Το πρόγραμμα, με επικεφαλής το “Dogs Trust” και τη Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση Συμπεριφοράς (BVBA), επιδιώκει να προσφέρει καθοδήγηση σε όλα τα μέλη της ομάδας ενός κτηνιατρείου, έπειτα από την επίσημη έναρξή του στο συνέδριο της BSAVA στο Μάντσεστερ.
Οι αξιωματούχοι που βρίσκονται πίσω από το νέο πρόγραμμα, που στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς σε σκύλους, καθώς και στην πρόληψή τους, δήλωσαν ότι έχουν ενθαρρυνθεί από την ανταπόκριση των επαγγελματιών κτηνιάτρων. Δεκάδες άτομα, καθώς και 12 κτηνιατρεία, εγγράφηκαν στο πρόγραμμα “Dog Friendly Clinic”, το οποίο εγκαινιάστηκε επίσημα στο συνέδριο της BSAVA στο Μάντσεστερ.
Dog Friendly Clinic: Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Η πρωτοβουλία, η οποία συνιστά ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ του “Dogs Trust” και της Βρετανικής Ένωσης Κτηνιατρικής Συμπεριφοράς (BVBA), έχει θέσει τον στόχο να συνεισφέρει στο να καταστούν λιγότερο αγχωτικές οι συνεδρίες για σκύλους, τόσο για τα ίδια τα ζώα και τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους επαγγελματίες κτηνιάτρους.
Εκπαίδευση του προσωπικού
Η “Dogs Trust” δήλωσε ότι τα θέματα συμπεριφοράς αποτελούν την κυριότερη μεμονωμένη αιτία ευθανασίας σκύλων ηλικίας τριών ετών ή μικρότερης, συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα παρέχει πόρους κατάρτισης για το σύνολο του προσωπικού των κτηνιατρείων.
Η Ρέιτσελ Κέισι, διευθύντρια συμπεριφοράς και έρευνας σκύλων της “Dogs Trust”, δήλωσε ότι το πρόγραμμα έχει επηρεαστεί από το καθιερωμένο -εδώ και καιρό- αντίστοιχο πρόγραμμα για τις γάτες. «Η αποστολή μας αφορά την προσπάθειά μας να εντοπίσουμε τα προβλήματα νωρίς και να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στους ιδιοκτήτες σκύλων, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε εξ αρχής την ανάπτυξη προβληματικής συμπεριφοράς, που οδηγεί σε εγκατάλειψη ή ευθανασία».
Η καθυστέρηση του προγράμματος εξαιτίας της πανδημίας και οι επιπτώσεις του Covid-19
Η ανάπτυξη του προγράμματος καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του Covid-19, η οποία επέφερε αύξηση της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και των αναδυόμενων προβλημάτων συμπεριφοράς.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις του Covid-19, ο πρόεδρος της BVBA, Κρις Λόρενς – πρώην επικεφαλής κτηνίατρος της RSPCA και κτηνιατρικός διευθυντής της “Dogs Trust” – δήλωσε ότι, αν και το ζήτημα δεν ήταν νέο, ο αντίκτυπος της πανδημίας σε θέματα συμπεριφοράς θα ήταν αισθητός για πολλά χρόνια. «Πάντα αποτελούσε πρόβλημα. Από την εποχή που έκανα πρακτική, δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλά σκυλιά που έρχονταν χωρίς άγχος στο ιατρείο μου. Ήταν μειοψηφία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιστρέψουμε αυτή την αναλογία», εξηγεί ο ίδιος.
Συνολικά 58 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα πριν από την έναρξή του. Ο κ. Λόρενς ελπίζει ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα βοηθήσει στην αύξηση του ευρύτερου επαγγελματικού ενδιαφέροντος για ζητήματα συμπεριφοράς.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Πηγή: vettimes.co.uk