Λάζαρος Καρανάσιος για την εκμετάλλευση των γαϊδουριών: Αφήστε τα να ζήσουν ελεύθερα!

Η κακοποίηση των γαϊδουριών στα ελληνικά νησιά, έχει προσελκύσει την προσοχή τόσο των τοπικών όσο και των διεθνών οργανώσεων προστασίας των ζώων.

Τα γαϊδουράκια χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά τουριστών και εμπορευμάτων σε περιοχές με απότομες κλίσεις ή στενούς δρόμους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτά τα ζώα έχουν προκαλέσει ανησυχίες, κυρίως λόγω της υπερβολικής καταπόνησης, της έλλειψης επαρκούς ξεκούρασης, του νερού και της τροφής, καθώς και της απουσίας κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος ο οποίος εργάζεται ενεργά για την προώθηση της ευημερίας και της προστασίας των ζώων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, έκανε μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Instagram σχετικά με το ζήτημα την μεταχείριση των γαϊδουριών, εκφράζοντας την απέχθεία του απέναντι στην αδίστακτη εκμετάλλευση τους και ζητά από τους αρμόδιους και τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν ως ζώα εργασίας, να τα αφήσουν να ζήσουν ελεύθερα.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «”Γαϊδούρι” ακούς ξαφνικά και γυρνάς να δεις αν κάποιοι τσακώνονται, διαπληκτίζονται ή να δεις κάποιον που τον αποκαλούν έτσι γιατί έκανε κάτι απρεπές και είναι αναίσθητος. Εντελώς λάθος αυτή η σύνδεση μιας και αυτό το αξιοπρεπέστατο ζώο αποκαλείται γαϊδούρι και είναι από τα πλέον παρεξηγημένα πλάσματα. 
Στέκομαι με αυτήν την έκφραση δίπλα του θέλοντας να δείξω όλη την απέχθεία μου απέναντι στην αδίστακτη εκμετάλλευση τους. 
”Μα είναι ο μόνος τρόπος να μεταφέρουμε πράγματα”, 
”Είμαστε γαιδουράδες, αυτή είναι η δουλειά μας”. 
”Έλα τώρα από την πόλη ήρθες εσύ ευαίσθητος και τρελάθηκες, τα γαϊδούρια αντέχουν, δεν καταλαβαίνουν”
. “Δηλαδή τι θέλεις, να κάθεται άπραγο σε χωράφι αντί να δουλεύει εδώ για εμάς”. 
Αυτά και άλλα υποτιμητικά σχόλια και θεωρίες ακούω συνεχώς από όλους τους υπεύθυνους και αρμόδιους. Αρνούμαι να πιστέψω πως το 2024 πράττουμε ακόμα με αυτά τα μυαλά και υποστηρίζουμε ότι είναι αναγκαία η η χρήση/εκμετάλλευση τους. 
Τρελαίνομαι να βλέπω τουρίστες να κατεβαίνουν από τα σκάφη και να φορτώνονται οι βαλίτσες τους πάνω σε ένα γαϊδούρι και αυτοί να περπατούν δίπλα του βγάζοντας σέλφι, να φορτώνονται με τσιμεντόλιθους και άλλα οικοδομικά υλικά, να αντέχουν μέχρι και ηλεκτρικές συσκευές. 
Όχι, όχι, όχι. Σας διαβεβαιώ πως πονάνε, έχουν όρια, έχουν συναισθήματα, διψάνε, πεινάνε, έχουν ανάγκη από μια καροτολιχουδιά, έχουν ανάγκη από ένα χάδι, θέλουν να κυκλοφορούν σε πράσινα λιβάδια και να κυλιούνται, θέλουν να ζήσουν χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα τους και περήφανα να αποκαλούνται γαϊδούρια και ο κόσμος να τα θαυμάζει. 
Δεν δείχνει ποτέ την ενόχληση του, τον πόνο του και την καταπίεση του, γι αυτό και “εξυπηρετεί” όλους αυτούς που το υπέρ εκμεταλλεύονται και το κακοποιούν. Σας διαβεβαιώ όμως πως αν του φερθείς με ελάχιστη τρυφερότητα τότε θα δεις τα πιο ζωηρά και λαμπερά μάτια που έχεις αντικρίσει σε ζώο και θα σοκαριστείς από τα χλιμιντρίσματα και τις κραυγές ατελείωτης χαράς και ικανοποίησης. 

Αφήστε τα να ζήσουν ελεύθερα.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lazaros Karanasios (@kalaazar)

Κύρια ζητήματα κακοποίησης των γαϊδουριών

Υπερφόρτωση: Τα γαϊδουράκια συχνά αναγκάζονται να μεταφέρουν πολύ βαρύ φορτίο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και τα πόδια.

Ακατάλληλες συνθήκες εργασίας: Η εργασία κάτω από τον καυτό ήλιο για πολλές ώρες χωρίς διαλείμματα ή πρόσβαση σε νερό οδηγεί σε εξάντληση και αφυδάτωση.

Απουσία ιατρικής φροντίδας: Πολλά ζώα δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα για τις πληγές ή τις ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού: Οι κακής ποιότητας ή ακατάλληλοι εξοπλισμοί, όπως οι σέλες και τα χαλινάρια, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και πληγές στο δέρμα των ζώων.

Φωτ.: Unsplash

Δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Πολλές οργανώσεις, όπως η PETA και το Aegean Wildlife Hospital, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης για την κακοποίηση των γαϊδουριών και προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους ιδιοκτήτες και τους τουρίστες για την ανάγκη προστασίας αυτών των ζώων.

Νομοθεσία: Πρέπει να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν αυστηρότεροι νόμοι και κανονισμοί για την προστασία των γαϊδουριών και των άλλων ζώων εργασίας.

Παρακολούθηση και επιβολή: Η τακτική παρακολούθηση και η επιβολή των νόμων είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της ευημερίας των ζώων.

Υποστήριξη από τουρίστες: Οι τουρίστες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται από ζώα που δεν αντιμετωπίζονται σωστά και προτιμώντας άλλες μορφές μεταφοράς.

Η βελτίωση της ζωής αυτών των ζώων απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από την πολιτεία, τις τοπικές κοινότητες, τις οργανώσεις προστασίας των ζώων και τους τουρίστες.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ