ΠΦΠΟ – ΕΣΠΙ: Να σταματήσει η χρήση ιπποειδών ως «ταξί» για μεταφορές τουριστών, αποσκευών και για διασκέδαση με άμαξες ως ατραξιόν

Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό Εσωτερικών και την Ειδική Γραμματέα ΥΠΕΣ για τα ζώα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) ζητά την κατάργηση χρήσης ιπποειδών εργασίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την ως μια βάρβαρη παρωχημένη πρακτική και εν τέλει καταφανή κακοποίηση.

Η ανοιχτή επιστολή των ΠΦΠΟ και ΕΣΠΙ αναφέρει:

Ένα ακόμα άλογο άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, την ώρα που οδηγούσε άμαξα, καταμεσήμερο, μια ζεστή μέρα του Ιούλη (6/7/2023).

Δεν είναι μεμονωμένο, αλλά προστίθεται στα πολλαπλά περιστατικά κακοποιήσεων ιπποειδών, που συμβαίνουν σε τουριστικά μέρη της χώρας μας, προκαλούν τη δημόσια κατακραυγή και μας δυσφημίζουν διεθνώς.

Πρόσφατα η γνωστή ηθοποιός Αντζέλικα Χιούστον έκανε δημόσια παρέμβαση εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για την μεταχείριση των γαϊδουριών που μεταφέρουν τουρίστες στη Σαντορίνη, ενώ Διεθνείς Οργανώσεις κάνουν διαρκώς παρεμβάσεις με τεκμήρια και ζητούν κατάργηση.

Η κακοποίηση χιλιάδων ιπποειδών, (αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών) που υποχρεώνονται να εργάζονται ατελείωτες ώρες, μέσα στον ήλιο, κουβαλώντας ανθρώπους και αποσκευές ή σέρνοντας άμαξες, συνήθως σε δύσκολες διαδρομές, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, με κακό εξοπλισμό που μεγαλώνει την κακοποίησή τους, συχνότατα μεγάλης ηλικίας ή άρρωστα, αφυδατωμένα και εξαντλημένα, είναι η πραγματικότητα και οδηγεί συχνά σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες και θανάτους.

Πρόκειται για μια βάρβαρη, αχρείαστη πλέον, παρωχημένη πρακτική και εν τέλει καταφανή κακοποίηση. Μια πρακτική ανεπίτρεπτη για συναισθανόμενα όντα, που έχουν δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωή.

Ήδη Δημοτικά Συμβούλια σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρώμη και η Μαγιόρκα & αλλού πήραν απόφαση να καταργήσουν τέτοιες μεταφορές με ιπποειδή και άμαξες. Είναι καιρός να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και από την Ελληνική Πολιτεία και τους Δήμους της χώρας, ώστε να σταματήσει ο βασανισμός και η μέχρι θανάτου εκμετάλλευση των ζώων.

Δεν είναι ούτε γραφικό, ούτε ρομαντικό το να εκμεταλλευόμαστε και να εξαντλούμε ανυπεράσπιστα ζώα, να διασκεδάζουμε εις βάρος της ευζωίας και της ζωής τους. Χαρακτηρίζει αρνητικά τον πολιτισμό μας και την εικόνα μας.

Ζητάμε, για το γενικότερο καλό της κοινωνίας μας, τη λήψη μέτρων για την άμεση κατάργηση χρήσης ιπποειδών για τουριστική ατραξιόν & το πέρασμα στην κατάργηση τέτοιων πρακτικών.

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών

Η Πρόεδρος
Άννα Τοσούνογλου

Ο Αντιπρόεδρος ΕΣΠΙ
Θανάσης Χελιώτης


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ