Παρέμβαση ΠΦΠΟ για παράνομες περισυλλογές γατών από Δήμο Σερρών και Αστυνομία

Για τις παράνομες περισυλλογές – επανεντάξεις – μετακινήσεις αδέσποτων γατών στις Σέρρες έστειλε επιστολή η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Συγκεκριμένα η ΠΦΠΟ έστειλε την επιστολή στο Δήμο Σερρών, υπόψη δημάρχου κ. Χρυσάφη Αλέξανδρου, στο διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών, με κοινοποιήσεις στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών, στο Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ και στο ΥΠΕΣ, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ζώων με αφορμή τις μετακινήσεις αδέσποτων γατών σε διάφορες περιοχές εκτός πόλης, μακριά, με το αιτιολογικό ότι «ενοχλούν».


Η επιστολή της ΠΦΠΟ αναφέρει:

Αξιότιμοι κ.κ.

Η Ομοσπονδία μας έλαβε γνώση για πολλαπλά περιστατικά λανθασμένης αλλά και παράνομης διαχείρισης αδέσποτων ζώων εκ μέρους του Δήμου Σερρών. Συγκεκριμένα ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με την Αστυνομία μετακινεί αυτοβούλως αδέσποτες γάτες, σε διάφορες περιοχές εκτός πόλης, μακριά, με το αιτιολογικό ότι «ενοχλούν».

Αστυνομικός του ΑΤ Σερρών ανάφερε σε πολίτη ότι εάν οι γάτες που ταΐζει ενοχλούν στη γειτονιά θα κάνει έγγραφο στο Δήμο ώστε να τις πιάσουν, να τις στειρώσουν και να τις μεταφέρουν αλλού.

Έτερο περιστατικό, πληροφορηθήκαμε ότι πολίτες είδαν 2 άτομα του Δήμου Σερρών με παγίδα, οι οποίοι περισυνέλλεξαν γάτα την Παρασκευή 2 Ιουνίου από τη στοά Νομίδη όπου ζούσε και φροντιζόταν από φιλόζωους.

Οι καταγγέλλοντες πήραν τηλέφωνο τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτριο Μερετούδη, αυτός την παρέπεμψε στην Διοικητική υπεύθυνη και εν τέλει κατόπιν πολλών τηλεφωνημάτων που έγιναν και προς τον ίδιο τον Αντιδήμαρχο και στην Υπάλληλο ενημερώθηκαν από τον ίδιο για τη γάτα είχε γίνει καταγγελία στο ΑΤ Σερρών κι έτσι η Αστυνομία έκανε τη «δουλειά της» στέλνοντας έγγραφο στο Δήμο για την απομάκρυνσή της.

Στη συνέχεια ο Δήμος Σερρών έστειλε το συνεργείο, έπιασαν τη γάτα με παγίδα, και δεν οδηγήθηκε στο κτηνιατρείο αλλά στο ρέμα πίσω από το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Αποστολίδης» στην έξοδο προς Δράμα όπως ενημερωθήκαμε.
Κανένας από τους συμβεβλημένους κτηνιάτρους δεν παρέλαβε γάτα εκείνη την ημέρα για στείρωση.

Έχουν επιχειρήσει δε την ίδια παράνομη μέθοδο ακόμα και για γάτα που έχει γεννήσει τα μωρά της!

Ως φαίνεται λοιπόν, από τα καταγγελλόμενα, ο Δήμος Σερρών με τη σφραγίδα της αστυνομίας περισυλλέγουν γάτες κατόπιν καταγγελιών και τις «ξεφορτώνονται εκτός πόλης, οπουδήποτε, ενώ ουδέποτε έχει παρθεί απόφαση 5μελους (ως ο Νόμος ορίζει) για όλες αυτές τις ενέργειες του δήμου.

Παράδειγμα ανευθυνότητας, αυθαιρεσίας, μετάθεσης προβλήματος «πέρα από την πόρτα μας», παράνομης επιβάρυνσης της κοινωνίας και φυσικά επικίνδυνης έως και εγκληματικής αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων.

Λυπούμαστε πραγματικά στην περίπτωση που όντως τα αδέσποτα του Δήμου Σερρών διαχειρίζονται με τέτοιο καταφανή παράνομο και ανήθικο τρόπο από τον ίδιο το Δήμο που είναι ο Αρμόδιος φορέας για την προστασία τους, σε συνεργασία μάλιστα με την Αστυνομία που είναι ο κατεξοχήν θεματοφύλακας των Νόμων, την ίδια στιγμή που σε άλλες πόλεις μας κάνει περήφανους με το έργο της.

Είναι πραγματικά ράπισμα για τον πολιτισμό μας να βλέπουμε Αρχές Αρμόδιες να πράττουν ως να βρίσκεται η χώρα μας «πίσω από τον ήλιο».

Σε ένα Δήμο μάλιστα που οι φιλοζωικοί οργανισμοί προσφέρουν ασταμάτητα το μεγαλύτερο έργο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, βοηθώντας και απαλλάσσοντας ακόμα και το κράτος από τεράστιες δαπάνες.

Είναι γνωστό τοις πάσι το τεράστιο έργο στειρώσεων, εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων ζώων που προσφέρουν δωρεάν οι «Κτηνίατροι σε Δράση» όλο το χρόνο, σε συνεργασία το Φιλοζωικό Σωματείο «Φ.Ο.Σ». Σημαντικό δε ότι υπάρχει ευδιάκριτο σημάδι στο αυτί κάθε γάτας (από τους γιατρούς σε δράση) που δείχνει πως το ζώο είναι στειρωμένο ούτως ώστε να μην ξανα- χειρουργηθεί!

Αντί να υπάρξει αξιοποίηση εκ μέρους των φορέων για την πρόοδο του τόπου, καταποντίζεται κάθε δυνατή προσπάθεια με απαράδεκτες μεθόδους, από τους ίδιους τους Αρμόδιους Φορείς;

Ο Ν. 4830/21, και συγκεκριμένα Άρθρο 10, παρ. 5 (βαε), ορίζει τα θέματα επανεντάξεων ζώων λεπτομερώς.

Επίσης ο ίδιος Ν.4830/21 παρ. 5. (γ) επιτρέπει την παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες.

Σκοπός και στόχος του κράτους και ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας είναι ο περιορισμός των αδέσποτων ζώων, με πρακτικές σύννομες και ηθικές, και αυτό δεν επιτρέπεται κανείς να το ακυρώνει.

Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας, και λήψη μέτρων για την προστασία των ζώων.

Εφόσον η τακτική σας συνεχιστεί επιφυλασσόμεθα για χρήση κάθε νόμιμου μέσου για επίτευξη των καταστατικών σκοπών της Ομοσπονδίας μας.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ