Η κλοπή γάτας και σκύλου πρόκειται να καταστεί ποινικό αδίκημα σε Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία

Η κυβέρνηση υποστήριξε τις προτάσεις να καταστεί η κλοπή γάτων και σκύλων ειδικό ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργούσε το αδίκημα της “απαγωγής κατοικίδιων ζώων” πέρασε το πρώτο στάδιο στο κοινοβούλιο χωρίς αντίρρηση την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος καταδικαστεί για το αδίκημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο ή μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Τώρα θα αντιμετωπίσει περαιτέρω έλεγχο από τους βουλευτές και τους ομολόγους του, αλλά η υποστήριξη της κυβέρνησης σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να γίνει νόμος.

Επί του παρόντος, τα κατοικίδια ζώα θεωρούνται από το νόμο ιδιοκτησία και η κλοπή ενός κατοικίδιου ζώου καλύπτεται από τον νόμο περί κλοπής του 1968. Ο νόμος είναι παρόμοιος στη Σκωτία.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να καταστήσει την απαγωγή σκύλων ποινικό αδίκημα το 2021, αλλά δεν έχει ακόμη ψηφιστεί τέτοια νομοθεσία.

Τα μέτρα περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων, το οποίο αποσύρθηκε από τους υπουργούς τον Μάιο του 2023, προκαλώντας αντιδράσεις από τους ακτιβιστές.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ με άλλα μέσα, μεταξύ άλλων με τη χρήση νομοσχεδίων ιδιωτών βουλευτών που θα εισαχθούν από βουλευτές των πίσω εδράνων.

Η αρχική υπόσχεση ακολούθησε τις συστάσεις μιας ομάδας εργασίας για την κλοπή κατοικίδιων ζώων που συστάθηκε ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την κλοπή σκύλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ.

Το νομοσχέδιο για την απαγωγή κατοικίδιων ζώων προτάθηκε από τη συντηρητική βουλευτή Άννα Φερθ.

Η βουλευτής του Σάουθεντ Γουέστ δήλωσε στο BBC ότι τα χαμηλά ποσοστά διώξεων καθιστούν την κλοπή κατοικίδιου ζώου “έγκλημα χαμηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής”.

«Απλώς το βρίσκω απίστευτο ότι αντιμετωπίζουμε την απώλεια ενός ζωντανού πλάσματος, ενός μέλους της οικογένειάς μας, σαν να πρόκειται για ένα ηλεκτρικό εργαλείο ή ένα λάπτοπ».

Με πληροφορίες από BBC


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ