Η Ιταλία «πνίγεται» την τρέχουσα εβδομάδα από ένα «καυτό» και εν δυνάμει θανατηφόρο κύμα καύσωνα, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να σπάσει τα προηγούμενα ευρωπαϊκά ρεκόρ θερμοκρασίας, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Η ονομασία «Κέρβερος», εμπνευσμένη από τον τρικέφαλο σκύλο που στην ελληνική μυθολογία πρόκειται για τον φρουρό του Άδη, δόθηκε στο κύμα καύσωνα από την Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο επικεφαλής της οποίας, Λούκα Μερκάλι, δήλωσε στο CNN: «Η Γη έχει υψηλό πυρετό και η Ιταλία το νιώθει από πρώτο χέρι».
Μέχρι ώρας, από την ακραία ζέστη έχει χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος. Πρόκειται για έναν 44χρονο εργάτη, που άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη στο νοσοκομείο, έχοντας προηγουμένως καταρρεύσει στην άκρη του δρόμου στη βόρεια ιταλική πόλη Λόντι, όπως ανέφερε ο πολιτικός Νίκολα Φρατογιάνι, ο οποίος έχει υποβάλλει αίτηση για τη θέσπιση κανονισμών με στόχο την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καύσωνα και των ανυπόφορων, «καυτών» συνθηκών.
«Αντιμετωπίζουμε ένα κύμα αφύσικης ζέστης σε αφόρητα επίπεδα. Ίσως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών να λαμβάνονται όλα τα χρήσιμα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή τραγωδιών, όπως αυτής που συνέβη σήμερα στο Λόντι», έγραψε ο Ιταλός πολιτικός την Τρίτη σε ανάρτησή του στο Twitter.
Την ίδια μέρα, αρκετοί τουρίστες στη Ρώμη κατέρρευσαν λόγω θερμοπληξίας, όπως και νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων κι ένας Βρετανός τουρίστας που λιποθύμησε μπροστά στο Κολοσσαίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της Ρώμης, Τζουζέπε Ναπολιτάνο.
Non si può morire sul #lavoro, non si può morire per il troppo #caldo.
Siamo di fronte ad un’ondata di caldo a livelli insopportabili. Forse è il caso che nelle ore più torride vengano presi tutti gli accorgimenti utili ad evitare tragedie come quella accaduta oggi a #Lodi. https://t.co/r3Zq4DYm2W— nicola fratoianni (@NFratoianni) July 11, 2023
Πού οφείλονται οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες και πότε θα κορυφωθούν;
Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν διάφορες περιοχές της Ευρώπης, οφείλουν την ύπαρξή τους σε έναν «θερμικό θόλο», δηλαδή μια ζώνη υψηλής πίεσης στην ατμόσφαιρα που παραμένει πάνω από την ίδια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παγιδεύει από κάτω της τον θερμό αέρα και να μην επιτρέπει στη θερμότητα να δραπετεύσει.
Στην κεντρική και νότια Ιταλία, οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να κορυφωθούν την Παρασκευή, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της χώρας θα μπορούσαν να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ, μεταξύ 40 και 45 βαθμών Κελσίου. Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, που σημαίνει «κίνδυνος θανάτου» σε 27 πόλεις αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Μπολόνια.
Η προειδοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης έγινε ύστερα από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία ο περσινός καύσωνας σκότωσε 61.672 ανθρώπους στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, όπου περίπου 18.000 θάνατοι την προηγούμενη χρονιά αποδόθηκαν στην ακραία ζέστη.
Ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας προειδοποίησε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με το CNN, λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών στην Ευρώπη διαθέτουν κλιματισμό, σε σύγκριση με το 90% των σπιτιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης, η υγρασία αναμένεται να αυξηθεί, καθιστώντας ακόμη πιο ανυπόφορες τις συνθήκες που επικρατούν στην Ιταλία. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, να φροντίζουν να ενυδατώνονται και να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμα, έχουν δοθεί οδηγίες στις επιχειρήσεις να αποφεύγουν να στέλνουν εργαζόμενους σε εξωτερικές εργασίες μεταξύ 12:00 και 17:00 κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ ορισμένες καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους.
Αναφορικά με τις πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Ρώμη, παρέχουν σταθμούς ψύξης κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων υδρονέφωσης, δωρεάν νερό και υπαλλήλους υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών θερμοπληξίας.
More than 61,000 people died because of last year’s brutal summer heat waves across Europe, a new study found. Most of the people who died were women, especially those older than 80. Italy, Spain and Portugal had the highest heat-related mortality rates. https://t.co/CxVV2vv9am pic.twitter.com/guRWt5Skm7
— The New York Times (@nytimes) July 10, 2023
Ο «Κέρβερος» δίνει τη θέση του στον… «Χάρο»
Κι ενώ η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία εξακολουθεί να δίνει ελληνικά ονόματα στα κύματα καύσωνα που πλήττουν τη χώρα, ο «Κέρβερος» θα δώσει τη θέση του στον «Χάρο» (ή «Χάροντα») την Παρασκευή, όταν η υπερβολική ζέστη θα αυξηθεί περαιτέρω και ένα νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να πλησιάσουν το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου, που πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και που σημειώθηκε στο νησί της Σικελίας στις 11 Αυγούστου του 2021, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.
Φυσικά, το κύμα καύσωνα επηρεάζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας θα χαρακτηρίζονταν για την ώρα φυσιολογικές, δεδομένης της εποχής του χρόνου που διανύουμε. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε, πάντως, στην αναστολή της εργασίας μεταξύ 12 μ.μ. και 5 μ.μ. σε περιοχές όπου ο κίνδυνος από τη ζέστη είναι υψηλός, καθώς και σε απομακρυσμένη εργασία για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που πάσχουν από προβλήματα υγείας.
Στην Ισπανία, ωστόσο, οι συνθήκες είναι ήδη ιδιαίτερα «σκληρές». Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, AEMET, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Ισπανία είχε έρθει αντιμέτωπη με ένα κύμα καύσωνα, κατά το οποίο καταγράφηκαν θερμοκρασίες 38,8 βαθμών Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα. Σύμφωνα με τα πορίσματα των επιστημόνων, το εν λόγω κύμα καύσωνα, που επηρέασε επίσης την Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Αλγερία, κατέστη 100 φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής κρίσης που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.