Ροζ τα περισσότερα από τα δελφίνια που εντοπίσθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο – Είδος απειλούμενο με εξαφάνιση 

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις βραζιλιανικές αρχές, και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου περισσότερων από 100 δελφινιών, τα οποία βρέθηκαν σε τμήμα του Αμαζονίου εντός των βραζιλιανικών συνόρων.

Ειδικότερα, όλα τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν στη λίμνη Τεφέ κατά την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Mamirauá, μια ερευνητική εγκατάσταση που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας.

Τον προβληματισμό εντείνει το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών δελφινιών πρόκειται για ροζ δελφίνια, ένα σπάνιο είδος δελφινιών που απειλείται με εξαφάνιση, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν επί του παρόντος τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τον θάνατό τους.

Τα δελφίνια του Αμαζονίου, πολλά εκ των οποίων ανήκουν στο είδος με το εντυπωσιακό ροζ χρώμα δέρματος, συνιστούν είδη γλυκού νερού που ζουν μόνο σε ποταμούς της Νότιας Αμερικής. Ο αναπαραγωγικός κύκλος τους είναι πολύ αργός, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτα σε περιβαλλοντικές απειλές.

Το ινστιτούτο Mamirauá αναφέρει πως ένας τόσο μεγάλος αριθμός θανάτων είναι ασυνήθιστος και ότι πιθανή αιτία αποτέλεσαν οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη λίμνη, σε συνδυασμό με την ιστορική ξηρασία που πλήττει τον Αμαζόνιο.

Ως επί το πλείστον, οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του νερού διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια της ζωής των δελφινιών, ενώ αρκετοί αναφέρουν ότι οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν εάν οι θερμοκρασίες δεν υποχωρήσουν. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι χιλιάδες ακόμη ψάρια έχουν πεθάνει. Συγκεκριμένα για την περιοχή της λίμνης Τεφέ, η θερμοκρασία την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τους 39°C.

Προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία των παρατηρούμενων θανάτων και να διαπιστωθεί εάν αυτή πράγματι είναι η ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία των υδάτων, οι ειδικοί προσπαθούν να αποκλείσουν άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη κάποιας βακτηριακής λοίμωξης στην περιοχή.



Το Ινστιτούτο Chico Mendes για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των περιοχών διατήρησης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν σταλεί ομάδες κτηνιάτρων και ειδικών στα υδρόβια θηλαστικά για να διερευνήσουν τους θανάτους. Οι ειδικοί, φορώντας ειδικές προστατευτικές στολές και μάσκες, λόγω της αφόρητης δυσοσμίας, έχουν ήδη ξεκινήσει τις νεκροψίες στα νεκρά δελφίνια, επιχειρώντας να καταλήξουν σε ένα βέβαιο συμπέρασμα. Η μεταφορά δελφινιών που έχουν επιβιώσει σε πιο δροσερά νερά, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βακτηριακής λοίμωξης.

Λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς κύματος ξηρασίας, τα ύδατα θερμάνθηκαν υπερβολικά, φθάνοντας σε θερμοκρασίες αφόρητες για τα δελφίνια, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης στην περιοχή είναι το γεγονός πως ο κυβερνήτης του Αμαζονίου, Γουίλσον Λίμα, κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η ερευνήτρια από το  Ινστιτούτο Mamiraua, Μίριαμ Μάρμοντελ, ανέφερε πως κάποτε υπήρχαν 1400 ποταμοδέλφινα στην λίμνη Τέφε. «Μέσα σε μία εβδομάδα, έχουμε ήδη χάσει περίπου 120 ζώα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 5% έως και το 10% του πληθυσμού», δήλωσε η ειδικός και συμπλήρωσε πως «σχεδόν 8 στα 10 πτώματα ανήκουν σε ροζ δελφίνια».

Αξιοσημείωτο είναι πως τα μπότο (ροζ δελφίνια) και τα τουκούξι (γκρίζα δελφίνια) συγκαταλέγονται στη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης. Για τον λόγο αυτό, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθεια να καταλήξουν σύντομα στην αιτία των θανάτων, ώστε να διασώσουν όσα περισσότερα είναι δυνατόν, εάν διαπιστωθεί η μη ύπαρξη βακτηριακής λοίμωξης.

Οι επικρατούσες συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει μόνο την υδρόβια ζωή, στην οποία περιλαμβάνονται εξαιρετικά σπάνια είδη ζώων, όπως τα ροζ δελφίνια, αλλά δημιουργεί επίσης πρόβλημα και στις τοπικές κοινότητες.

Τα τρέχοντα επίπεδα νερού που έχουν αναφερθεί σε 59 δήμους της πολιτείας Αμαζόνας είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες και οι μεταφορές που υπό κανονικές συνθήκες γίνονται στον ποταμό. Επίσης, ο δήμαρχος της πόλης Τέφε, Νίκσον Μαρέιρα, η οποία αριθμεί περίπου 60.000 κατοίκους, δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν ήταν σε θέση να παραδώσει τρόφιμα σε κάποιες μεμονωμένες κοινότητες, επειδή τα ποτάμια έχουν στεγνώσει.

Πολλές τοπικές κοινότητες έχουν αποκοπεί από την πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό, καθώς κι από την πρόσβαση στους ποταμούς, οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες αποτελούν το κύριο μέσο για τις μεταφορές.


Με πληροφορίες από Associated Press, Guardian και Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ