Γιατί τόσοι αποκεφαλισμένοι κροκόδειλοι στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας;

Σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο γης των Αβοριγίνων, τουλάχιστον έξι κροκόδειλοι έχουν βρεθεί νεκροί από πυροβολισμό τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι αρχές άγριας ζωής του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ερευνούν τους θανάτους των κροκοδείλων, καθώς και τους λόγους που πολλοί εξ αυτών ανευρίσκονται αποκεφαλισμένοι, προσπαθώντας να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που τους τελευταίους δύο μήνες έχει ξεκινήσει να λαμβάνει διαστάσεις και να ανησυχεί την πολιτεία.

Δασοφύλακες της περιοχής ανέφεραν πως μέσα σε αυτό το διάστημα εντοπίσθηκαν έξι νεκροί κροκόδειλοι από πυροβολισμό, με τα κεφάλια μερικών εξ αυτών να λείπουν. Ένας ντόπιος ψαράς, μιλώντας στο ABC, δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει βρει 14 νεκρούς κροκόδειλους στην περιοχή Normanton, κοντά στην ακτογραμμή του Κόλπου της Καρπεντάρια.

Τον Μάιο, ένας θηλυκός κροκόδειλος αλμυρού νερού, η Λίζι, βρέθηκε νεκρός και αποκεφαλισμένος στις όχθες τού ποταμού Ντάιντρι, ενώ ένας άλλος είχε βρεθεί στην ίδια κατάσταση στο Cow Bay τον Απρίλιο.

Αυτήν τη στιγμή, ο πληθυσμός των κροκοδείλων αλμυρού νερού στην πολιτεία υπολογίζεται ότι αποτελείται από 20.000 έως 30.000 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος παλαιότερα είχε φτάσει στα πρόθυρα της εξαφάνισης,κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη, αφού το κυνήγι τους τελικά απαγορεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Οι κροκόδειλοι αλμυρού νερού καταγράφονται ως ευάλωτο είδος στην πολιτεία και τελούν υπό καθεστώς προστασίας, με μέγιστη πρόστιμο 32.243 δολαρίων για όποιον εσκεμμένα βλάψει ή θανατώσει άτομο του συγκεκριμένου είδους.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου των δασοφυλάκων της περιοχής (CLAC), μιλώντας στον Guardian, η θανάτωση μεγάλων κυρίαρχων κροκοδείλων μπορεί να επιφέρει αναταράξεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Ο ίδιος ανέφερε: «Η τρέχουσα κατάσταση στον ποταμό Νόρμαν είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος πληθυσμός κροκοδείλων, που ίσως να επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το κυνήγι και το εμπόριο δέρματος. Αλλά δεν κάνουν κακό σε κανέναν».

Photo: Rene Ferrer/Pexels
Photo: Rene Ferrer/Pexels

Πώς εξηγούνται οι αποκεφαλισμοί;

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συμβουλίου CLAC, το γεγονός ότι κάποιοι από τους κροκόδειλους έχουν εντοπισθεί χωρίς τα κεφάλια τους συνδέεται με την ύπαρξη παράνομης αγοράς όπου πωλούνται μέρη κροκοδείλων, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλιών τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι αρχές άγριας ζωής θα συνεργαστούν με τους τοπικούς δασοφύλακες, προκειμένου να ερευνηθούν οι θάνατοι και να διευκρινιστούν τα αίτια πίσω από αυτούς.

Πάντως, ακόμη κι αν αυτοί που τους σκοτώνουν το κάνουν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τυχόν δυσάρεστα συμβάντα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς -σύμφωνα με τους ειδικούς- η θανάτωση μεγάλων κροκοδείλων μπορεί να οδηγήσει στον ερχομό νεότερων και πιο επιθετικών αρσενικών κροκοδείλων στην περιοχή, που θα ανταγωνιστούν για την κυριαρχία.

Photo: Flickr
Photo: Flickr

Η στάση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ απομακρύνει συστηματικά περίπου 50 μεγάλους κροκόδειλους ετησίως, όταν φθάνουν σε επίπεδα που εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους. Αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος εάν απομακρύνονταν περισσότεροι κροκόδειλοι από τον πληθυσμό.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Επιστημών  ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει λάβει πολλαπλές αναφορές για νεκρούς κροκόδειλους και διεξάγει έρευνα. «Οι αρχές της άγριας ζωής θα μεταβούν στο Normanton και θα συνεργαστούν με τους τοπικούς δασοφύλακες ξηράς και θάλασσας ώστε να διερευνήσουν τους θανάτους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι κροκόδειλοι του θαλασσινού νερού προστατεύονται από τον νόμο περί προστασίας της φύσης της πολιτείας, κάτι που επισημαίνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, αναφέροντας πως το να βλάπτει κανείς ή να σκοτώνει κροκόδειλους σκοπίμως ή το να κατέχει νεκρό κροκόδειλο ή μέλη του σώματός του, είναι παράνομο.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ