Περισσότερα από 100 δελφίνια νεκρά στον Αμαζόνιο – Στους 39°C η θερμοκρασία του νερού

Περισσότερα από 100 δελφίνια εντοπίσθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, εν μέσω μιας ιστορικής ξηρασίας και ενός ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών των υδάτων, οι οποίες κατά τόπους υπερέβησαν τους 39°C.

Ειδικότερα, όλα τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν στη λίμνη Τεφέ κατά την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Mamirauá, μια ερευνητική εγκατάσταση που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας. Το ινστιτούτο επισήμανε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός θανάτων είναι ασυνήθιστος και ότι πιθανή αιτία αποτέλεσαν οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη λίμνη, σε συνδυασμό με την ιστορική ξηρασία που πλήττει τον Αμαζόνιο.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε την αιτία αυτού του ακραίου συμβάντος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, συνδέεται σίγουρα με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, σε ορισμένα σημεία της οποίας το νερό ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε το ινστιτούτο σε σχόλια που μετέφερε το CNN Brasil.

Την ίδια ώρα που ο Αμαζόνιος διανύει μια περίοδο ξηρασίας, πολλά είδη ποτάμια πανίδας καταβάλλονται επίσης και υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Επιστήμονες κι ακτιβιστές επιχειρούν να διασώσουν τα δελφίνια που επέζησαν, μεταφέροντάς τα από λίμνες και λιμνοθάλασσες στα περίχωρα στον κύριο όγκο του ποταμού, όπου το νερό είναι ψυχρότερο. Αλλά η περιοχή είναι απομονωμένη κι αυτό από μόνο του καθιστά το εγχείρημα δυσκολότερο.

«Η μεταφορά δελφινιών σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής, διότι είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί πριν απελευθερωθούν τα ζώα στη φύση», δήλωσε στο CNN Brasil ο Αντρέ Κοέλιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.

Η επιβίωση των ζώων δεν συνιστά το μοναδικό πρόβλημα που η Βραζιλία καλείται να αντιμετωπισει, καθώς ούτε η οικονομία κατάφερε να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον Αμαζόνιο. Τα τρέχοντα επίπεδα νερού που έχουν αναφερθεί σε 59 δήμους της πολιτείας Αμαζόνας είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες και οι μεταφορές που υπό κανονικές συνθήκες γίνονται στον ποταμό.

Πάντως, παρά τους ήδη καταγεγραμμένους θανάτους, οι τοπικές αρχές αναμένουν ακόμη εντονότερη ξηρασία τις επόμενες δύο εβδομάδες, γεγονός που εκτιμούν πως είναι πιθανό να αυξήσει και τους παρατηρούμενους θανάτους στους πληθυσμούς των δελφινιών.


Με πληροφορίες από CNN


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ