Θανατηφόρες πλημμύρες πλήττουν αυτή τη στιγμή πολλές χώρες ταυτόχρονα – Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα συμβαίνει συχνότερα στο μέλλον

Σχολεία στο Νέο Δελχί έκλεισαν τη Δευτέρα ύστερα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των μουσώνων που έπληξαν την πρωτεύουσα της Ινδίας, ενώ 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις προηγούμενες 3 ημέρες από κατολισθήσεις και πλημμύρες. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει πλέον στους 29.

Οι τοπικές αρχές περιμένουν να κοπάσουν οι βροχές, προκειμένου να σταλούν ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό περίπου 300 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, στις περιοχές Χιμασάλ Πραντές, Λαχόλ-Σπίτι και Κούλου. Λίγο βορειότερα από την ινδική πρωτεύουσα, οχήματα παρασύρθηκαν από τον υπερχειλισμένο ποταμό Ύφαση, γνωστός και ως Μπέας (Beas), και έπληξε με πλημμύρες ολόκληρες γειτονιές.



 





 


Στο Πακιστάν, 50 άτομα -μεταξύ των οποίων και 8 παιδιά- έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι βροχές των μουσώνων, οι οποίες πλήττουν τη χώρα από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Επίσης, 87 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αναζήτηση από τους διασώστες, η οποία ενδέχεται να αυξήσει τον απολογισμό των νεκρών.

Παράλληλα, καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το νοτιοδυτικό τμήμα της Ιαπωνίας, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις που οδήγησαν στον θάνατο 2 ανθρώπους, ενώ 6 άτομα αγνοούνται από τη Δευτέρα. Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν εικόνες κατεστραμμένων σπιτιών από τον νομό Φουκουόκα, καθώς και εικόνες με λασπώδη νερά από τον «φουσκωμένο» ποταμό Γιαμακούνι που απειλούν μια γέφυρα στην πόλη Γιαμπακέι.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στις ΗΠΑ, στην κομητεία Ούλστερ, στην κοιλάδα Χάντσον της Νέας Υόρκης και στο Βερμόντ, ντόπιοι δήλωσαν ότι οι πλημμύρες που βιώνουν είναι οι χειρότερες που έχουν δει από την καταστροφή του τυφώνα Αϊρίν (Irene) το 2011.




Η θερμότερη ατμόσφαιρα ο κοινός παρονομαστής των καταστροφών

Μολονότι οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδεχομένως μοιάζουν με γεγονότα που λαμβάνουν χώρα μακριά από εμάς, οι επιστήμονες που μελετούν την ατμόσφαιρα λένε ότι τα όσα διαδραματίζονται σε αυτές τις χώρες έχουν έναν κοινό παρονομαστή, ο οποίος είναι η θερμότερη ατμόσφαιρα.

Οι καταιγίδες στις περιοχές αυτές σχηματίζονται στις συνθήκες μιας θερμότερης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα οι ακραίες βροχοπτώσεις και η αυξημένη συχνότητα εκδήλωσης αυτών να συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα. Η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέπουν οι επιστήμονες, θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.


Γιατί μια θερμότερη ατμόσφαιρα οδηγεί σε πιο ακραίες και πιο συχνές βροχοπτώσεις;

Η απάντηση είναι απλή: μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, κι αυτό ακριβώς είναι που οδηγεί σε αυξημένης έντασης και συχνότητας βροχοπτώσεις, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για τις ζωές ανθρώπων και ζώων, έχοντας συχνά θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι ρύποι, κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, θερμαίνουν την ατμόσφαιρα, διότι αντί να αφήνουν τη θερμότητα να ακτινοβολείται από τη Γη πίσω στο διάστημα, τη συγκρατούν.

Παρότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί την ακριβή αιτία των ακραίων αυτών καταιγίδων, οι καταιγίδες σχηματίζονται σε μια ατμόσφαιρα που καθίσταται ολοένα και πιο θερμή και πιο υγρή, κι εδώ είναι που υπεισέρχεται το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής.

«Οι 68 βαθμοί Φαρενάιτ μπορούν να συγκρατήσουν διπλάσια ποσότητα νερού από τους 50 βαθμούς Φαρενάιτ», δήλωσε ο Ρόντνεϊ Γουίν, μετεωρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ στον Κόλπο της Τάμπα. «Ο θερμός αέρας διαστέλλεται και ο ψυχρός αέρας συστέλλεται. Φανταστείτε το σαν ένα μπαλόνι – όταν θερμαίνεται, ο όγκος του θα αυξηθεί, επομένως μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία», εξήγησε ο επιστήμονας.

Για κάθε αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου (που αντιστοιχεί σε 1,8 βαθμούς Φαρενάιτ), η ατμόσφαιρα συγκρατεί κατά προσέγγιση 7% περισσότερη υγρασία. Σύμφωνα με τη NASA, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,1 βαθμούς Κελσίου (1,9 βαθμούς Φαρενάιτ) από το 1880.

«Όταν αναπτύσσεται μια καταιγίδα, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια βροχής και πέφτουν πίσω στην επιφάνεια. Έτσι, καθώς αυτές οι καταιγίδες σχηματίζονται σε θερμότερα περιβάλλοντα που έχουν περισσότερη υγρασία, οι βροχοπτώσεις αυξάνονται», εξήγησε ο Μπράιαν Σόντεν, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Κατά μήκος της ορεινής και γραφικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, οι έντονες βροχοπτώσεις επέφεραν την αύξηση της στάθμης των ποταμών και προκάλεσαν ζημιές σε πόλεις με πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλημμύρες σε μια άλλη ορεινή περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας.

Photo: Times of India
Photo: Times of India

Καμία έκπληξη για τους επιστήμονες

«Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, αναμένουμε ότι τα έντονα φαινόμενα βροχής θα γίνονται πιο συχνά, είναι μια πολύ ισχυρή πρόβλεψη των κλιματικών μοντέλων», ανέφερε ο Σόντεν και προσέθεσε: «Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε αυτά τα γεγονότα να συμβαίνουν, είναι αυτό που τα μοντέλα προβλέπουν από την πρώτη μέρα».

Ο Γκάβιν Σμιντ, κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, δήλωσε ότι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή δεν είναι αυτές που εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων που θερμαίνουν τον πλανήτη. «Το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών προέρχεται από τις βιομηχανικές χώρες της Δύσης και το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων παρατηρείται σε μέρη που δεν έχουν καλές υποδομές, που είναι λιγότερο προετοιμασμένα για ακραίες καιρικές συνθήκες και δεν έχουν πραγματικούς τρόπους να το διαχειριστούν», εξήγησε ο Σμιντ.


Με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ