Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού: 170 μαθητές έμαθαν για την αναπηρία όρασης και γνώρισαν τους σκύλους οδηγούς

Με αφορμή την 15η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, περίπου 170 μαθητές και μαθήτριες από επτά σχολεία, Δημοτικού και Γυμνασίου, επισκέφτηκαν το ΚΕΑΤ, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, για να ενημερωθούν σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία όρασης.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν και εξοικειώθηκαν με τις τεχνικές συνοδείας με το λευκό μπαστούνι, σύμβολο ανεξαρτησίας και αυτονομίας, και έμαθαν την αξία του για ένα άτομο με αναπηρία όρασης και με την γραφή Braille.

Γνώρισαν τις προσαρμογές εκπαιδευτικού υλικού σε απτική μορφή, συμμετείχαν και γνώρισαν το παραολυμπιακό άθλημα Goalbal, ειδικά σχεδιασμένο άθλημα για τα άτομα με αναπηρία όρασης, από τον Ομοσπονδιακό Προπονητή της Εθνικής Ομάδας Γκόλμπολ κ. Αντώνη Ανάστο.

Γνώρισαν τους σκύλους οδηγούς του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, την Ίρμα, ex guide dog, 11 χρονών, την UNI, Guide dog, 10 χρονών, τον Νίτρο, Guide dog και την RUBY, το μικρό κουταβάκι 4 μηνών, Λαμπραντός και Γερμανικό Ποιμενικό, που ήρθε από την Ολλανδία, εκτροφή του υπεύθυνου Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας, κου Peter Lasaroms, Dogs for Care.

Φωτο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας – Greek Guide Dogs

Οι χειρίστριες Τζουλιάνα Μπούσι και Άννα Μπαλάν μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με τις εμπειρίες τους στην καθημερινότητα τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πως τους βοηθάει ο σκύλος οδηγός τους.

Έμαθαν ότι ένας σκύλος οδηγός δεν είναι GPD, ότι χρειάζεται 2 χρόνια εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένου και του ενός χρόνου Κοινωνικοποίησης με την Αναδοχή Οικογένεια, ότι το άτομο με αναπηρία όρασης πρέπει να γνωρίζει πολύ καλή κινητικότητα και προσανατολισμό δηλαδή τις τεχνικές του λευκού μπαστουνιού, βασικό κριτήριο για την απόκτηση ενός σκύλου οδηγού, ότι ο χειριστής πρέπει να γνωρίζει τις διαδρομές του και να καθοδηγεί τον σκύλο οδηγό του, ότι αποτελούν μια πολύ καλά εκπαιδευμένη ομάδα που στόχο έχει την ασφαλή κίνηση τους μέσα στον ιστό της πόλης.

Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας – Greek Guide Dogs

Μαζί τους η ανάδοχος εθελόντρια Αλίκη Σαμακοβίδου, η Πρόεδρος του Κέντρου Ζωή Γερουλάνου και ο Γενικός Γραμματέας, Χρήστος Κορομηλάς.

Τίμησαν με την παρουσία τους την 1η ενημέρωση στους μαθητές και της μαθήτριες η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδια για θέματα ειδικής αγωγής, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία και χαϊδεύοντας την Ίρμα, ex guide dog, εξήγησε στα παιδιά ποτέ μπορούμε να χαϊδέψουμε ένα σκύλο οδηγό και πότε όχι.

Μαζί τους η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΑΤ κ. Σοφία Χαμονικολάου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Νικόλαος Γιαλούρης, η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα ΑμεΑ κ. Έλσα Καραγιώργου και ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Καρνάβος.

Μία όμορφη δράση αλληλεπίδρασης μέσα στον χώρο του ΚΕΑΤ που αποδίδει ενδιαφέροντα αποτελέσματα και μια ουσιαστική γέφυρα γνώσεων.

Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν εμπειρία ζωής για τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Στις δράσεις συμμετείχε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλοκωφών.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ