Vamvakou Revival: Οσα θα γίνουν τον Μάιο στο όμορφο χωριό του Πάρνωνα

Μάη να ταξιδευτείς κι ως τη Βαμβακού να ’ρθεις! Φύση, πολιτισμός, δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες στο βουνό για μικρούς και μεγάλους!

Μάη μήνα μη φυτέψεις, Μάη μη στεφανωθείς, Μάη μήνα μη δουλέψεις, Μάη να ταξιδευτείς κι ως τη Βαμβακού να ’ρθεις! Αυτόν τον Μάιο, οι Εκπαιδευτικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τις «Μεταμορφώσεις» τους και δύο από τα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα ταξιδέψουν στον Πάρνωνα, ενώ προβολές ταινιών σε συνεργασία με το Παιδικό κι Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και μια μοναδική αστροβραδιά μάς πάνε ως τις αρχές του καλοκαιριού. Η Vamvakou Revival προτείνει πρωτότυπες δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο βουνό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).


«Μεταμορφώσεις» από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H Vamvakou Revival συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία της με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίες επιστρέφουν στο χωριό, στις 6 και 7 Μαΐου 2023, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεταμορφώσεις», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού και στοχεύει στην ξενάγησή τους στον μαγικό κόσμο της όπερας μέσα από πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό βλέμμα. Το πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή.


Τα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Βαμβακού

Τα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ταξιδεύουν στη Βαμβακού για μια ακόμη φορά, στις 13 και 14 Μαΐου 2023, και μαζί τους φέρνουν τον «Πολιτισμό στο πράσινο» και «Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος». Μέσα από μια θεματική περιήγηση, οι νέοι 12-15 ετών εξοικειώνονται με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και λειτουργία των χώρων πρασίνου και, σε ομάδες εργασίας, σχεδιάζουν και προτείνουν «πράσινες εκδηλώσεις» που να ταιριάζουν στον τόπο. Οι μικροί επισκέπτες, 6-12 ετών, έρχονται σε επαφή με τα χρώματα, τα αρώματα και τις υφές της φύσης, εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη φυτών, ενώ αντιλαμβάνονται τη λογική φύτευσης ενός πάρκου, εστιάζουν στα μεσογειακά αρωματικά φυτά και γνωρίζουν τις ιδιότητές τους. Τα προγράμματα σχεδιάζει και υλοποιεί η Καλλιόπη Κουτρουμπή.


Εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο του χωριού

Το περιβάλλον, η παράδοση, ο πολιτισμός και οι βιωματικές δραστηριότητες έχουν μια θέση στα 950μ. υψόμετρο! Κάνουμε Πρωτομαγιά με τους «μικρούς εξερευνητές της φύσης», ανακαλύπτουμε τα χρώματα της άνοιξης και τους ήχους της φύσης, γνωρίζοντας την καλλιτεχνική πλευρά τους. Το τρίτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, γνωρίζουμε «μια φορά κι έναν καιρό, τη ζωή μας στο χωριό», φτιάχνοντας το δικό μας φυτολόγιο και… φυλλοφιλοσοφώντας! Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι, την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό, θα ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των δέντρων και θα μάθουμε αν «το δικό σου δέντρο φτάνει ως τον ουρανό». Φυσικά, θα διασκεδάσουμε και θα παίξουμε μέχρι τελικής πτώσεως σε ένα σχολείο γεμάτο επιτραπέζια, Lego, βιβλία, ζωγραφική, αθλητισμό, κινηματογραφικές προβολές, gaming και, βέβαια, Virtual Reality δραστηριότητες.


Αστροπαρατήρηση, κινηματογράφος & μουσική στο χωριό

Έχεις παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό του Πάρνωνα; Στις 27 Μαΐου, τα φώτα σβήνουν και σας καλούμε σε μια ουρανογραφία για μικρούς και μεγάλους, μελετώντας τ’ αστέρια του ουρανού της Βαμβακούς με την Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού.

Ταυτόχρονα, οι κινηματογραφικές προβολές για παιδιά συνεχίζονται μέσα από τη συνεργασία της Vamvakou Revival και του Παιδικού κι Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Τα παιδιά μπαίνουν σε έναν «Θαυμαστό κόσμο» (4-6 ετών), μέσα από τη «Φαντασία στην Καθημερινότητα» (7-9 ετών) και, κάπως έτσι, «Μεγαλώνοντας» (10-12 ετών), ονειρεύονται ένα «Καλύτερο Μέλλον» (13-15 ετών)!

Ασφαλώς, μια ακόμα αγαπημένη μουσική βραδιά θα λάβει χώρα (26/05) στο εστιατόριο-καφέ «Βουρέικο», με το μουσικό σχήμα «Γραμμές» να μας ταξιδεύει σε μελωδίες των συνθετών του «τότε» που συναντούν το «σήμερα» και μας οδηγούν στο «αύριο».

Κρατώντας την άνοιξη από το χέρι, πάμε μαζί ως το καλοκαίρι στο χωριό!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του μήνα στον σύνδεσμο εδώ.


Λίγα λόγια για τη Βαμβακού και τη Vamvakou Revival

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μ., βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, η Βαμβακού. Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία και την πορεία του τόπου, δημιουργώντας, το 2018, τον οργανισμό Vamvakou Revival, ο οποίος υλοποιεί την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια ένα κοινό όραμα που είναι η πλήρης αναζωογόνηση του τόπου, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Πρόθεσή μας είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ