Νεκροί δύο άνθρωποι και ο σκύλος τους από σπάνια επίθεση αρκούδας γκρίζλι 

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε εθνικό πάρκο του Καναδά.

Ένα ζευγάρι και ο σκύλος τους οδηγήθηκαν στον θάνατο από μία σπάνια επίθεση αρκούδας γκρίζλι στο Εθνικό Πάρκο Μπανφ, στην Αλμπέρτα του Καναδά, το περασμένο Σάββατο. Μετά το περιστατικό, οι δασοφύλακες του πάρκου θανάτωσαν την αρκούδα γκρίζλι, η οποία αποτελεί υποείδος της καφέ αρκούδας.

Μέλος της οικογένειας του ζευγαριού δήλωσε ότι ήταν αχώριστοι και ότι αγαπούσαν τη φύση. «Ζούσαν για να βρίσκονται στην ύπαιθρο και ήταν δύο από τους πιο προσεκτικούς ανθρώπους που ξέρω. Γνώριζαν το πρωτόκολλο για τις αρκούδες και το ακολουθούσαν πιστά», ανέφερε ο ίδιος άνθρωπος.

Λίγο μετά το περιστατικό, το ίδιο βράδυ, το προσωπικό του πάρκου έλαβε ειδοποίηση από μια δορυφορική συσκευή που ζητούσε την παροχή βοήθειας μετά από μια επίθεση από αρκούδα. Στο σημείο εστάλη εξειδικευμένη ομάδα για τη διαχείριση επιθέσεων από άγρια ζώα, αλλά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στάθηκαν εμπόδιο στο έργο τους, μην επιτρέποντας τη χρήση ελικοπτέρου για την άμεση μετάβαση στο σημείο.

Ενώ είχε ήδη σκοτεινιάσει, η ομάδα χρειάστηκε να φτάσει στην περιοχή πεζή, όπου και διαπίστωσε τον θάνατο των δύο ανθρώπων και του σκύλου τους. Οι αρχές ανέφεραν ότι η αρκούδα επεδείκνυε «επιθετική συμπεριφορά» και αποφασίστηκε η θανάτωσή της «για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια».

Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό εδώ και μισό αιώνα εντός των συνόρων του Εθνικού Πάρκου Μπανφ, αν και στην περιοχή σημειώθηκαν πολλαπλές επιθέσεις το καλοκαίρι του 1980, μια εκ των οποίων είχε αποβεί θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρκούδες συνήθως εγκαταλείπουν την περιοχή της επίθεσης στο πλαίσιο μιας «αμυντικής» επίθεσης, σε περιπτώσεις που αισθάνονται ότι απειλούνται, κάτι το οποίο μπορεί να προκληθεί κι από την παρουσία ανθρώπων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτεθούν σε μία προσπάθεια να αμυνθούν απέναντι σε αυτό που εκλαμβάνουν ως απειλή, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείπουν το σημείο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ωστόσο, η ομάδα διάσωσης βρήκε την αρκούδα να στέκεται δίπλα στα θύματα.

Βιολόγοι αναμένεται να διενεργήσουν νεκροψία στην αρκούδα, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσης ιατροδικαστική έρευνα στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη στα θύματα.

Η Κιμ Τίτσενερ, φίλη της οικογένειας, η οποία τυγχάνει να είναι επίσης η ιδρύτρια του “Bear Safety and More” για την παροχή εκπαίδευσης για την προστασία από αρκούδες, δήλωσε ότι το φθινόπωρο οι αρκούδες εισέρχονται σε μια κατάσταση γνωστή ως «υπερφαγία» και έχουν αυξημένη όρεξη ενόψει της χειμερίας νάρκης. Το τάισμα των αρκούδων με μεγάλες ποσότητες φαγητού, το οποίο απέκτησε δημοφιλία από την αποκαλούμενη «Εβδομάδα της Χοντρής Αρκούδας», πρόκειται για μια τελευταία προσπάθεια να συγκεντρώσουν λίπος πριν από τον χειμώνα.

«Προσπαθούν να φάνε όσο περισσότερο μπορούν, είναι ακόμα πολύ δραστήριες το φθινόπωρο. Οι άνθρωποι μερικές φορές σκέφτονται “Ω, κάνει κρύο έξω, οπότε δεν πρόκειται να συναντήσουμε αρκούδες”. Αλλά βρίσκονται ακόμα στις κοιλάδες και στρέφονται στη βλάστηση για την τροφή τους. Και σίγουρα μπορείτε να τις συναντήσετε», εξηγεί η ίδια, συμπληρώνοντας ωστόσο πως, ενώ οι εποχές μπορεί να παίζουν ρόλο στη συμπεριφορά των αρκούδων, μακράν ο κυριότερος παράγοντας για την αύξηση των επιθέσεων είναι ο «τεράστιος αριθμός» ανθρώπων που βγαίνουν στην ύπαιθρο.

«Υπάρχουν μόνο 60 αρκούδες γκρίζλι στο Μπανφ και λιγότερες από 1.000 στην Αλμπέρτα. Πρόκειται για απειλούμενο είδος. Οι άνθρωποι λένε ότι έχουμε πάρα πολλές αρκούδες. Όχι – έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα όσων κατευθύνονται στην εξοχή δεν παρακολουθούν μαθήματα ασφαλείας για τις αρκούδες.

«Τις μισές φορές που οι άνθρωποι δέχονται επίθεση από σαρκοφάγα ζώα, κάνουν κάτι που είναι επικίνδυνο ή δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αλλά μερικές φορές, και υποψιάζομαι ότι εδώ ήταν αυτή η περίπτωση, συνέβη κάτι τραγικό όπου (το ζευγάρι και ο σκύλος τους) βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή», κατέληξε η Κιμ Τίτσενερ.


Με πληροφορίες από Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ