Αναπτύχθηκε αντισύλληψη μακράς δράσης για γάτες

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι τεράστιο. Το να υιοθετούμε ζωάκια από το δρόμο είναι πάντα μια κίνηση αγάπης που θα φέρει τα πάνω κάτω για τις ψυχές αυτές προς το καλύτερο, αλλά δυστυχώς είναι μόνο μία λύση επιδέσμου, καθώς όσο τα υπόλοιπα ζώα παραμένουν στους δρόμους και αναπαράγονται, το πρόβλημα συνεχώς θα διογκώνεται.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνολικά 600 εκατομμυρίων οικόσιτων γατών στον κόσμο, περίπου το 80% αυτών, είναι αδέσποτες και ζουν στο δρόμο. Η μόνη πραγματικά μακροπρόθεσμη λύση για τον έλεγχο του πληθυσμού των γατών, που προσπαθεί να «χτυπήσει» το πρόβλημα στη ρίζα του, είναι η χειρουργική στείρωση και, ως εκ τούτου, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ασφαλείς, αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις, που θα αποβλέπουν στη μόνιμη αντισύλληψη των αδέσποτων.


Νέα έρευνα αναζητά τη λύση

Ερευνητές από τον ζωολογικό και βοτανικό κήπο τού Σινσινάτι, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή Τσαν του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ανέπτυξαν μια πιθανή νέα μέθοδο αντισύλληψης των αιλουροειδών, που φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Ποιά είναι η νέα μέθοδος; Αντισυλληπτικές ενέσεις μακράς δράσης που εμποδίζουν την ωορρηξία.

Το έναυσμα για την έρευνα ήταν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του υπερπληθυσμού των γατών και των σκύλων, καθώς και η ευθανασία πολλών ζώων που βρίσκονται σε καταφύγια, δήλωσε στο CNN ο δρ Μπιλ Σουάνσον, επικεφαλής έρευνας στο ζωολογικό και βοτανικό κήπο του Σινσινάτι και συγγραφέας τής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nature Communications».

Μια εφάπαξ δόση ενός ιικού φορέα που περιέχει αντιμυλλέριο ορμόνη (AMH), μια ορμόνη που απαντάται στη φύση, εμπόδισε την ωορρηξία και τη σύλληψη σε θηλυκές γάτες για τουλάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές τού Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και τους συνεργάτες τους. Η AMH πρόκειται για μια πρωτεΐνη που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό τού φύλου κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και βρίσκεται στα ωοθυλάκια των ωοθηκών των θηλυκών γατών.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα της AMH μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη ωοθυλακίων και να οδηγήσουν σε μόνιμη αντισύλληψη σε θηλυκά ποντίκια, όταν αυτό επιτυγχάνεται μέσω γονιδιακής θεραπείας με τη χρήση ενός φορέα αδενοσχετιζόμενου ιού (AAV). Εν αντιθέσει με τις παραδοσιακές αντισυλληπτικές μεθόδους, η συγκεκριμένη λειτουργεί αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των αρχέγονων ωοθυλακίων, των αρχικών δομών που δίνουν ώριμα ωάρια. Με την παρεμπόδιση της ενεργοποίησης αυτών των πρώιμων ωοθυλακίων, η αντισυλληπτική μέθοδος διακόπτει αποτελεσματικά την αναπαραγωγική διαδικασία και αποτρέπει την εγκυμοσύνη.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να αναπτύξουν μια γενετική προσέγγιση για την πρόκληση αντισύλληψης στις γάτες με τη χρήση ενός βελτιστοποιημένου διαγονιδίου AMH και ενός φορέα αδενο-συνδεδεμένου ιού οροτύπου 9 (AAV9) για την αποτελεσματική μεταφορά τού διαγονιδίου σε αιλουροειδή κύτταρα. Ο AAV9 είναι ένας ιός που χρησιμοποιείται συνήθως ως σύστημα μεταφοράς ή φορέας στη γονιδιακή θεραπεία. Επιλέχθηκε επειδή προτιμά τους μυϊκούς ιστούς και συνήθως δεν εμποδίζεται από αντισώματα στις γάτες, καθιστώντας τον αποτελεσματικό φορέα μεταφοράς γονιδίων.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν δύο εκδόσεις τού γονιδίου AMH χρησιμοποιώντας γενετικές πληροφορίες από οικόσιτες γάτες, τις fcMISv1 και fcMISv2. Η δεύτερη έκδοση, fcMISv2, τροποποιήθηκε ώστε να διορθώσει τις διαφορές στα αμινοξέα από την πρώτη. Η τροποποίηση αύξησε την πιθανότητα το γονίδιο fcMISv2 να προκαλέσει αποτελεσματικά τις επιθυμητές φυσιολογικές αλλαγές και να προσφέρει τα επιθυμητά αντισυλληπτικά αποτελέσματα όταν μεταφέρεται σε γάτες με τη χρήση τού ιικού φορέα.

Photograph by Unsplash
Photograph by Unsplash

Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ποντίκια και γάτες

Για την αρχική δοκιμή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια. Εγχύνοντας τον φορέα AAV9-fcMISv2 σε ποντίκια με έλλειψη ανοσολογικής άμυνας, παρατήρησαν την παραγωγή τής πρωτεΐνης AMH σε διάφορους ιστούς. Παρατηρήθηκε, επίσης, μείωση του μεγέθους των ωοθηκών και του αριθμού των ωοθυλακίων στα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι τα γονίδια λειτουργούσαν όπως προβλεπόταν και ήταν έτοιμα να δοκιμαστούν σε γάτες. Το AAV9-fcMISv2 χορηγήθηκε σε εννέα θηλυκές γάτες χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή ανοσολογικές αντιδράσεις.

Οι γάτες παρακολουθήθηκαν για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ζώα παρουσίαζαν συνεχή έκκριση υπερφυσιολογικών (υψηλότερων από το φυσιολογικό) επιπέδων AMH, ενώ δεν ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του fcMISv2.

Εν τέλει, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο AAV9-fcMISv2 εμποδίζει την ωορρηξία σε θηλυκές κατοικίδιες γάτες. Εντούτοις, οι ίδιοι τονίζουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των φυσιολογικών επιπτώσεων των υψηλών επιπέδων AMH στην αναπαραγωγή των αιλουροειδών και τη βελτιστοποίηση του φορέα για αποτελεσματική αντισύλληψη.


Με πληροφορίες από Interesting Engineering και CNN

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ