Ελβετία: Διαδήλωση 60.000 ατόμων για την κλιματική αλλαγή 

Περισσότερα από 60.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που έλαβε χώρα εχθές στη Βέρνη, ζητώντας από την κυβέρνηση να προβεί στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαδηλώσεις τόσο μεγάλου μεγέθους θεωρούνται σπάνιες για τα ελβετικά δεδομένα, γεγονός που πιθανότατα αποτυπώνει την εντεινόμενη απογοήτευση των πολιτών, η οποία πηγάζει και αυξάνεται από τον μη ικανοποιητικό ρυθμό λήψης των αποφάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.



Στο πλαίσιο μιας προσφάτως δημοσιευθείσας έρευνας διαπιστώθηκε πως μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 2 ετών, οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 10% του συνολικού τους όγκου, ποσοστό που παλαιότερα είχαν χάσει μέσα σε τρεις ολόκληρες δεκαετίες, από το 1960 έως το 1990, ενώ οι επιστήμονες που μετρούν το μέγεθος των παγετώνων δεν παρηγορούνται από το γεγονός ότι η φετινή τήξη των πάγων είναι ελαφρώς μικρότερη από το περσινό αρνητικό ρεκόρ.



Αξίζει να σημειωθεί πως ο περασμένος Σεπτέμβριος αποτέλεσε τον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί σε μία χώρα όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με διπλό υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου ρυθμού. «Πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα τους, επειδή η κυβέρνηση εγκρίνει την κατασκευή νέων δρόμων και καθυστερεί νομοθεσίες για το κλίμα. Σήμερα όμως, ήμασταν πανίσχυροι», δήλωσε ο Γκέοργκ Κλίνγκλερ, μέλος των ακτιβιστών της Greenpeace που συμμετείχαν στην πορεία.



Μετά το πέρας της πορείας στους δρόμους της Βέρνης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία μπροστά από το Ομοσπονδιακό Ανάκτορο, την έδρα της κυβέρνησης και της Βουλής. Το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο αν και είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, δεν συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση, εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 60.000 άτομα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βέρνης, από την άλλη, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την προαναφερθείσα εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων ή να διατυπώσει τη δική του.



Σημειώνεται ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές της Ελβετίας έχουν χαρακτηρισθεί ως «ανεπαρκείς» από το Climate Action Tracker, μια ιστοσελίδα που ειδικεύεται στην καταγραφή των ενεργειών κάθε χώρας σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.



Με πληροφορίες από Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ