν το στάδιο της προεφηβείας.


Πώς το αντισυλληπτικό εμφύτευμα αντιμετωπίζει τα προβλήματα συμπεριφοράς;

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, ο τρόπος με τον οποίο δρα το αντισυλληπτικό εμφύτευμα στην περίπτωση εκδήλωσης προβλημάτων συμπεριφοράς είναι η επιβράδυνση της έκκρισης τεστοστερόνης και, παράλληλα, η συνεχής απελευθέρωση δεσλορελίνης, ενώ επιδρά επίσης στην παραγωγή σπέρματος.


Πόσο διαρκεί η στείρωση με αντισυλληπτικά εμφυτεύματα;

Εν αντιθέσει με τη χειρουργική στείρωση, η οποία έχει μόνιμο αποτέλεσμα, το αντισυλληπτικό εμφύτευμα έχει διάρκεια δράσης από 6 μήνες έως 12 μήνες, ανάλογα με τη δόση. Υπογονιμότητα επιτυγχάνεται 6 έως 8 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Προφανώς, εφόσον πρόκειται για μια προσωρινή μέθοδο στείρωσης, προκειμένου η υπογονιμότητα να διατηρηθεί για περισσότερους από 12 μήνες, η θεραπεία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Photo: Matthew Henry/Unsplash
Photo: Matthew Henry/Unsplash

Μια προσωρινή, αναστρέψιμη και μη επεμβατική μέθοδος

Όπως προαναφέρθηκε, η τοποθέτηση αντισυλληπτικού εμφυτεύματος καθιστά στείρο το ζώο προσωρινά, προκαλώντας μια σειρά από αλλαγές που σχετίζονται με την υπογονιμότητα στον οργανισμό του, όπως έκκριση λιγότερης τεστοστερόνης, μειωμένος όγκος όρχεων και περιορισμένες -ή και καθόλου- σεξουαλικές συμπεριφορές.

Οι κηδεμόνες, ωστόσο, θα πρέπει να είναι παρατηρητικοί και σε εγρήγορση, επειδή η χρήση του εμφυτεύματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, κάτι που παρατηρείται και μετά από χειρουργικό ευνουχισμό. Επομένως, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη διατροφή του σκυλάκου σας αναλόγως, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τις συμβουλες του κτηνιάτρου σας.

Photo: Chris Arthur Collins/Unsplash
Photo: Chris Arthur Collins/Unsplash

Κατακλείδα

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η στείρωση είναι μία από τις κύριες μεθόδους για να καταπολεμήσουμε τα περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας και να τον ενημερώνουμε για τη μέθοδο στείρωσης που σκεφτόμαστε να ακολουθήσουμε, ώστε εκείνος να εξετάσει την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου προβλήματος υγείας στον σκύλο μας, το οποίο μπορεί να τον καθιστά ακατάλληλο «υποψήφιο» για κάποια από τις διαθέσιμες μεθόδους. Άλλωστε, η ευημερία του ζώου μας αποτελεί προτεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βαρύνουσας σημασίας να επισημάνουμε ότι ο νόμος 4830/2021 επιβάλλει την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων ηλικίας 1 έτους και 6 μηνών και άνω. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά το μόνο που ουσιαστικά θα πρέπει να ξέρετε -και πάντα να θυμάστε- είναι ότι πέρα από την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση των όσων προαναφέρθηκαν, η στείρωση διασφαλίζει πρωτίστως την καλύτερη υγεία του ίδιου μας του ζώου.

Αν, λοιπόν, φοβάστε τη χειρουργική επέμβαση και ο κτηνίατρός σας είναι σύμφωνος με το να ακολουθήσετε την εναλλακτική μέθοδο του αντισυλληπτικού εμφυτεύματος, τώρα ξέρετε ότι έχετε κι αυτή την επιλογή! Αρκεί να θυμάστε ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση κι ότι η μέθοδος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, ούτως ώστε ο σκύλος σας να παραμένει στειρωμένος, υγιής και μακριά από το χειρουργικό κρεβάτι!


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ