Στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3 μίλησε η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου.
Όπως συγκεκριμένα τόνισε η κ. Δημοπούλου, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων είναι μεγάλος, όχι τόσο στον αστικό ιστό αλλά κυρίως στην επαρχία, ενώ πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα αδέσποτα ζώα προέρχονται από τα δεσποζόμενα.
Σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, αμέτρητες είναι και οι παράνομες αναπαραγωγές. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι νόμος του κράτους, ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, για πρώτη φορά όμως υπάρχει η ειδική γραμματεία για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, ανέφερε.
Συνεργασία σωματείων και δήμων για στειρώσεις
Τα φιλοζωικά σωματεία πρέπει να συνεργάζονται με τους δήμους για τις στειρώσεις και όλες τις ιατρικές πράξεις που αφορούν τα ζώα, επισήμανε η κ. Δημοπούλου, ενώ δήλωσε υπέρ των καταφυγίων αλλά με προδιαγραφές, δηλαδή εκεί θα εισέρχεται το ζώο, θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις και θα προωθείται, κατά περίπτωση, για υιοθεσία.
Πρόσβαση ζώων σε καφέ ή εστιατόρια
Σε ό,τι αφορά το ισχύον νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την είσοδο ζώων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είπε ότι είναι υπό συζήτηση, ενώ για τη σχετική απαγόρευση που ισχύει για τις παραλίες με γαλάζιες σημαίες, τόνισε ότι οφείλουμε να την σεβαστούμε.
«Το βάρος πέφτει στους εθελοντές»
«Κάνουμε τη δουλειά των δήμων, όλο το βάρος πέφτει στους εθελοντές», είπε η κ. Ελένη Γραμματοπούλου, μέλος επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα και επικεφαλής του φιλοζωικού οργανισμού “Αδέσποτος Πλανήτης“, προσθέτοντας ότι ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός και αυτό πρέπει να το καταλάβει το κράτος.
Στείρωση γατών
Ο κτηνίατρος και υπεύθυνος του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα, Μάξιμος Πετρακάκης, ανέφερε σε ό,τι αφορά τις γάτες και τη στείρωσή τους, ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να αποταθούν στους δήμους ώστε να αναλάβουν με τη σειρά τους δράση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση ΕΔΩ
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News