Δημόσια επιστολή της «Νέμεσις» προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι

Δημόσια επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη στέλνει η επικεφαλής της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις», για το Περιβάλλον, τα Ζώα, κατά του κυνηγιού, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη με θέμα: «Οι πολιτικοί νάνοι, η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι και οι κυνηγοί της αλήθειας».

Ολόκληρη η επιστολή της «Νέμεσις»:

Κύριε Σκυλακάκη, Υπουργέ Περιβάλλοντος,

Έχετε συνειδητοποιήσει τι έχετε υπογράψει στη νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι; Ίσως είμαστε αιχμηροί.

Γιατί η αλήθεια, όταν κινδυνεύει το δημόσιο συμφέρον της χώρας και των κατοίκων της, δε χωράει φτιασιδώματα και γαλαντομίες.

Όταν γύρω μας όλα αλλάζουν με ξέφρενους ρυθμούς, αλλά η πολιτική για το κυνήγι παραμένει εμμονικά η ίδια, αδιαμφισβήτητα δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, της φύσης, των ζώων.

Όταν γύρω μας συναντάμε αποκαΐδια, νεκρά ζώα και νεκρή φύση, η πολιτική ηγεσία της χώρας και ειδικότερα η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, είναι άκρως προκλητικό να έχει μεταβληθεί σε έρμαιο των κυνηγών και των διοικητικών παραγόντων του Υπουργείου, που χρόνια τώρα εμμονικά ταυτίζονται με τις θέσεις και επιδιώξεις των κυνηγετικών φορέων.

Είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι ούτε ο κ. Υπουργός ούτε και οι υπηρεσιακοί παράγοντες διάβασαν καν τις προτάσεις τόσων περιβαλλοντικών φορέων, όπως και του δικού μας.

Αλλά ακόμη και στη περίπτωση που τους “έριξαν μια ματιά”, κανένας δεν προβληματίστηκε γιατί τόσοι φορείς συγκλίνουν στη καταγραφή της περιβαλλοντικής καταστροφής της χώρας σε μεγάλο βαθμό και στις θέσεις πάνω στις οποίες θα έπρεπε να κινηθεί η νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι;

Γιατί όλοι αυτοί οι φορείς είναι ένας εσμός “οικολόγων”, όπως τους αποκαλούν διάφοροι ανίδεοι; Είναι κάποιοι αιθεροβάμονες, γραφικοί πολίτες και φορείς και μόνο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και υιοθετείτε όλες σχεδόν τις προτάσεις της απορρίπτοντας συλλήβδην τις προτάσεις των περιβαλλοντικών φορέων;

Αγνοεί το Υπουργείο ακόμη και τις κατευθύνσεις και συστάσεις της Ε.Ε. για απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού, που πλέον είναι είδος υπό εξαφάνιση;

Αγνοεί ακόμη και το γεγονός, ότι είναι πολύ πιθανόν να κινηθεί από την Ε.Ε. προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το κυνήγι στη χώρα μας μετά από καταγγελίες, που έχουν γίνει;

Έναντι όλων αυτών η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ προτιμά να ικανοποιεί τις ορέξεις των κυνηγών για το κυνήγι ή υπάρχει και έντονο οικονομικό αλισβερίσι πάνω ή και κάτω από το τραπέζι;

∙ Μήπως αγνοείτε ότι «Σβήνει η θήρα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη»;

Δεν θα αναφερθούμε στη ρυθμιστική διεξοδικά, το έχουν κάνει αρκετοί φορείς. Ούτε θα προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια, γιατί δεν επιχορηγούμαστε με τα εκατομμύρια που δίνονται στους κυνηγούς για να σκοτώνουν τη φύση. Όμως είμαστε ως Ομοσπονδία στη διαδικασία αναφοράς και ενημέρωσης των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τρόπο που ασκείται το κυνήγι στη χώρα μας.

«Εμείς θέτουμε μόνο την πολιτική διάσταση του θέματος και ζητάμε»:

1. Την απόσυρση αυτής της ρυθμιστικής και την έκδοση νέας, που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα παραπάνω.

2. Την αλλαγή της νομοθεσίας περί θήρας, που έχει επί της ουσίας εκχωρήσει τη θηρευτική πολιτική του κράτους στις οργανώσεις των κυνηγών με πληρωμένους αδρά κονδυλοφόρος. Η νομοθεσία αυτή ακουμπά στον χουντικό και αναχρονιστικό νόμο του 1969. Ναι σωστά διαβάζετε, είναι τόσο νέα όσο και η χούντα.

3. Να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για το κυνήγι, ο οποίος θα υπάγεται στη στρατηγική της χώρας, για τη πολιτική διαφύλαξης του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων.

4. Οι μελέτες πάνω στις οποίες φτιάχνονται οι ρυθμιστικές, ο ελεγκτικός μηχανισμός-θηροφυλακή και τα έσοδα από τις κυνηγετικές άδειες πρέπει να περιέλθουν στο κράτος και όχι να ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς και δη των κυνηγών κατά το «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει».

5. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η πολιτική διαφύλαξης του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας είναι αδήριτη ανάγκη, είναι πράξη ζωής και δε μπορεί επί της ουσίας να καθορίζεται από διοικητικούς παράγοντες του ΥΠΕΝ.

Κύριε Υπουργέ,

Αποσύρετε τώρα τη Ρυθμιστική Απόφαση του 2023-24.
Καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο και άλλα πληγέντα μέρη της χώρας για πέντε χρόνια και επανεξέταση. Το οφείλετε εσείς και η κυβέρνηση στη καμένη, πληγωμένη, ρημαγμένη αυτή χώρα.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν πολιτικοί, οι οποίοι να διαθέτουν δύναμη, ευθυκρισία και υψηλό αίσθημα αυτοκριτικής, να μην είναι πολιτικοί νάνοι και να αναγνωρίζουν τα λάθη τους.

Ελπίζουμε να κάνετε εσείς τη διαφορά.

Όσο μας αφορά, εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε αυστηρότατη κριτική για τα κακώς έχοντα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Περιβάλλοντος και της Φύσης μέσα, στην οποία ζουν τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα.

Είμαστε οι κυνηγοί της αλήθειας και μόνο, θα τη λέμε χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς να φοβόμαστε για οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, γιατί η Νέμεσις και οι άνθρωποι της δεν έχουν καμία κομματική εξάρτηση.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ