Νεκρή αρκούδα από δηλητηριασμένα δολώματα στην Αβδέλλα Γρεβενών

Ακόμη μια νεκρή αρκούδα μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αβδέλλα στον νομό Γρεβενών, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν την «Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση καθώς και την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Παράλληλα η ΜΔ του ΕΠ Β. Πίνδου ειδοποιήθηκε και για άλλο κρούσμα χρήσης δηλητηριασμένου δολώματος στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Αετομηλίτσας Ιωαννίνων όπου βρέθηκε νεκρός ένας Χρυσαετός και μικρά θηλαστικά, ενώ το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν στην περιοχή του Ολύμπου από τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ 193 δηλητηριασμένα δολώματα.

Φωτ.: Καλλιστώ

Στα δύο πρώτα περιστατικά ενημερώθηκαν η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που διαθέτει το ΕΠ. Β. Πίνδου (ΟΦΥΠΕΚΑ) καθώς και η μικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (Καλλιστώ/ΕΠ Β. Πίνδου) με σκοπό την άμεση αυτοψία, την συλλογή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις όπως και την συλλογή και καταστροφή άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων που παρέμειναν στην περιοχή.

Φωτ.: Καλλιστώ

Οι καταστροφικές συνέπειες παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχουν πλέον γίνει μία από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα προστατευόμενα είδη. Οι συνέπειες επηρεάζουν τόσο την άγρια ζωή όσο και τα ζώα εργασίας, όπως τα Σκυλιά Φύλαξης Κοπαδιών (ΣΦΚ). Για την πάταξη της παράνομης και ολέθριας αυτής πρακτικής χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που πλήττει τόσο την άγρια πανίδα όσο και την δημόσια υγεία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Η «Καλλιστώ» στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM παρεμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με άλλους εταίρους του έργου. Στο πλαίσιο του LIFE ARCPROM λειτουργεί μονάδα σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ενώ πραγματοποιείται παραγωγή και διάδοση κυτίων πρώτων βοηθειών κατά των δηλητηριάσεων.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ