Μαίνεται η φωτιά σε Δυτική Αττική και Λουτράκι – Ανεξέλεγκτη η νέα φωτιά στη Ρόδο, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται για τρίτη ημέρα η μάχη των ανδρών της πυροσβεστικής με τις φλόγες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι, ενώ ιδιαίτερες ανησυχίες υπάρχουν από χθες για τη φωτιά που ξέσπασε στη Ρόδο.

Καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στις περιουσίες προκαλούν οι πυρκαγιές που εξακολουθούν να καίνε ανεξέλεγκτα, σε Δυτική Αττική και Λουτράκι. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές, που βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου. Δύο από τις σχεδόν 50 εστιες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και τη νύχτα της Τετάρτης (19.7.2023) πυροσβέστες, πολίτες, εθελοντές και δυνάμεις του στρατού, λαμβάνοντας πλέον ξανά βοήθεια από εναέρια μέσα που συνδράμουν σημαντικά στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Αναφορικά με το μεγάλο μέτωπο στη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, ιδιαίτερα επικίνδυνη έχει καταστεί ξανά η κατάσταση στο Πανόραμα Λουτρακίου, καθώς λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση, ενώ αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βλυχάδα στα Μέγαρα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η φωτιά έφτασε μέχρι τον δρόμο και από το σημείο ακούγονται διαρκώς εκρήξεις, πιθανώς από μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Άγνωστο μέχρι στιγμής είναι εάν από τη συγκεκριμένη αναζωπύρωση έχουν καεί σπίτια στην αρχή του οικισμού, όπου ήδη έχουν φτάσει οι φλόγες.

Οι πυρκαγιές σαρώνουν ανεξέλεγκτα δασικές εκτάσεις και οικισμούς βορειοδυτικά της Αθήνας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αναγκάζοντας κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την ίδια στιγμή που οι αρχές δίνουν μάχη για να ανακόψουν την φωτιά και να την εμποδίσουν να φτάσει στην περιοχή με τα διυλιστήρια πετρελαίου.



Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς εκτεινόταν σε μήκος 8 χιλιομέτρων, καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα γύρω από την περιοχή της Μάνδρας, δυτικά της Αθήνας, η οποία «πνίγηκε» από τον πυκνό καπνό.

«Ζούμε έναν εφιάλτη», δήλωσε στο Open TV ο δήμαρχος της Μάνδρας, Χρήστος Στάθης. «Τα σπίτια και οι περιουσίες έχουν πάρει φωτιά». Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η Μάνδρα, μια κυρίως βιομηχανική περιοχή, επλήγη από πλημμύρες που σκότωσαν 24 ανθρώπους.

Το μέτωπο έφθασε τη νύχτα στην Εθνικό Οδό, αλλά τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο. Η κυκλοφορία διεκόπη για ώρες στους δύο εθνικούς δρόμους που συνδέουν την Αθήνα με την Ελευσίνα και την Κόρινθο, όπου βρίσκονται διυλιστήρια πετρελαίου.

Οι φλόγες πέρασαν την κορυφογραμμή προς Βλυχάδα – Νέα Πέραμο, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε τη νύχτα προς το πεδίο βολής Κανδύλη. Μπουλντόζες άνοιγαν δρόμους για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναζωπύρωση υπάρχει και στην Νέα Πέραμο. Οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα μέσω 112, το οποίο τους καλούσε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Έντονη είναι η αγωνία στη Μάνδρα, αφού η φωτιά πέρασε χθες από τον οικισμό Νέα Ζωή καίγοντας κατοικίες. Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, αλλά ο φόβος για αναζωπυρώσεις είναι υπαρκτός. Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές.

Τουλάχιστον επτά συνοικίες έχουν εκκενωθεί, με την αστυνομία να έχει συνδράμει στην απομάκρυνση περισσότερων από 300 ανθρώπων, σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Βάλαμε όλη μας την προσπάθεια για να το φτιάξουμε αυτό, να το χτίσουμε και τώρα χάθηκαν όλα», δήλωσε ο Ανδρέας Θεοδοσιάδης, κάτοικος της Μάνδρας, καθώς στεκόταν δίπλα σε συντρίμμια και απανθρακωμένα υπολείμματα αυτοκινήτων.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, περίπου 30 χλμ. βόρεια της Αθήνας, εξαπλώθηκε γρήγορα, υποβοηθούμενη από τους ακανόνιστους ανέμους, φθάνοντας στη Μάνδρα την Τρίτη και αναγκάζοντας ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες.



Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, τέσσερα αεροσκάφη έχουν σταλεί από την Ιταλία και τη Γαλλία που επιχειρούν από χθες. Ο κίνδυνος για την εκδήλωση ο πυρκαγιάς ήταν γνωστό πως ήταν υψηλός, με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει ένα κύμα καύσωνα που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Η ελληνική μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών την τρέχουσα εβδομάδα, την ώρα που η χώρα ανακάμπτει από τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού. Ένας δεύτερος καύσωνας προβλεπόταν να πλήξει τη χώρα μας την Πέμπτη. «Οι συνθήκες είναι ακραίες και είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι για άλλη μια εβδομάδα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Τσίγκας, επικεφαλής της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις πλημμύρες στην Μάνδρα, όπου πέθαναν 24 άνθρωποι, καθώς κι από τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι, έναν χρόνο αργότερα, το 2018, όπου 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παραθαλάσσια πόλη ανατολικά της Αθήνας, όταν η πυρκαγιά ισοπέδωσε την πόλη εντός λίγων ωρών.


Photo: Χρήστος Ευστρατίου/Facebook
Φωτιά στη Ρόδο (Photo: Χρήστος Ευστρατίου/Facebook)

Φωτιά στη Ρόδο

Η πυροσβεστική ανέφερε ότι μια τρίτη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο νησί της Ρόδου, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από χθες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, έχει φτάσει στο κέντρο του νησιού, στην περιοχή ανάμεσα σε Απόλλωνα και Λάερμα, αλλά προς το παρόν δεν απειλούνται άμεσα οι κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τις εναέριες δυνάμεις. Τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν επίσης περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να ανακόψουν το κύριο μέτωπο που βρίσκεται μέσα σε δασική περιοχή.



Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα. Με ανακοινώσεις τους, αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης. Επιπλέον, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γνωστοποίησε ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι:

  • από Σάλακο σε Έμπωνα
  • από Απόλλωνα σε Έμπωνα
  • από Λάερμα προς Απόλλωνα

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ