Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. εγκατέστησε 15 τεχνητές φωλιές για τον Μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 15 τεχνητών φωλιών για τον Μαυρόγυπα, στους δύο πυρήνες του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Ο Μαυρόγυπας, το μεγαλύτερο αρπακτικό πουλί της Ευρώπης, κατασκευάζει τη φωλιά του, διαμέτρου πάνω από 2 μέτρα, στις κορυφές ώριμων δέντρων. Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης -Σουφλίου φιλοξενεί τη μοναδική φυσική αποικία του είδους στα Βαλκάνια, με 30-36 αναπαραγόμενα ζευγάρια.

Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά αρχές με μέσα Ιανουαρίου -όταν τα πουλιά αρχίζουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους- και ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου, όταν οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά. Κάθε ζευγάρι γεννά ένα αυγό το χρόνο, ενώ μόνο οι μισοί περίπου από τους νεοσσούς καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι να έρθει η ώρα να πετάξουν και να αφήσουν τη φωλιά.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. προχώρησε σε πιλοτική εγκατάσταση 15 τεχνητών φωλιών σε θέσεις, όπου υπήρχαν φυσικές φωλιές (Φωτο | Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ)

Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που έπληξε τον Έβρο το περασμένο καλοκαίρι, έκαψε σημαντικό αριθμό ώριμων δέντρων στην καρδιά της αποικίας του Μαυρόγυπα, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες θέσεις κατάλληλες για φωλεοποίηση.

Δεδομένου ότι η φυσική αποκατάσταση των θέσεων φωλεοποίησης θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, καθώς ακολουθεί την πορεία αποκατάστασης της βλάστησης, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων θέσεων για τον Μαυρόγυπα, κατά τις επόμενες αναπαραγωγικές περιόδους, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. προχώρησε σε πιλοτική εγκατάσταση 15 τεχνητών φωλιών σε θέσεις, όπου υπήρχαν φυσικές φωλιές.

Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται, από μία σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., μετά από τη φετινή πυρκαγιά στον Έβρο (Φωτο | Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ)

Η εγκατάσταση τεχνητών φωλιών για Μαυρόγυπες είναι μία τεχνική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες (όπως η Ισπανία) μετά από πυρκαγιές. Ωστόσο, για πρώτη φορά, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, επιχειρείται η αυτόνομη εγκατάστασή τους, χωρίς να στηρίζονται σε γειτονικά δέντρα, έτσι ώστε να παραμείνουν διαθέσιμες στα πουλιά ακόμα και όταν τα καμένα δέντρα θα αρχίσουν, σταδιακά, να πέφτουν.

Η χρήση των τεχνητών φωλιών από τους Μαυρόγυπες θα παρακολουθείται, συστηματικά, από τα στελέχη της οικείας Μονάδας Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και να διατυπωθούν τυχόν προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση του ενδιαιτήματος αναπαραγωγής του είδους.

Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται, από μία σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., μετά από τη φετινή πυρκαγιά στον Έβρο, των οποίων η εφαρμογή προχωρά σταδιακά. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 140 τεχνητών φωλιών για νυκτόβια αρπακτικά πουλιά (Χουχουριστή, Γκιώνη, Νανόμπουφο, Κουκουβάγια και Τυτώ), ενώ παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια 13 πομπών, οι οποίοι τοποθετούνται, σταδιακά, σε άτομα Μαυρόγυπα, για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους μετά από την πυρκαγιά.

Παράλληλα, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των πληθυσμών τους μετά από την πυρκαγιά και προτίθεται να προχωρήσει σε εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης για το σύνολο της βιοκοινότητας στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς, να καταγραφεί η πορεία της σταδιακής αποκατάστασής της και να διατυπωθούν μέτρα για την αρτιότερη επαναφορά του οικοσυστήματος.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ