«Θησαυρός» αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε στα σπλάχνα νεκρής φάλαινας

Μια νεκρή σπερματοφάλαινα, που εκβράστηκε σε παραλία των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας, έφερε στα σωθικά της «θησαυρό» αξίας 500.000 ευρώ.

Ο Αντόνιο Φερνάντεθ Ροντρίγκεζ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου στη Λα Πάλμα, ανακάλυψε το πολύτιμο εύρημα, όταν προσέγγισε το σώμα της εκβρασμένης φάλαινας για να διαπιστώσει την αιτία θανάτου της. Υποπτευόμενος ότι το θαλάσσιο θηλαστικό αντιμετώπιζε κάποιο πεπτικό πρόβλημα, αποφάσισε να εξετάσει το παχύ έντερό της. Ψηλαφίζοντάς το, ένιωσε στο εσωτερικό μια πετρώδη μάζα, κολλημένη στα τοιχώματα του εντέρου.

Αυτό που βρήκε ήταν γκρι κεχριμπάρι.



«Έβγαλα μια πέτρα διαμέτρου 50-60 εκατοστών και βάρους 9, κιλών», είπε ο Φερνάντεθ. «Όλοι με κοιτούσαν όταν επέστρεψα στην παραλία (μετά την εξέταση της φάλαινας), αλλά δεν ήξεραν ότι αυτό που κρατούσα στα χέρια μου ήταν κεχριμπάρι», περιέγραψε ο ίδιος. Το γκρι κεχριμπάρι είναι μια σπάνια ουσία, γνωστή και ως «πλωτός χρυσός», και αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο των αρωματοποιών εδώ και αιώνες, καθώς μπορεί να σταθεροποιήσει και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αρωμάτων.

Το κομμάτι που κρατούσε στα χέρια του ο Φερνάντεθ αξίζει περίπου 500.000 ευρώ. Όχι και άσχημα για μια τυχαία ανακάλυψη! Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρότι δεν είναι ορυκτό, το κεχριμπάρι συχνά αντιμετωπίζεται σαν πολύτιμος λίθος.

Photo: Associated Press
Photo: Associated Press

Πώς βρέθηκε το κεχριμπάρι μέσα στη φάλαινα;

Το κεχριμπάρι δεν εισήλθε με κάποιον ευφάνταστο τρόπο στον οργανισμό της φάλαινας, αλλά, αντίθετα, παράχθηκε μέσα σε αυτόν. Όταν ξεκίνησε η φαλαινοθηρία, στις αρχές του 19ου αιώνα, περίπου μία στις 100 σπερματοφάλαινες ανακαλύφθηκε ότι παράγουν κεχριμπάρι. Τα εντυπωσιακού μεγέθους θαλάσσια θηλαστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορούν να το χωνέψουν, με αποτέλεσμα να το αποβάλλουν από το στόμα. Ορισμένα υπολείμματα, ωστόσο, παραμένουν στο εσωτερικό του παχέος εντέρου της φάλαινας και με την πάροδο του χρόνου ενώνονται, συγκολλώνται και τελικά σχηματίζουν κεχριμπάρι.

Τις περισσότερες φορές, όταν σχηματιστεί ικανή ποσότητα κεχριμπαριού, αποβάλλεται από τον οργανισμό του ζώου και γι’ αυτό συνήθως εντοπίζεται να επιπλέει στη θάλασσα, εξ ου και η ονομασία «πλωτός χρυσός». Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως και στη συγκεκριμένη, το κεχριμπάρι μεγαλώνει πολύ και τραυματίζει το έντερο της φάλαινας, το σπάει και τελικά την οδηγεί στον θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, η φαλαινοθηρία αποτελεί μακράν σημαντικότερη απειλή για τις φάλαινες.

Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Αυστραλία, έχουν αναλάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους, απαγορεύοντας το εμπόριο κεχριμπαριού ως μέρος της απαγόρευσης του κυνηγιού και της εκμετάλλευσης των φαλαινών.



Τι θα γίνει με τα χρήματα από την πώληση του κεχριμπαριού;

Ο Φερνάντεθ Ροντρίγκεζ, με τη μακρά εμπειρία που έχει αποκτήσει ανά τα χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει αυτοψίες σε περισσότερες από 1.000 φάλαινες, δήλωσε ότι το σχηματισθέν κεχριμπάρι προκάλεσε σήψη και σκότωσε το κητώδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σήψη μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή από άλλα αίτια, π.χ. τραυματισμός, όπως και εν προκειμένω, και αποτελεί την απόκριση των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι δρουν στο σύνολο του οργανισμού ή τοπικά.

Τώρα, το ινστιτούτο αναζητά αγοραστή για το κεχριμπάρι και ο Φερνάντεθ ευελπιστεί ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την παροχή βοήθειας στα θύματα της ηφαιστειακής έκρηξης που έπληξε τη Λα Πάλμα το 2021. Τότε, περίπου 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς η λάβα καταβρόχθιζε τα πάντα στο πέρασμά της.

«Ο νόμος είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Στην περίπτωσή μας, ευελπιστώ τα χρήματα να διατεθούν στο νησί Λα Πάλμα, όπου η φάλαινα εκβράστηκε και πέθανε».


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ