Ρόδος: Οργή και σοκ για τα νεκρά ελάφια στο πάρκο Ροδινιού

Οργή προκαλούν οι εικόνες με τα νεκρά ελάφια σε δημοτικό πάρκο στη Ρόδο.

Οι εικόνες ντροπής στο ελαφοκομείο προκαλούν έντονες αντιδράσεις, ειδικά από ομάδες εθελοντών που φροντίζουν και ταΐζουν ακατάπαυστα τα ελάφια κάθε εβδομάδα, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, στο καμένο δάσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον περιφραγμένο χώρο του πάρκου Ροδινιού υπάρχουν και κάποια ζωντανά ελάφια που κάθονται ετοιμοθάνατα δίπλα στα κουφάρια τα οποία εντοπίστηκαν από επισκέπτη ο οποίος ανάρτησε την Δευτέρα 18 Μαρτίου τις σοκαριστικές φωτογραφίες εκφράζοντας την οργή του.

Όπως αναφέρει ο Νικόλας Γουδής, διερωτάται ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το αποτρόπαιο θέαμα. Συγκεκριμένα γράφει: «Αυτό το αποτρόπαιο θέαμα συμβαίνει τώρα στο Ροδίνι πίσω από το πάρκο υπάρχει ένας χώρος περιφραγμένος με πλέγμα. Μέσα έχει δεκάδες νεκρά ελάφια και κάποια ζωντανά που κάθονται ετοιμοθάνατα δίπλα σε κουφάρια από νεκρά ελάφια. Είναι εγκαταλελειμμένα χωρίς νερό και φαγητό σίγουρα εδώ και καιρό. Οποίος μπορεί να βοηθήσει χρειάζονται άμεσα νερό και φαγητό μήπως γλιτώσουν τα ζωντανά… Γνωρίζει κάποιος τι είναι αυτός ο χώρος… Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό…»

Αυτοψία στο χώρο πραγματοποίησαν σήμερα ο αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα, Κώστας Θωμάς και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Περιβάλλοντος και Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων, Γιάννης Μητσού και Μιχάλης Θωμάτος, ενώ με εντολή εισαγγελέα τον χώρο επισκέφθηκε και η Δασική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, Κατερίνα Βελώνη, τα ελάφια σκοτώθηκαν μεταξύ τους κατά την εποχή του ζευγαρώματος (τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου) και λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν θάφτηκαν.

Οι εθελοντές που φροντίζουν τα ελάφια στα καμμένα δάση της Ρόδου μετά τις φονικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν το καλοκαίρι του 2023, είναι εξοργισμένοι καθώς οι δράσεις για τη σίτιση και την καθαριότητα, όλα με δικά τους έξοδα, είναι αδιάκοπες.

Ο Σύλλογος Φιλοζωικής «Ζώα του Δάσους» χαρακτηρίζει το ελαφοκομείο ως ένα “σύγχρονο Νταχάου” και ζητάει να γίνει ανάληψη ευθυνών. Μάλιστα καταγγέλλει ότι “έτρεξαν στο ελαφοκομειο να θάψουν τα πτώματα, να ανοίξουν βρύσες ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει νερό, αλλά τροφή δεν υπάρχει πουθενά”.

Παρακάτω ολόκληρη η ανάρτηση του συλλόγου

«Με μια μεγάλη ομάδα εθελοντών φροντίζουμε και ταΐζουμε τα ελάφια κάθε εβδομάδα, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, στο καμένο δάσος.
Ακούστε λοιπόν τι κάνουμε μόνοι μας!

  • Μόνοι μας καθαρίζουμε το δάσος από τα άπειρα σκουπίδια.
  • Μόνοι μας βρήκαμε αμάξια και τρόπο να κουβαλάμε Κουβάδες και βυτία για να αφήνουμε νερό όλο το καλοκαίρι. Οι οποίοι Κουβάδες/βυτία μαζεύτηκαν με τα πρωτοβρόχια!
  • Μόνοι μας φορτώνουμε 1500 κιλά χόρτο σε κάθε σίτιση.
  • Μόνοι μας πληρώνουμε βενζίνες και πετρέλαια για να αφήνουμε τροφή σε όλο το καμένο δάσος.

Όλη αυτή η δράση λοιπόν, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει ενισχυθεί οικονομικά ΜΟΝΟ από συμπολίτες μας, από ροδίτικες επιχειρήσεις καθώς και συλλόγους εσωτερικού και εξωτερικού και πάντα με διαφάνεια!

Με το Σύλλογο Φιλοζωικής πάντα στο πλευρό μας ώστε να υπάρχει αυτή η διαφάνεια!

Υπάρχει λοιπόν μέσα στην πόλη ένα ελαφοκομείο, για το οποίο γίνεται λόγος σήμερα, το οποίο το χαρακτηρίζουμε ως ένα σύγχρονο Νταχάου.

Στον Δήμο Ρόδου λοιπόν, δεν έχουν την ευθιξία να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν; Βολεύει να ρίχνουν τις ευθύνες, η τωρινή δημοτική αρχή στην προηγούμενη… και στο μεσοδιάστημα να παθαίνουν τα ζώα…

Θα μου πεις: “ανέλαβε κανείς να ταΐσει τα ζώα στο καμένο δάσος, γιατί να το κάνει στο ελαφοκομείο”;

Αντί λοιπόν να αναλάβουν ευθύνες και να προσλάβουν κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό ώστε να φροντίζει τα ελάφια, μιας και μιλάμε για το σύμβολο του νησιού μας, φρόντισαν να καλύψουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες.

Έτρεξαν στο ελαφοκομείο να θάψουν τα πτώματα, να ανοίξουν βρύσες ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει νερό! Αλλά τροφή, πουθενά!
Αναρωτιέμαι, τι θα απογίνουν τα άρρωστα αλλά και αποστεωμένα ελάφια?
Τι θα γίνει με αυτό το πάρκο;

Θα ρίξουμε πάλι το φταίξιμο στο σταθμάρχη, όση ευθύνη και να έχει αυτός; Πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει;

Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις ΣΗΜΕΡΑ ώστε να μην πεθάνουν και άλλα ζώα!».

Σε ανάρτησή της για το θέμα έκανε και η πρόεδρος του συλλόγου φιλοζωικής Ρόδου, Γιούλα Διμέλη, αναφέροντας:

«Κατά τα αλλά οι υπεύθυνοι του δασαρχείου ενοχλήθηκαν που η ομάδα των εθελοντών μας με οργανώτρια την Λουλουδίτσα Λάρου σιτίζει τα ελεύθερα ελάφια σε διάφορες περιοχές χωρίς τη συμμετοχή τους. Ο σύλλογος προχωρά σήμερα σε αναφορά στην Εισαγγελία αν και το πιο πιθανό είναι να έχουν ήδη κινηθεί αυτεπάγγελτα».

Η Τριανταφυλλιά Μαύρου, μέλος της φιλοζωικής ομάδα «Liber Life Rhodes», με ανάρτησή της, υποβάλλει ερώτηση στην κτηνίατρο και υπεύθυνη του δημοτικού ελαφοκομείου, Κατερίνα Βελώνει, για τα εγκαταλελειμμένα – χωρίς νερό και φαγητό – ελάφια και ζητάει να δοθεί μια απάντηση.

Απαντώντας στην ερώτηση της κ. Μαύρου, η κ. Βελώνει σχολιάζει κάτω από την ανάρτηση: «Τα ελάφια στο Δημοτικό ελαφοκομείο πάντα έχουν άπλετη και άριστης ποιότητας τροφή και πολύ τρεχούμενο νερό. Όμως όταν υπάρχει κακοήθεια και fake news πολλά μπορεί να ειποθούν. Αν λαμβάνετε σοβαρά παραβατικά άτομα που εισβάλουν παρανόμως και συκοφαντούν. Με τέτοια άτομα απαξιώνω να ασχοληθώ περαιτέρω.»


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ