Αυστραλία: Αναζητείται κατά συρροήν δολοφόνος κροκοδείλων στο Κουίνσλαντ μετά από δεύτερο περιστατικό αποκεφαλισμού

Οι αρχές του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας διεξάγουν έρευνα για έναν κατά συρροήν δολοφόνο κροκοδείλων, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο τουριστικός πράκτορας και τοπικός διοργανωτής εκδρομών Ντέιβιντ Γουάιτ.

Ο ανώνυμος τηλεφωνητής είπε στον τουριστικό πράκτορα πως είναι υπεύθυνος για τους αποκεφαλισμούς δύο κροκοδείλων που είχαν εντοπισθεί στο βόρειο τμήμα τής πολιτείας τού Κουίνσλαντ κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες τού Guardian.

Ο τοπικός διοργανωτής εκδρομών για θέαση κροκοδείλων, Ντέιβιντ Γουάιτ, έλαβε το τηλεφώνημα από έναν μυστηριώδη άνδρα λίγες στιγμές αφότου ανακάλυψε το αποκεφαλισμένο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη τής Λίζι (Lizzie), ενός 40χρονου θηλυκού κροκοδείλου αλμυρού νερού τον οποίο παρακολουθούσε για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Τα απομεινάρια τού σώματος τού κροκοδείλου βρέθηκαν στις όχθες τού ποταμού Ντάιντρι τον περασμένο Μάιο.


«Είμαι το κορυφαίο αρπακτικό τώρα, σκότωσα έναν κροκόδειλο»

«Είμαι το κορυφαίο αρπακτικό τώρα, σκότωσα έναν κροκόδειλο», φέρεται να είπε ο δράστης στο τηλεφώνημα, σύμφωνα με την περιγραφή τού Γουάιτ. Ο τουριστικός πράκτορας, εμφανώς θλιμμένος, ανέφερε: «Ήταν ο αγαπημένος μου θηλυκός κροκόδειλος, ο πρώτος που ονόμασα εκεί έξω. Της έδωσα το όνομα της βασίλισσας Ελισάβετ επειδή είχε τη συνήθεια να σε χαιρετάει σαν βασίλισσα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τού Γουάιτ, ο φερόμενος δράστης ισχυρίστηκε ότι είχε αποκεφαλίσει τη Λίζι και έναν πολύ μεγαλύτερο κροκόδειλο, το σώμα τού οποίου είχε βρεθεί σε κατάσταση αποσύνθεσης στον Κόλπο Cow τον Απρίλιο. Σ’ εκείνο το περιστατικό, το κεφάλι τού κροκοδείλου είχε αφαιρεθεί και έλειπε, ενώ το υπόλοιπο σώμα είχε αφεθεί στο σημείο.

Παρότι η αιτία θανάτου τής Λίζι τελεί υπό διερεύνηση, ο Γουάιτ δήλωσε πως ήταν προφανές από τον τρόπο που είχαν αφαιρεθεί το κεφάλι και η σπονδυλική της στήλη ότι η ενέργεια έγινε από ανθρώπινο χέρι. Την Παρασκευή, εκπρόσωπος του τμήματος περιβάλλοντος του Κουίνσλαντ δήλωσε ότι οι αρχές ερευνούν τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ των δύο ανακαλύψεων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, υπάρχουν φόβοι ότι τα προστατευόμενα ζώα, όπως και οι κροκόδειλοι του αλμυρού νερού, «στοχοποιούνται και σκοτώνονται σκοπίμως».

Photograph by Rene Ferrer/Pexels
Photograph by Rene Ferrer/Pexels

Η πληθυσμιακή ανάκαμψη του σχεδόν εξαφανισμένου είδους και η αύξηση των επιθέσεων εις βάρος ανθρώπων

Στις αρχές τής δεκαετίας τού 1970, οι κροκόδειλοι αλμυρού νερού κυνηγήθηκαν φθάνοντας στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αλλά οι προσπάθειες που έγιναν για τη διατήρησή τους επέτρεψαν στους πληθυσμούς τους να ανακάμψουν, γεγονός που οδήγησε σε σταδιακή αύξηση των καταγεγραμμένων επιθέσεων σε βάρος ανθρώπων.

Σήμερα, εκτιμάται ότι ζουν περίπου 20.000 έως 30.000 κροκόδειλοι στο Κουίνσλαντ, πράγμα που ώθησε το κόμμα Katter Australia να ζητήσει τη θανάτωση του είδους, παρόλο που οι κροκόδειλοι εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ευάλωτων ειδών.

Από το 1985 έχουν σημειωθεί συνολικά 42 επιθέσεις κροκοδείλων στο Κουίνσλαντ, εκ των οποίων οι 12 ήταν θανατηφόρες. Ο ηγέτης τού KAP (Katter Australian Party) στην πολιτεία, Ρόμπι Κάτερ, δήλωσε ότι το κόμμα του ζητά να υπάρξει κάποιος έλεγχος τού αριθμού των κροκοδείλων λόγω της πληθυσμιακής τους έκρηξης. «Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι, ανεξάρτητα από το αν θέλετε να συζητήσετε τους αριθμούς ή όχι, βλέπουμε κροκόδειλους σε μέρη που δεν έχουν ξαναβρεθεί», δήλωσε.

Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο τον Μάιο, μετά την ανακάλυψη των λειψάνων τού ψαρά Κέβιν Ντάρμοντι στα στομάχια δύο κροκοδείλων, τους οποίους οι αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το αναποδογυρισμένο σκάφος του, στο βόρειο Κουίνσλαντ. Τώρα, οι φόβοι για επιθέσεις εκδικητών ολοένα και εντείνονται.

Photograph by Philipp Deus/Pexels
Photograph by Philipp Deus/Pexels

«Πραγματική τραγωδία»

«Κανείς δεν κάνει τίποτα», δήλωσε ο φωτογράφος κροκοδείλων και περιβαλλοντολόγος τού βόρειου Κουίνσλαντ, Τομ Χέις. «Όταν προσπάθησα να ειδοποιήσω την αστυνομία, ακούστηκε σαν να ενοχλήθηκαν μόνο και μόνο που μίλησα γι’ αυτό…Δεν είμαι συνωμοσιολόγος ή οτιδήποτε τέτοιο, αλλά γιατί φαίνεται να υπάρχουν συγκαλύψεις στον κόσμο των κροκοδείλων;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χέις, και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Έχω ψάξει και έχω κατασταλάξει σε περίπου τέσσερα άτομα, που είμαι αρκετά σίγουρος ότι εμπλέκονται στη δολοφονία στον Κόλπο Cow».

Ο φωτογράφος δήλωσε ότι ήταν «θέμα ημερών» να βρεθεί ο ένοχος, αν και παρατηρείται κάποια σύγχυση στα διαθέσιμα στοιχεία. «Αν σκοπεύεις να σκοτώσεις έναν κροκόδειλο και να πάρεις το κεφάλι, γιατί να σκοτώσεις έναν άλλο κροκόδειλο και να μην πάρεις το κεφάλι;», είπε. Ο ίδιος είπε ότι δεν θεωρεί απίθανο το τηλεφώνημα από τον μυστηριώδη άνδρα να επρόκειτο για μια σαδιστική προσπάθεια που επιχειρούσε να τον χλευάσει.

Ο Γουάιτ δεν έχει αποκλείσει αυτήν την υπόθεση, δεδομένου ότι έχει δεχθεί αρκετές φορές εκφοβισμό μέσω διαδικτύου (cyberbullying), εξαιτίας τής προσήλωσής του στα αρπακτικά και του δεσίματος που φαίνεται να έχει μαζί τους. «Δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να δεθούν με έναν κροκόδειλο», είπε. «Αλλά για μένα, είναι ακριβώς όπως κάθε μέλος τής οικογένειάς μου. Είναι απλά μια πραγματική τραγωδία».

Ένας ερευνητής κροκοδείλων, ο Μικ Μπέντερ, πιστεύει ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πράξει περισσότερα, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση, ενώ συμπλήρωσε ότι ζητήματα σαν κι αυτό ενώνουν την κοινότητα και φέρνουν τα μέλη της πιο κοντά.

«Ανεξάρτητα με το εάν πιστεύουν ότι οι κροκόδειλοι χρειάζονται θανάτωση ή όχι, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό που έκανε αυτός ο τύπος είναι τρομερό, επειδή πήγε και σκότωσε έναν θηλυκό κροκόδειλο σε μια τουριστική περιοχή, όπου οι ντόπιοι βασίζονται στους κροκόδειλους για το εισόδημά τους», δήλωσε ο Μπέντερ. «Αυτό μοιάζει περισσότερο με ευθεία επίθεση στην κοινότητα προστασίας των κροκοδείλων», ανέφερε ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη ποινή για την εσκεμμένη πρόκληση τραυματισμού ή θανάτωση κροκοδείλων στο Κουίνσλαντ ανέρχεται στα 32.243 δολάρια.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ