Νέα Μελέτη: Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο

Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science ανέδειξε ποιες ράτσες σκύλων έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, ενώ περιγράφει επίσης λεπτομερώς αν το μέγεθος του σκύλου κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη της ασθένειας.

Ο Λέοναρντ Νούνεϊ, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο ABC News ότι μερικές από τις φυλές που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι τα Λειότριχο Ριτρίβερ, τα Μπερνίζ και το Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν είναι πάντα οι μεγαλύτερες ράτσες σκύλων που τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο Νούνεϊ δήλωσε επίσης ότι ενώ οι άνθρωποι τείνουν να αναπτύσσουν καρκίνο καθώς το σώμα τους αυξάνεται σε μέγεθος, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους σκύλους.

Σημειώνοντας ότι οι μεγάλοι σκύλοι συνήθως πεθαίνουν όταν βρίσκονται σε νεότερη ηλικία, ο Νούνεϊ δήλωσε ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν στην πραγματικότητα μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο από ό,τι τα μικρά ή μεσαίου μεγέθους σκυλιά, δεδομένου ότι δεν ζουν τόσο πολύ.

«Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή πεθαίνουν νεότερα», δήλωσε ο ερευνητής στο ABC News.
Τα ευρήματα και το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, πρόσθεσε ο Νούνεϊ, μπορούν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν συγκεκριμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε έναν συγκεκριμένο καρκίνο.

«Οι σκύλοι είναι ένα εξαιρετικά καλό μοντέλο για την κατανόηση των γενετικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευαισθησία για συγκεκριμένους καρκίνους», είπε.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ