Όσα πρέπει να γνωρίζετε αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουνέλι

Ακούστε το άρθρο στο Spotify:

Αρχικά, πριν αποκτήσετε οποιοδήποτε κατοικίδιο, είναι σημαντικό να εξετάσετε διεξοδικά το τι μπορεί να συνεπάγεται η μεταφορά αυτού του ζώου στο σπίτι σας. Ελπίζουμε πως η παρούσα ανάρτηση θα σας φανεί χρήσιμη, σε περίπτωση που σκέφτεστε να συμβιώσετε για πρώτη φορά με ένα κουνελάκι!

Η κοινωνικότητα των κουνελιών και η επιλογή εσωτερικού ή κλειστού χώρου

Φημισμένα για τη φιλική τους φύση, τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αναλόγως με το πώς θέλετε να τα μεγαλώσετε. Παρότι συνήθως είναι ντροπαλά στη συναναστροφή τους με τους ανθρώπους, είναι πολύ κοινωνικά ζώα και συνήθως προτιμούν την παρέα ενός άλλου κουνελιού για να ζήσουν μαζί του. Αυτό θα χρειαστεί να το λάβετε υπόψιν, εάν επιλέξετε ένα κουνέλι ως το κατοικίδιο ζωάκι σας.

Έχοντας πλέον κατασταλάξει στο εάν θα το μεγαλώσετε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, θα χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα όμορφο, άνετο, ξύλινο καλυβάκι, μέσα στο οποίο το κουνέλι θα μπορεί να χαλαρώνει και να κοιμάται. Ανεξαρτήτως με το εάν αποφασίσετε να το έχετε σε εξωτερικό ή κλειστό χώρο, το καλυβάκι του θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε ένα μέρος, όπου θα είναι ασφαλές και προστατευμένο από αρπακτικά, καθώς επίσης και από το κρύο του χειμώνα και τη ζέστη του καλοκαιριού. 

Κουνέλι σε εσωτερικό χώρο

Εάν αποφασίσετε να μεγαλώσετε ένα κουνέλι σπιτιού, όπως κάθε κατοικίδιο, έτσι και για αυτό, θα χρειαστεί να πάρετε ορισμένα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Nα μη βρίσκονται κοντά καλώδια, σύρματα ή γενικώς αντικείμενα που τα κουνέλια μπορεί να επιχειρήσουν να μασήσουν
  • Να μη βρίσκονται κοντά έπιπλα, καθώς τα κουνέλια είναι πολύ πιθανό να τα μασήσουν
  • Να υπάρχει εύκολα προσβάσιμος ειδικός δίσκος απορριμμάτων (τα κουνέλια λατρεύουν την καθαριότητα!)
Στην φωτογραφία ένα κουνέλι

Περί διατροφής

Τα κουνέλια είναι απο τη φύση τους χορτοφάγα ή φυτοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή τους αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από φυτά, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά. Ο σανός, επίσης, αποτελεί δημοφιλή επιλογή όσον αφορά τη διατροφή ενός κουνελιού, η οποία μπορεί να παίξει και το ρόλο της βάσης ή του υποστρώματος στο καλυβάκι τους. Ακόμα, ο σανός συνίσταται ιδιαίτερα για τα κουνέλια, καθώς είναι πλούσιος σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Επιπλέον, το μάσημα σανού βοηθά στην αντιμετώπιση της φθοράς των δοντιών τους, ενώ μπορεί, επίσης, να τα σταματήσει απο το να μασούν διαφόρων ειδών έπιπλα, όπως για παράδειγμα το πόδι μιας καρέκλας. Ο σανός, ο οποίος μπορεί να καταναλωθεί απο όλα τα κουνέλια, ανεξαρτήτως ηλικίας, βοηθάει στην πρόκληση της αίσθησης του κορεσμού, συνεπώς συνεισφέρει στην αποτροπή της υπερκατανάλωσης τροφής. 

Σύμφωνα με την χειρουργό κτηνίατρο Έμιλι Μάν: “Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ουσιαστικά, μπορούν να μεγαλώσουν έως και 12 εκατοστά, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι, λοιπόν, υψηλής σημασίας το να είναι σε θέση να τα φθείρουν μόνα τους, μέσω της διατροφής και της τακτικής μάσησης. Παρ΄ όλ’ αυτά, εάν μεγαλώσουν πάρα πολύ και δεν καταφέρουν να τα φθείρουν απο μόνα τους όσο χρειάζεται, αυτό μπορεί να τους προκαλέσει πόνο. Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το κόψιμό τους.

Κλείνοντας το κομμάτι της διατροφής, να θυμάστε ότι για το τάισμα του κουνελιού σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό μπολ ή έναν αυτόματο τροφοδότη, για την τροφή και το νερό του. Όταν τα ταΐζετε γρασίδι ή σανό, αυτά μπορούν να τους δοθούν κατευθείαν στο πάτωμα.

Παιχνίδια για κουνέλια

Όπως ισχύει για τους σκύλους και τις γάτες, έτσι και για τα κουνέλια, θα πρέπει να φροντίζετε να διασκεδάζουν, παρέχοντάς τους διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, ώστε να τα κρατάτε απασχολημένα, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να είναι χαρούμενα! Στην αγορά υπάρχουν διάφορα παιχνίδια, όπως ειδικές ράβδοι μάσησης, ώστε να χρησιμοποιούν τα δόντια τους και να τα φθείρουν όσο χρειάζεται με θεμιτό τρόπο, καθώς και διαφόρων τύπων παιχνίδια και εμπόδια για να αποφεύγουν ή να πηδούν απο πάνω τους ως μέρος του παιχνιδιού τους, χαρίζοντάς τους λίγη παραπάνω ψυχαγωγία!

Καθαρισμός

Είτε έχετε το κουνέλι σας σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι διατηρείται πάντα όσο το δυνατόν πιο καθαρό, καθώς, όπως ήδη αναφέρθηκε, τα κουνέλια έχουν τρέλα με την καθαριότητα! Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τη χρειάζονται κιόλας. Επομένως, προτείνεται να ανανεώνετε το υλικό του υποστρώματος στο καλυβάκι τους (π.χ. το σανό) και να αλλάζετε το δίσκο απορριμμάτων τους τουλάχιστον μια φορά ημερησίως, αλλά και να απολυμαίνετε διεξοδικά το καλυβάκι τους το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα.

Συνήθεις παθήσεις κουνελιών και συμπτώματα

Η κτηνίατρος Έμιλι Χέιζμοντ μας ενημερώνει σχετικά με ορισμένα συμπτώματα, τα οποία συνδέονται με τις πιο συχνές παθήσεις που παρατηρούνται στα κουνέλια.

Όρεξη

“Αρχικά, η απώλεια όρεξης μπορεί να υποδηλώνει πολλά πράγματα, αλλά εάν συνοδεύεται και απο άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι ή οποιοδήποτε πρήξιμο, σταγόνες από το στόμα ή βλέννα που διοχετεύεται αντί για περιττώματα, τότε ίσως είναι καιρός να καλέσετε τον κτηνίατρο. Εάν ένα κουνέλι δεν τρώει για περισσότερες από πέντε ώρες, είναι σημαντικό να καλέσετε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.”

Ισορροπία

“Επίσης, η απώλεια ισορροπίας ή η παρουσία εμφανούς κλίσης της κεφαλής, αποτελούν συνήθως συμπτώματα βακτηριακής λοίμωξης στο αυτί ή τον εγκέφαλο. Μπορεί, ακόμα, να είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου παρασίτου και να έχει τη δυνατότητα μετάδοσης σε άλλα κουνέλια, αλλά και σε ανθρώπους. Τυπικά συμπτώματα αυτής της λοίμωξης είναι η αδυναμία ή η δυσκολία του κουνελιού να σταθεί ή ακόμα και η εκτέλεση κυκλικών κινήσεων με το κεφάλι. Εάν το κουνέλι σας, παρουσιάζει αυτήν την πάθηση, θα πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα μέρος με χαμηλό φωτισμό και όπου θα μπορεί να είναι ήσυχο, προκειμένου να μη βλάψει τον εαυτό του.”

Αναπνοή

Η ίδια, συνεχίζει: “Εάν το κουνέλι σας φαίνεται να έχει δυσκολία στην αναπνοή, είτε είναι πολύ γρήγορη, είτε αναπνέει με ανοιχτό στόμα, είτε είναι θορυβώδης, ειδικά σε συνδυασμό με συμπτώματα, όπως εκκρίσεις απο τα μάτια ή απο τη μύτη, τότε υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις περί λοίμωξης του αναπνευστικού ή θερμικής καταπόνησης, παθήσεις που και οι δύο είναι πολύ σοβαρές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, συνεπώς θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.” 

Ακάρεα αυτιού 

“Τα ακάρεα του αυτιού είναι άλλη μια πάθηση που σχετίζεται με ανεπιθύμητο παράσιτα, η οποία παρατηρείται σχετικά συχνά στα κουνέλια. Τα παράσιτα αυτά μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό φολιδωτού δέρματος στο εσωτερικό του αυτιού, το οποίο με την πάροδο του χρόνου δύναται να δημιουργήσει μια κρούστα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια τριχώματος. Παρότι δεν πρόκειται για μια ευχάριστη κατάσταση για τα κουνέλια, δεν αποτελεί επείγουσα ανάγκη, αν και σαφώς, θα πρέπει και αυτή να αντιμετωπιστεί, διότι σε βάθος χρόνου, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια ισορροπίας ή ακόμα και την απώλεια της ακοής. Αν παρατηρήσετε το κουνέλι σας να ξύνει το κεφάλι του ή τα αυτιά του, τότε ενδέχεται να έχει ακάρεα.”

Μόλυνση απο μύγες

“Μια άλλη πάθηση που παρατηρείται, κυρίως κατά τη διάρκεια εποχών υψηλών θερμοκρασιών, είναι η μόλυνση απο κρεατόμυγες, ένα είδος σαρκοφάγων μυγών που ανήκει στην οικογένεια των σαρκοφαγίδων, οι οποίες έλκονται απο τη γούνα των κουνελιών, ιδιαίτερα εάν είναι λερωμένη. Κατά τη μόλυνση αυτή, η μύγα γεννάει εκατοντάδες αυγά πάνω στο δέρμα του κουνελιού, τα οποία εν συνεχεία εκκολάπτονται με ταχείς ρυθμούς, μερικές φορές ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες, με συνέπεια εκατοντάδες σκουλήκια να τρέφονται με το δέρμα του κουνελιού. Μια πραγματικά καταστροφική κατάσταση για ένα κουνέλι που πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα. Και να, γιατί πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς όσον αφορά την καθαριότητα του κουνελιού και να φροντίζετε γι’ αυτήν καθημερινά.”

Ιογενείς παθήσεις και η σημασία του εμβολιασμού

Στη συνέχεια, η κτηνίατρος αναφέρεται σε δύο συνήθεις ιούς που μολύνουν τα κουνέλια: “Αναφορικά με τους ιούς, κοινή είναι η μυξωμάτωση (myxomatosis). Πρόκειται για μία θανατηφόρα ασθένεια που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη από τη δεκαετία του 1950 και όταν έφτασε, εξαφάνισε σχεδόν ολοκληρωτικά τα κουνέλια από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταδίδεται από διάφορα έντομα, όπως οι ψύλλοι και τα κουνούπια, και συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως πρήξιμο γύρω από τα αυτιά, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι θανατηφόρα. Εντούτοις, η μυξωμάτωση είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, επομένως αρκεί να φροντίζετε για το σωστό και έγκαιρο εμβολιασμό του κουνελιού σας. Τέλος, μια ακόμα ασθένεια, η οποία μπορεί κι αυτή να προληφθεί, είναι η ιογενής αιμορραγική ασθένεια του κουνελιού, γνωστή ως RVHD (Rabbit Viral Haemorrhagic Disease), που μεταδίδεται μεταξύ των κουνελιών. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα προφανές το πότε ένα κουνέλι έχει RVHD, γι’ αυτο και μπορεί να πεθάνει χωρίς καμία προειδοποίηση. Ακόμα κι έτσι όμως, αν φροντίζετε για το σωστό εμβολιασμό του κουνελιού σας, οι πιθανότητες να προσβληθεί απο το συγκεκριμένο ιό είναι σημαντικά χαμηλότερες.”

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ