Η ΠΦΠΟ καλεί τα σχολεία να δηλώσουν συμμετοχή στο ενημερωτικό σεμινάριο για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στις 4 Απριλίου

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), η ισχυρότερη ελληνική φιλοζωική ομοσπονδία με περίπου 70 οργανώσεις-μέλη, είναι από εκείνες τις οργανώσεις που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας 28131/ΓΔ4/15-3-2024 γέμισε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς ανακηρύσσει την 4η Απριλίου εκάστου έτους ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.

Καθώς η ΠΦΠΟ έχει αναγνωρισμένο ποιοτικό υλικό φιλοζωίας αναρτημένο στην πλατφόρμα Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ, προτίθεται να οργανώσει για όλα τα σχολεία της χώρας, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τρεις διαφορετικές τηλεδιασκέψεις (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια-λύκεια) την ίδια ημέρα του εορτασμού (4 Απριλίου 2024), από τις 11 ως τις 12 το πρωί, με στόχο αφενός μεν την ευαισθητοποίηση μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, αφετέρου την επισήμανση της σημασία του ορισμού της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλεί θερμά όσα ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή ΕΔΩ

Λίγα λόγια για την ΠΦΠΟ

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αγωνίζεται από το 2010 για τα δικαιώματα των ζώων, για την βιοποικιλότητα και για το περιβάλλον. Είναι η ισχυρότερη φιλοζωική ομοσπονδία στην Ελλάδα και στις τάξεις της συγκαταλέγονται 66 σωματεία και χιλιάδες μέλη. Αποστολή της είναι η προστασία των ζώων και η εξασφάλιση της ευζωίας και των δικαιωμάτων τους.

Οι αγώνες της ΠΦΠΟ βρήκαν δικαίωση, σε ένα βαθμό, με την ανακήρυξη της 4ης Απριλίου κάθε έτους ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού από την τρέχουσα σχολική χρονιά 2023-24.

Η ΠΦΠΟ, με το αναγνωρισμένο έργο της, μπορεί να προτείνει στα σχολεία τα παρακάτω:

Την 4η Απριλίου 2024 και ώρα 11.00 ως 12.00, περίπου, θα πραγματοποιήσει ανοικτή ενημερωτική τηλεσυνάντηση για όσα σχολεία ενδιαφέρονται, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς οι βασικές διεκδικήσεις του φιλοζωικού κινήματος, τα δικαιώματα των ζώων και ιδέες για δραστηριότητες στα σχολεία.

Την τηλεσυνάντηση μπορούν να παρακολουθήσουν όλες οι μαθήτριες, όλοι οι μαθητές και όλοι οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολείου.

Για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, χρήσιμες διαφάνειες και ακόμη πιο χρήσιμες προτάσεις σχετικά με τα ζώα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον παραπάνω σύνδεσμο.

Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού υλικού που είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Το υλικό αυτό μπορεί βέβαια, να χρησιμοποιηθεί στα Ε.Δ. αλλά την ημέρα αυτή (4 Απριλίου) μπορούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, μια ή δύο διδακτικές ώρες να τις αφιερώσουν σε υλοποίηση μιας ή περισσοτέρων δράσεων από το υλικό αυτό, το οποίο μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε από την πλατφόρμα του ΙΕΠ, ΕΔΩ.

Άλλες προτάσεις για δράσεις των σχολείων είναι οι παρακάτω:

  • Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου και διανομή του στις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου, όπως επίσης στους ανθρώπους της γειτονιάς.
  • Πρόσκληση εθελοντών της ΠΦΠΟ από την περιοχή-πόλη του σχολείου για πραγματοποίηση παιδαγωγικών δραστηριοτήτων.
    Συνέντευξη από την/τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, σχετικά με το πρόγραμμα του δήμου για τα αδέσποτα.
    Υιοθεσία αδέσποτου ζώου (σκύλου ή γάτας) από τα δημοτικά κυνοκομεία.
  • Τάισμα αδέσποτων στη γειτονιά του σχολείου.
  • Πρόσκληση κτηνιάτρου για ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες των ζώων (αδέσποτων και δεσποζόμενων)
  • Δημιουργία μεγάλου κολλάζ-αφίσας (σε χαρτί του μέτρου)[π.χ. 10 μέτρα] με καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών σε σχέση με τα ζώα
  • Συγγραφή άρθρου από τα παιδιά και δημοσίευσή του στην ιστοσελίδα του σχολείου
  • Βίντεο με μικρές συνεντεύξεις παιδιών για τις σχέσεις τους με τα ζώα και τα συναισθήματά τους γι αυτά.
  • Μετατροπή μιας ιστορίας με ζώα ή ενός παραμυθιού, σε ένα κόμικ και ανάρτησή του στο σχολείο.
  • Βίντεο με συνεντεύξεις γονέων που έχουν στο σπίτι τους κατοικίδια ζώα, σχετικά με τις χαρές, την ανάγκη φροντίδας και τις υποχρεώσεις ενός κηδεμόνα.
  • Επίσκεψη σε χώρους φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.
  • Δημιουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ, με συνθήματα για την προστασία των ζώων
  • Δημιουργία πανό με ένα μεγάλο σύνθημα και ανάρτησή του στον περίβολο του σχολείου
  • Φύτευση ενός δέντρου στην αυλή, σε ανάμνηση της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικής Φιλοζωίας
  • Ομαδικά παιχνίδια στην αυλή, σχετικά με τα ζώα.
  • Αναπαράσταση ενός τροφικού πλέγματος στην αυλή του σχολείου, με χοντρό σπάγκο.
  • Προβολή της εγκεκριμένης ταινίας Re action (μπορείτε να την βρείτε στο YouTube στο κανάλι της εκπαιδευτικής Τηλεόρασης) και στη συνέχεια συζήτηση για την προστασία των ζώων.
  • Κατασκευές όπως ταΐστρα από πλαστικά μπουκάλια ή σωλήνες, σπιτάκια από λάστιχα αυτοκινήτων. Υπάρχουν πολλά βίντεο με σαφέστατες οδηγίες.
  • Αναζήτηση φιλοζωικών σωματείων της περιοχής και δημιουργία βίντεο ή αφίσας για προβολή υιοθεσίας σκύλων ή γατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Συγκέντρωση μεταχειρισμένων ειδών για σκύλους και γάτες, όπως περιλαίμια, σαμαράκια, παιχνίδια, σπιτάκια, καλάθια και προσφορά τους στο καταφύγιο της περιοχής ή σε φιλοζωικό σωματείο.
  • Ανάγνωση μιας σύντομης ιστορίας, δραματοποίηση της και παρουσίαση στη τάξη.
  • Οργάνωση ντιμπέιτ για τα δικαιώματα των ζώων.
  • Προβολή της ταινίας Re-action για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση https://www.youtube.com/watch?v=8JZ1MX1ARuI η οποία είναι εγκεκριμένη από το ΙΕΠ και είναι αναρτημένη στην εκπαιδευτική τηλεόραση και συμπεριλαμβάνεται.

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ