Ρόδος: Καταγγελίες για κροκόδειλο σε ποτάμι – Οι εκτιμήσεις των ερπετολόγων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών στον ποταμό της Κρεμαστής στη Ρόδο, ύστερα από καταγγελίες για ερπετό που μοιάζει με κροκόδειλο στην περιοχή.

Από το πρωί της Τετάρτης (12/07), επί ποδός βρίσκονται οι τοπικές αρχές στη Ρόδο μετά από πολλαπλές καταγγελίες που έκαναν λόγο για μεγάλου μεγέθους ερπετό στον ποταμό της Κρεμαστής.

Σύμφωνα με τις επώνυμες καταγγελίες, το μεγάλο ερπετό κρύβεται σε καλαμιές και η η όψη της ουράς του δηλώνει ότι πρόκειται πιθανώς για κροκόδειλο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Rodosreport, ανδρόγυνο κατήγγειλε ότι καθώς περνούσε με το μηχανάκι σε δρόμο δίπλα από το ποτάμι, δέχθηκε επίθεση από το ερπετό στο πίσω μέρος του δίκυκλου, το οποίο έπειτα εξαφανίστηκε στις καλαμιές.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Ευστρατίου σε επικοινωνία που είχε με το Rodosreport, η Περιφέρεια κινητοποίησε άμεσα τις υπηρεσίες για να ερευνήσουν τις αναφορές και στην περιοχή βρέθηκαν πυροσβέστες με κλιμάκιο του Δασαρχείου, καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι.

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, μπορεί το σενάριο να φαντάζει αστείο, αλλά το έχουμε δει να συμβαίνει και στην Κρήτη, πριν από χρόνια, με τον περιβόητο κροκόδειλο «Σήφη», που κάποιος τον είχε εισάγει παράνομα στην χώρα και όταν μεγάλωσε τον παράτησε σε φράγμα.

Σε κάθε περίπτωση, κροκόδειλος ή μη, οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν, καθώς υπάρχουν αναφορές που διαφέρουν μεταξύ τους και το θέμα κρίνεται ότι πρέπει να διερευνηθεί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κροκόδειλοι συνήθως δραστηριοποιούνται με το σούρουπο, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως παραμένουν στο νερό.


Facebook
Facebook

Οι εκτιμήσεις των ερπετολόγων

Ο υπεύθυνος της Ελληνικής Εταιρείας Ερπετολόγων, μιλώντας στην Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου, ανέφερε σχετικά με τις αναφορές:

«Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μάλλον δεν επρόκειτο για κροκόδειλο αλλά για lizard monitor (σαύρα παρακολούθησης). Καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα αυτό, διότι ο κροκόδειλος δεν είναι τόσο ταχύτατος, όπως οι καταγγελίες αναφέρουν. Μας μιλάνε δηλαδή για ένα ερπετό πολύ ταχύτατο. Άρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για lizard monitor.

Αν επρόκειτο για lizard monitor, δεν θα βρεθεί ποτέ. Είναι πανέξυπνο ζώο. Και η τακτική δόλωσης του είναι πολύ συγκεκριμένη για να πιαστεί. Μπορεί οι ειδικοί να ψάχνουν μέρες στο ποτάμι και να μην το δουν ποτέ και όταν φύγουν να γίνουν και άλλες αναφορές εμφάνισης του.

Συνήθως δεν επιτίθεται σε ανθρώπους αλλά τρέφεται μόνο με ζώα, για παράδειγμα με κότες. Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε κοτέτσια. Είναι όμως περίεργο, διότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, τον φοβάται, ενώ εδώ έχουμε αναφορές για επιθέσεις.

Το ζώο αυτό δεν μπορεί να έχει έρθει μόνο του στο νησί. Κάποιος το έχει φέρει από την Αφρική. Τώρα, το άφησε ελεύθερο; Του έφυγε; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει».

Photo: Rae Wallis/Pexels
Photo: Rae Wallis/Pexels

Τι είναι οι σαύρες παρακολούθησης;

Οι σαύρες παρακολούθησης πρόκεινται για σαύρες του γένους Varanus, το μόνο σωζόμενο γένος της οικογένειας των Βαρανίδων, είναι εγγενείς στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, και αποτελούν είδος που εντοπίζεται και στην Αμερική ως χωροκατακτητικό. Σήμερα, αναγνωρίζονται περίπου 80 είδη, ενώ αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Δράκος του Κομόντο, που είναι η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου, ανήκει σε αυτό το γένος.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ