Τέλος η διοργάνωση και διεξαγωγή ελληνικών ιπποδρομιών – Άγνωστη η τύχη των 172 αλόγων και 62 σκύλων που διαμένουν στις εγκαταστάσεις

Το τέλος της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών ανακοίνωσε η Ιπποδρομίες Α.Ε. καθώς όπως αναφέρει, ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη με το ακίνητο να επιστρέφεται επισήμως στον ιδιοκτήτη του εντός δύο μηνών.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία κάνει αναφορά στα ιπποδρομικά άλογα που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου ότι “παραμένει προτεραιότητά της” και επισημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν παραμονής των ίππων στους στάβλους για ένα μήνα ενώ για τη μεταφορά των αλόγων σε άλλες εγκαταστάσεις η Ιπποδρομίες Α.Ε. θα επιδοτήσει μέρος του κόστους μεταφοράς για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν έως πέντε ίππους.

Εκτός από τα 172 άλογα που βρίσκονται στο Μαρκόπουλο, υπάρχουν και δεκάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες που διαμένουν στις εγκαταστάσεις και παραμένει άγνωστο τι θα απογίνουν.

Μετά την ανακοίνωση της Ιπποδρομίες Α.Ε. στις 30 Ιανουαρίου 2024 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» με επείγουσα επιστολή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τύχη των αλόγων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με ανακοίνωση της στις 30.1.2024 η εταιρεία ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ ανακοινώνει τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλα τα ζώα και οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Στην ανακοίνωση “εξελίξεις σχετικά με τις ελληνικές ιπποδρομίες” αναφέρονται σειρά μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και αναφορά στην ευζωία των ίππων που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα παραμονής των αλόγων στις εγκαταστάσεις για έναν μήνα. Μετά τι;

Τι θα γίνει με την Κτηνιατρική Κλινική; Θα μεταφέρουμε τα περιστατικά στην Θεσσαλονίκη;

Με επείγουσα επιστολή μας προς την εταιρεία ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ, την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος και την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ευζωία και ιχνηλασιμότητα των δρομώνων ίππων που θα απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου.

Τα άλογα δεν φταίνε σε τίποτα αν τα επιχειρηματικά σχέδια δεν απέδωσαν.»


Με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον
Υπουργό ΥΠΕΝ, κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νικολαο Χαρδαλιά, την Εισαγγελέα και την αρμόδια Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κες Γ. Αδειλινη και Α. Μασούρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» ζητά να μάθει τι θα απογίνουν τα 172 άλογα και οι 62 σκύλοι που διαμένουν προσωρινά στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και πού θα πάνε τα ζώα αυτά μετά το τελεσίγραφο του ενός μήνα της εταιρίας.

Συγκεκριμένα η επιστολή της «Νέμεσις» αναφέρει:

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Θα γνωρίζετε ασφαλώς, ότι η Εταιρία Ιπποδρομίες ΑΕ ανήγγειλε με ανακοίνωσή της το κλείσιμο του ιπποδρόμου, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα παραμονής στις εγκαταστάσεις της των 172 αλόγων και των 62 σκύλων, που διαμένουν εκεί και ακολούθως με περίσσιο θράσος ζητάει να απομακρυνθούν.

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, είναι 172 άλογα και 62 σκύλοι.

Έχοντας νωπό στη μνήμη μας το εφιαλτικό περιστατικό της θανάτωσης των 4 αλόγων στα Γρεβενά και της αφαίρεση 750 κιλών από το σώμα τους,

Έχοντας υπόψη μας τη παράνομη διακίνηση εκατοντάδων αλόγων το χρόνο προς το εξωτερικό προκειμένου να καταναλωθεί το κρέας τους.

Γνωρίζοντας τη φυσική αδυναμία των εθελοντών και των συλλόγων, που ασχολούνται με τη προστασία των ιπποειδών να φιλοξενήσουν το τεράστιο αυτό αριθμό ζώων και

Τέλος την σαφή αποποίηση των υποχρεώσεών τους απέναντι στα ζώα αυτά, σας απευθύνουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

Τι θα γίνουν τα 172 άλογα και οι 62 σκύλοι;

Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε να μη πέσουν στα χέρια παράνομων διακινητών;

Που θα πάνε τα ζώα αυτά μετά το τελεσίγραφο του ενός μήνα της Εταιρίας;

Ποιες είναι οι νομικές ενέργειες που θα προβείτε για το όλο ζήτημα;

Δεν θα επικαλεστούμε τα τυχόν φιλοζωικά σας αισθήματα, όπως κατά περιόδους διαβάζουμε στο τύπο, αλλά την απόλυτη υποχρέωσή σας, ως οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί μιας χώρας μέλους της Ε.Ε ,να ενεργήσετε προς όφελος των 235 συνολικά ζώων, που διαβιούσαν και εξακολουθούν να διαβιούν στον ιππόδρομο.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να χαιρετήσουμε, σαν γεγονός, το κλείσιμο του στοιχηματικού ιπποδρόμου, ενός χώρου δηλαδή πλήρους εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, τόσων και τόσων ζώων όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του.

Αναμένοντας την απάντησή σας, αν όχι προς εμάς, προς την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους πολίτες εκείνους, που αγωνιούν για τη τύχη των ζώων αυτών, που δεν ευθύνονται για ο,τι τους συμβαίνει και θα τους συμβεί.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιπποδρομίες Α.Ε.

Η Ιπποδρομίες Α.Ε. ανακοίνωσε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, καθώς – όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης – ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη.

Επιπλέον, η εταιρεία ασκεί το συμβατικό δικαίωμα της να καταγγείλει τη Σύμβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών.

Η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος. Παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες προσπάθειες της Ιπποδρομίες Α.Ε. από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίες παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας, από το 2016 μέχρι και το 2023, ανέρχονται σε €100,3 εκατομμύρια.

Η Ιπποδρομίες Α.Ε. έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση που παρέλαβε, καταβάλλοντας κάθε εύλογη και βέλτιστη δυνατή προσπάθεια για την αναβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Ειδικότερα, από το 2016, η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από €32 εκατομμύρια για την ανάπτυξη μιας ελκυστικής προϊοντικής πρότασης, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε διάφορους τομείς.

Μεταξύ άλλων, η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και ανέλαβε πλήρως τη συντήρηση τους. Επί σειρά ετών, παρείχε αυξημένα έπαθλα ιπποδρομιών, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της, καθώς και πλήθος κινήτρων για την αγορά ίππων από τους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ίππων και δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ακόμη, θέσπισε διαδικασίες και υιοθέτησε διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, με γνώμονα την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ιπποδρομιών. Επίσης, εκσυγχρόνισε το στοιχηματικό προϊόν και το έκανε διαθέσιμο σε όλο το εύρος του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ, ενώ υλοποίησε εκτενείς δραστηριότητες marketing, διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων και προώθησης, ώστε να βελτιώσει την εικόνα των ελληνικών ιπποδρομιών και να προσελκύσει νέα κοινά και πελάτες.

Δυστυχώς, οι ελληνικές ιπποδρομίες και η στοιχηματική δραστηριότητα γύρω από αυτές συνέχισαν να φθίνουν σημαντικά, επιφέροντας μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, γεγονός που επίσης αναδεικνύεται από τη δραματική μείωση του ενεργού ιππικού πληθυσμού. Σήμερα, ο αριθμός των ενεργών δρομώνων ίππων στο Μαρκόπουλου φτάνει τους 172. Συνεπώς, εκλείπουν οι συνθήκες για τη διασφάλιση της ομαλής διοργάνωσης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ιπποδρομιών.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους της και τους επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα με τις ελληνικές ιπποδρομίες (ενεργοί αναβάτες και αναβάτες προπόνησης), οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 75 άτομα, η Ιπποδρομίες Α.Ε. θα μεριμνήσει για τον περιορισμό του αντίκτυπου των εξελίξεων σε αυτούς.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους της Ιπποδρομίες Α.Ε., η εταιρεία θα υλοποιήσει μια σειρά μέτρων στήριξης, βάσει της εργασιακής κατάστασης τους (μόνιμη ή μερική απασχόληση). Για τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης, η εταιρεία θα προσφέρει αποζημιώσεις που θα αντανακλούν τις δραστηριότητες τους κατά την προηγούμενη χρονιά, καθώς και δωρεάν πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για έναν χρόνο.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η ευζωία των ίππων που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου παραμένει προτεραιότητα για την εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν παραμονής των ίππων στους στάβλους για ένα μήνα. Επιπλέον, όσον αφορά τη μεταφορά των ίππων σε άλλες ασφαλείς εγκαταστάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, η Ιπποδρομίες Α.Ε. θα επιδοτήσει μέρος του κόστους μεταφοράς για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν έως πέντε ίππους.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις θα κοινοποιηθούν από την εταιρεία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εν ευθέτω χρόνω.

Η Ιπποδρομίες Α.Ε. έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις όλους τους εταίρους που εμπλέκονται με τη Σύμβαση Παραχώρησης, τη Σύμβαση Μίσθωσης και τις ελληνικές ιπποδρομίες. Για τους πελάτες και τους πράκτορες της εταιρείας, διευκρινίζεται ότι η παροχή αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για τις ξένες ιπποδρομίες (από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Νότιο Αφρική) συνεχίζεται κανονικά μέσω του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ