Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένας νόμος στην Τουρκία, που φέρνει η κυβέρνηση Ερντογάν και οδηγεί στην θανάτωση αδέσποτων σκύλων.
Το σχέδιο νόμου, που έχει τεθεί προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αφορά στη διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τους δήμους να τους απομακρύνουν από τους δρόμους και να τους κρατούν σε καταφύγια ώσπου να υιοθετηθούν.
Επιπλέον τα σκυλιά που δεν υιοθετούνται, είναι επιθετικά ή έχουν μη θεραπεύσιμες ασθένειες, το νομοσχέδιο προβλέπει ευθανασία.
Πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις ξεσηκώθηκαν, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του. Βρίσκονται, όμως, αντιμέτωποι με ομάδες που υποστηρίζουν ασφαλέστερους δρόμους, απαλλαγμένους από τα άγρια σκυλιά.
Την περασμένη εβδομάδα, άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο. Ορισμένοι κρατούσαν τεράστια πανό που έγραφαν: “Δεν το βουλώνουμε, δεν φοβόμαστε, δεν σας παραδίδουμε τους φίλους μας”. Οι επικριτές ελπίζουν να σταματήσουν το μέτρο οργανώνοντας περισσότερες πορείες διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά, που στην πλειοψηφία τους είναι μεν εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που συγκροτούν αγέλες και επιτίθενται σε κόσμο. Μάλιστα, έχουν υπάρξει και νεκροί, μεταξύ αυτών παιδιά.
Κατά του επίμαχου νομοσχεδίου για τα αδέσποτα τάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση και το φιλοκουρδικό κόμμα, που παίρνουν το μέρος των φιλοζωικών οργανώσεων, προτείνοντας ως λύση στο πρόβλημα, αντί της ευθανασίας, τη μαζική στείρωση.
«Νέμεσις»: Ελλάς και Τουρκία εφαρμόζουν και θα εφαρμόσουν το ίδιο αποτυχημένο μοντέλο
Με θέμα “Ελλάδα-Τουρκία, δρόμοι παράλληλοι”, η Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το αντι-κυνήγι «Νέμεσις» θίγει το νομοσχέδιο εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην Ελλάδα αφού υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία του τουρκικού νομοσχεδίου με τον προηγούμενο και τον τωρινό νόμο της χώρας μας.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η Ομοσπονδία για το νομοσχέδιο της Τουρκίας ενώ παραθέτει τα κοινά σημεία με την Ελλάδα.
«Συζητείται αυτές τις μέρες στη Τουρκική Βουλή νομοσχέδιο, που σε λίγο θα γίνει νόμος και προβλέπει χιλιάδες ευθανασίες σε άστεγα ζώα. Πιο κάτω παραθέτουμε τα κοινά σημεία του τουρκικού νομοσχεδίου με τον προηγούμενο και τον τωρινό νόμο το δικό μας. Παρατηρούμε επίσης, διαβάζοντας τα επιχειρήματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εναντίον του νομοσχεδίου τους, ότι έχουν κοινή βάση με δικά μας επιχειρήματα, όσον αφορά τις αιτίες αποτυχίας των προηγούμενων νόμων, όπως θα εκθέσουμε πιο κάτω. Ο Ερντογάν κάνει λόγο για 4.000.000 άστεγους σκύλους με το πληθυσμό της Τουρκίας να ανέρχεται σε 90.000.000.
Εμείς εδώ με πληθυσμό 10.000.000 έχουμε μόνο σε σκύλους περίπου 3.000.000. Και η Κυβέρνησή μας αντί της υποχρεωτικής στείρωσης των μη άστεγων ζώων για λίγα μόνο χρόνια, μιλάει για DNA και πράσινα άλογα.
Ανησυχούμε για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην Ελλάδα αφού και ο τωρινός νόμος είναι μια αποτυχία, ως προς το ζητούμενο, που είναι κατ’ αρχήν ο δραστικός περιορισμός των αστέγων σκύλων και γατών και σε βάθος χρόνου μια χώρα ελεύθερη άστεγων ζώων.
Εντωμεταξύ έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου στη Τουρκία για τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Εξάλλου και εμείς το 2021 απόσυρση ζητούσαμε του νομοσχεδίου, που έγινε τελικά νόμος, όπως θα γίνει και στη γείτονα χώρα. Ας δούμε τι κοινά σημεία παρατηρούμε στα δυο νομοθετήματα.
ΠΡΩΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ
Σύμφωνα με την ΙΣΧΥΟΥΣΑ ακόμη νομοθεσία στη Τουρκία, οι δήμοι πρέπει να στειρώνουν και να εμβολιάζουν όλους τους σκύλους του δρόμου και να τους αφή νουν εκεί, όπου βρέθηκαν μετά τη θεραπεία και όχι να θανατώνουν τα ζώα . Και σε μας αυτό ίσχυε στην προηγούμενη νομοθεσία, στο νόμο 4039/12, που τον κατάργησε ο 4830/21, που δίνει το δικαίωμα στους δήμους (όχι Γιάννης, Γιαννάκης) για μόνιμο εγκλεισμό στα κολαστήρια κυνοκομεία. Δηλαδή και οι δύο χώρες εγκατέλειψαν το ηθικό για τα ζώα και επέβαλαν ή θα επιβάλλουν άμεσα και στη Τουρκία, τον μόνιμο εγκλεισμό τους.
Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στην Εθνοσυνέλευση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα υποχρεώνει στους δήμους να απομακρύνουν τους αδέσποτους σκύλους από τους δρόμους και να τους κρατούν σε κυνοκομεία μέχρι να υιοθετηθούν.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ
Σε μας δεν υποχρεώνει τους Δήμους, τους δίνει όμως τη δυνατότητα να το κάνουν δηλ όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος δικός μας νόμος ο 4039/21 προέβλεπε την υποχρεωτική επανένταξη. Στο τουρκικό νομοσχέδιο στα «επιθετικά» σκυλιά ή όσα έχουν μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα γίνεται «ευθανασία», όπως και σε όσα δεν υιοθετούνται.
ΤΡΙΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ
Αν εξαιρέσουμε την ευθανασία σε όσα δεν υιοθετούνται, που προβλέπει το τουρκικό νομοσχέδιο που συζητείται τώρα, τα άλλα δύο, επιθετικά και μη ιάσιμες ασθένειες είναι κοινά σημεία των δύο νόμων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το φιλοκουρδικό Kόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) συντάσσονται με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων που υποστηρίζουν, ότι η μαζική στείρωση θα ήταν μια πιο ανθρώπινη λύση για τον αυξανόμενο αριθμό σκύλων στους δρόμους.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ
Βουλευτές στις ομιλίες τους είπαν, ότι η αιτία για τους θανάτους παιδιών από εξαγριωμένες αγέλες σκύλων είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εφαρμόσει τον σχετικό νόμο στην πράξη.
Το ίδιο καταγγέλλουμε και εμείς εδώ τις κυβερνήσεις, ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία από τους Δήμους, οι οποίοι κάνουν ότι θέλουν, ενώ η πλήρης έλλειψη ελεγκτικού κρατικού μηχανισμού τους επιτρέπει να δρουν ανεξέλεγκτα. Η Τουρκία πάει να εφαρμόσει το αποτυχημένο επί δεκαετίες στη χώρα μας δόγμα των κυνοκομείων.
Με τα άστεγα εκτός κυνοκομείων να κάνουν “πάρτι” με την έννοια του υπερπληθυσμού, μια “τρύπα στο νερό” θα κάνει και ο Ερντογάν. Δε θα λύσει το ζήτημα, ενώ θα έχουν οδηγήσει σε θάνατο εκατομμύρια άστεγα ζώα, που δεν ευθύνονται για την αστεγία τους.
Ελλάς και Τουρκία εφαρμόζουν και θα εφαρμόσουν το ίδιο αποτυχημένο μοντέλο. Δηλαδή Κυνοκομεία. Με αυτές τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις, ως προς τις ενδεδειγμένες λύσεις, ποτέ δε θα λύσουν το θέμα. Νομοτέλεια. Και δυστυχώς τα θύματα είναι πάντα τα ζώα.»
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News