Ορνιθολογική: Καταγγελίες για εκατοντάδες τουφεκιές σε περιοχές της Ρόδου που απαγορεύεται το κυνήγι

Την απαγόρευση του κυνηγιού στο νησί της Ρόδου ζήτησαν από το ΥΠΕΝ τέσσερις περιβαλλοντικοί φορείς με κοινή επιστολή τους πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

Το Κέντρο Περίθαλψης «Αλκυόνη», η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και η WWF Ελλάς απεύθυναν έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί άμεσα σε καθολική απαγόρευση της θήρας ως ένα ελάχιστο μέτρο για τη μείωση της επιβάρυνσης στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Ρόδου. που επλήγη σοβαρά από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Λίγες ημέρες αργότερα, υπεγράφη απόφαση τριετούς απαγόρευσης θήρας όλων των θηραμάτων στη Ρόδο όχι όμως στο σύνολο της επιφάνειας του νησιού αλλά σε μία έκταση περίπου 315 χιλιάδων στρεμμάτων που περιλαμβάνει τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές και ζώνες περιμετρικά αυτών.

Όπως αναφέρει η Ορνιθολογική, από την Κυριακή 20/8, ημέρα έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, υπάρχουν καταγγελίες για εκατοντάδες τουφεκιές σε περιοχές του νησιού που απαγορεύεται το κυνήγι, όπως η περιοχή του ποταμού Γαδουρά που είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ).

Αντίστοιχες καταγγελίες φτάνουν και από περιοχές του Έβρου που ακόμα καίγεται και όπου κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να επωφεληθούν για να κυνηγήσουν παράνομα μεγάλο αριθμό τρυγονιών.

«Εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής, παρακολουθούμε και καταγράφουμε με πολλή προσοχή τα περιστατικά αυτά» υπογραμμίζουν οι φορείς ενώ αναφέρουν ότι εάν αντιληφθείτε κάποιο περιστατικό λαθροθηρίας, μπορείτε να ενημερώνετε:

  • τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Μονάδες Διαχείρισης – ΟΦΥΠΕΚΑ, Αστυνομία)
  • την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, συμπληρώνοντας τη φόρμα καταγγελιών https://crm.ornithologiki.gr/el/complaint/ και προσκομίζοντας όσα περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες διαθέτετε που να τεκμηριώνουν το συμβάν.

Δείτε περισσότερα για την κοινή επιστολή των τεσσάρων φορέων ΕΔΩ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ