Ελβετία: Οι παγετώνες απώλεσαν το 10% του όγκου τους μέσα σε μόλις 2 χρόνια 

Υπαρκτός ο κίνδυνος οι παγετώνες των Άλπεων να έχουν χαθεί εξ ολοκλήρου και στο σύνολό τους έως το 2100. Εκτός εάν αλλάξει κάτι. 

Έπειτα από τη διαπίστωση πως οι παγετώνες στην Ελβετία έχουν απωλέσει το 10% του όγκου τους μέσα σε μόλις 2 χρόνια, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες. Όπως αναφέρει το BBC, μετά το περσινό αρνητικό ρεκόρ με το 6% των παγετώνων να έχει τηχθεί, οι πάγοι φέτος στην Ελβετία μειώθηκαν περαιτέρω κατά 4%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται στην ετήσια έκθεση του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων (Glamos).

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών του ελβετικού δικτύου, η οποία μελέτησε 176 από τους 1.400 παγετώνες της Ελβετίας επί σειρά ετών, ίσως πλέον να είναι πολύ αργά για να σωθούν οι παγετώνες των Άλπεων, ακόμα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε όλο τον πλανήτη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Είναι τρομερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δικτύου, Ματίας Χας.

Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 2 ετών, οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 10% του συνολικού τους όγκου, ποσοστό που παλαιότερα είχαν χάσει μέσα σε τρεις ολόκληρες δεκαετίες, από το 1960 έως το 1990. Οι επιστήμονες που μετρούν το μέγεθος των παγετώνων δεν παρηγορούνται από το γεγονός ότι η φετινή τήξη των πάγων είναι ελαφρώς μικρότερη από το περσινό αρνητικό ρεκόρ.

«Εξακολουθεί να αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις», δήλωσε μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του δικτύου. «Είναι τρομερό να βλέπεις ότι αυτό το ακραίο φαινόμενο του 2022 να επαναλαμβάνεται και φέτος», συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο κλίμα, μέχρι το 2100 θα έχουμε χάσει όλους τους παγετώνες στις Άλπεις».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για το λιώσιμο των πάγων ευθύνονται τα διαδοχικά πολύ ζεστά καλοκαίρια και οι μέτριες χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. «Εάν συνεχιστούν αυτά τα καιρικά μοτίβα, το λιώσιμο θα επιταχυνθεί», υπογραμμίζουν.



Ορισμένοι παγετώνες στην Ελβετία έχουν ήδη χαθεί

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός πως μερικοί από τους μικρότερους παγετώνες της Ελβετίας έχουν ήδη χαθεί. Για παράδειγμα, οι ερευνητές σταμάτησαν να παρακολουθούν και να μελετούν τον παγετώνα St. Annafirn, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει πλέον ποσότητα πάγου που να είναι άξια αναφοράς.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, άλλοι παγετώνες συρρικνώνονται τόσο γρήγορα που είναι απίθανο να σωθούν, ακόμα και αν η παγκόσμια θερμοκρασία διατηρηθεί εντός του στόχου που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού για άνοδο μέχρι 1,5 βαθμό Κελσίου. Αν δεν επιτευχθεί δραματική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμη και οι μεγαλύτεροι παγετώνες, όπως ο Aletsch, με πάγο πάχους 800 μέτρων σε ορισμένα τμήματά του, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια γενιά.

«Κάθε φορά που επιστρέφω σε αυτές τις τοποθεσίες που παρακολουθώ για πολλά χρόνια, είναι διαφορετικά», σημείωσε ο Ματίας Χας. «Ο πάγος είναι μικρότερος, λεπτότερος, πιο γκρίζος. Είναι πολύ λυπηρό», ανέφερε ο ίδιος, εκφράζοντας τη λύπη του για την επικρατούσα κατάσταση. Αλλά η απώλεια των πάγων δεν περιορίζεται στην απώλεια μιας εντυπωσιακής θέας. Ο πάγος, που φυσιολογικά συσσωρεύεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τήκεται με αργούς ρυθμούς κατά τους καλοκαιρινούς, τροφοδοτεί με γλυκό νερό τα ποτάμια της Ευρώπης, νερό που είναι απαραίτητο για την άρδευση καλλιεργειών ή/και για την ψύξη πυρηνικών σταθμών.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει αφορά την ναυσιπλοΐα στον ποταμό Ρήνο, όπου πέρυσι και φέτος μια βασική πλωτή οδός για τις μεταφορές εμπορευμάτων της Ευρώπης χρειάστηκε να περιοριστεί, καθώς τα νερά είχαν γίνει πολύ ρηχά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2022, όταν ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τα ελβετικά δεδομένα, οι αρχές έφτασαν στο σημείο να αφαιρέσουν τα ψάρια από τα ποτάμια και να τα αποθηκεύσουν σε δεξαμενές, επειδή το νερό είχε γίνει πλέον πολύ θερμό και πολύ λιγοστό για να επιβιώσουν τα ψάρια.

«Οι παγετώνες είναι πολύ σημαντικοί για να συνειδητοποιήσουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η κλιματική αλλαγή, γιατί κάθε αλλαγή στο μέγεθός τους γίνεται αμέσως αντιληπτή», σημείωσε ο Ματίας Χας.



Με πληροφορίες από BBC


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ