Λευκάδα: Καταγγέλλουν τριτοκοσμικές συνθήκες για τα αδέσποτα του νησιού – Ανεξέλεγκτες γεννήσεις και άπειρα άρρωστα ζωάκια που κινδυνεύουν

Με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Λευκάδας, Χαράλαμπο Καλό και κοινοποίηση στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που ζουν στο νησί του Ιονίου με άπειρα ζωάκια να γεννούν ανεξέλεγκτα και να διαβιούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, άρρωστα, πεινασμένα διψασμένα με κίνδυνο να πεθάνουν αβοήθητα.

Όπως αναφέρει η ΠΦΠΟ, οι καταγγελίες που λαμβάνει για ένα νησί όπως η Λευκάδα που ενώ θα έπρεπε να είναι στολίδι για τον πολιτισμό μας, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα είναι μια απεχθής «χωματερή» για τα ζώα, και συγχρόνως ένας τόπος τρομοκρατίας για όσους τουρίστες το επισκέπτονται με ενθουσιασμό αλλά γρήγορα μετανιώνουν και αγανακτούν με τις Ελληνικές Αρχές καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες άρρωστα, πεινασμένα, διψασμένα και ετοιμοθάνατα αδέσποτα ζώα, στην πλειοψηφία τους γάτες.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΦΠΟ προς τον Δήμαρχο Λευκάδας, Χαράλαμπο Καλό

Τεράστια η ντροπή που έχουμε αισθανθεί ως συναισθανόμενοι Έλληνες από τα περιγραφόμενα και καταγγελλόμενα, που αν μη τι άλλο δείχνουν κατάφωρη παραβίαση του Ν. 4830/21 εκ μέρους του Δήμου σας, γνωρίζοντας μάλιστα πως είστε κτηνίατρος, όχι για τα ζώα συντροφιάς, αλλά θεωρούμε σίγουρα με την ηθική και δεοντολογία του κτηνιάτρου.

Κύριε Δήμαρχε,

Η ελάχιστη, πρώτη και απαράβατη υποχρέωση βάσει Νόμου των Δήμων είναι οι στειρώσεις, εντατικές στειρώσεις και σήμανση όλων των αδέσποτων ζώων.

«Ανεξέλεγκτες γεννήσεις, άρρωστα, τυφλά, κάποια πεθαμένα στους δρόμους»

Στο νησί σας όμως, οι γεννήσεις πλέον είναι ανεξέλεγκτες, και σύμφωνα με τα αμέτρητα άσχημα περιγραφόμενα από τουρίστες αλλά και άτομα που διαμένουν εκεί όλο το χρόνο, ή άτομα που έρχονται στα εξοχικά τους για την καλοκαιρινή σαιζόν, παντού υπάρχουν -κυρίως γάτες- σε μεγάλη αθλιότητα, νεογέννητα άρρωστα, τυφλά, κάποια πεθαμένα στους δρόμους ως αναλώσιμα κι άλλα ετοιμοθάνατα, μανάδες πεθαμένες και τουρίστες να ψάχνουν πώς θα περιθάλψουν τα νεογέννητα, ρωτώντας μας -δικαίως – με επιστολές «πως γίνεται οι Ελληνικές Αρχές να μη διαθέτουν καμία συμπόνια για τα ζώα».

«Να λειτουργήσει το Δημοτικό Κτηνιατρείο σε προσβάσιμο για τους πολίτες περιοχή»

Η φιλοζωική κοινότητα του νησιού, με την οποία ήρθαμε σε επικοινωνία επιβεβαίωσε αυτή την κατάντια και αδιαφορία, ενώ μας ενημέρωσε πως υπήρχε δημοτικό κτηνιατρείο για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων, το οποίο με δική σας απόφαση μεταφερθεί σε περιοχή που διαμένουν Ρομά και ως είναι φυσικό από την επιλογή αυτή προέκυψαν μύρια όσα προβλήματα, καταστροφές και ευτράπελα.

Το πρόβλημα εύκολα μπορεί να λυθεί κ. Δήμαρχε αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους σας, προκειμένου να εφαρμοστεί και ο νόμος.

Συγκεκριμένα, το κτηνιατρείο θα πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργήσει σε περιοχή όπου ανεμπόδιστα και ειρηνικά μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση, και να παρέχονται με ασφάλεια οι υπηρεσίες που ο Νόμος ορίζει προς τα αδέσποτα ζώα.

Αμέσως πρέπει να συνάψετε σύμβαση με κτηνίατρο ο οποίος θα ξεκινήσει ασφαλείς, σωρευτικές το δυνατόν και εντατικές στειρώσεις.

Αυτό που ιδιαιτέρως θα βοηθούσε στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί, είναι η συστηματική συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία της περιοχής και κλήση βοήθειας από γιατρούς ανά τον κόσμο εκπαιδευμένους για ανταπόκριση σε δύσκολες περιοχές που μπορούν να σας παρέχουν δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με μεγάλο αριθμό στειρώσεων σε ένα εν λειτουργία κτηνιατρείο.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Η Ομοσπονδία μας θα είναι παρούσα αφενός σε βοήθεια που τυχόν χρειαστείτε.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ