Θερμοπληξία σε σκύλους: Πώς να την προλάβετε – Τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Όταν ένας σκύλος ζεσταίνεται υπερβολικά και δεν μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του με λαχάνιασμα, θα πάθει θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία και να τον σκοτώσει.

Αυτές τις μἐρες με τον καύσωνα, τα ζώα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Ήδη στην Κατερίνη είχαμε ένα περιστατικό ενός δεσποζόμενου σκύλου που υπέστη θερμοπληξία και κατέληξε.

Ποια είναι συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε;

  • Βαρύ λαχάνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή
  • Υπερβολική έκκριση σάλιου
  • Ο σκύλος εμφανίζεται ληθαργικός, νυσταγμένος ή ασυντόνιστος
  • Καταρρέει ή κάνει εμετό

Πρώτες βοήθειες έκτακτης ανάγκης για σκύλους

Οι σκύλοι που πάσχουν από θερμοπληξία πρέπει επειγόντως να μειωθεί σταδιακά η θερμοκρασία του σώματός τους για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Τι πρέπει να κάνετε

  1. Μετακινήστε το σκύλο σε σκιερό και δροσερό μέρος.
  2. Ρίξτε αμέσως δροσερό (όχι κρύο για να αποφύγετε το σοκ) νερό πάνω στο σκύλο. Το νερό της βρύσης (15-16°C) έχει δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ζέστης. Σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οποιοδήποτε νερό είναι καλύτερο από το τίποτα.
  3. Οι βρεγμένες πετσέτες που τοποθετούνται πάνω από το σκύλο μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, παγιδεύοντας τη θερμότητα. Σε ήπιες περιπτώσεις οι πετσέτες μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το σκύλο, αλλά ποτέ πάνω του, ενώ σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ρίψη νερού με χρήση ανεμιστήρα είναι ιδανική.
  4. Αφήστε το σκύλο να πιει μικρές ποσότητες δροσερού νερού.
  5. Συνεχίστε να ρίχνετε δροσερό νερό πάνω στο σκύλο μέχρι να αρχίσει να ηρεμεί η αναπνοή του, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να αρχίσει να τρέμει.
  6. Οι σκύλοι που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους θα σταματήσουν να λαχανιάζουν, παρόλο που εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία, αυτοί οι σκύλοι χρειάζονται επειγόντως επιθετική ψύξη κατά προτεραιότητα.
  7. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας της θερμοπληξίας προσπαθήστε να αποφύγετε να ρίχνετε νερό στο κεφάλι ή κοντά στο κεφάλι του σκύλου σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εισπνεύσει νερό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πνιγμό, ειδικά για σκύλους με πλατύ πρόσωπο και δεν έχουν τις αισθήσεις τους.

Μόλις ο σκύλος κρυώσει, μεταφέρετέ τον επειγόντως στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

Ορισμένοι τύποι σκύλων είναι πιο επιρρεπείς σε θερμοπληξία, όπως τα πολύ ηλικιωμένα ή νεαρά σκυλιά, τα σκυλιά με πυκνό, βαρύ τρίχωμα ή τα σκυλιά με πολύ κοντό πλατύ πρόσωπο, όπως τα Παγκ και τύποι Μπουλντόγκ. Σκύλοι με ορισμένες ασθένειες ή που λαμβάνουν ορισμένα είδη φαρμάκων διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.


Με πληροφορίες από rspca.org.uk

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ