Βίντεο απαθανάτισε μεγάλους λευκούς καρχαρίες να κολυμπούν κάτω από σέρφερ! – Πόσο επικίνδυνοι είναι για τον άνθρωπο;

Εντυπωσιακά πλάνα κατέγραψε drone που πέταξε πάνω από την παραλία Σαν Ονόφρε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη παραλία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία αναπαραγωγής λευκών καρχαριών στην περιοχή, καθώς επίσης κι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά μέρη για να κάνει κανείς σέρφινγκ. Άλλωστε, όπως φαίνεται και στο βίντεο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επισκεφθεί την παραλία ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.


Πόσο επικίνδυνοι είναι οι λευκοί καρχαρίες για τον άνθρωπο;

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία καρχαριών είναι συχνή στην περιοχή, η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση σε άνθρωπο ήταν το 2017. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες (Great White Sharks, επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias) θεωρούνται γενικά επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, καθώς -σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΝΗΜ)- συγκαταλέγονται στα τρία είδη καρχαριών που έχουν επιτεθεί τις περισσότερες φορές σε ανθρώπους, καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρωτιά. Τα άλλα δύο είναι ο καρχαρίας-τίγρης (Tiger Shark) και ο ταυροκαρχαρίας (Bull Shark).

Αλλά μην πανικοβάλλεστε ακόμα! Παρά το μεγάλο τους μέγεθος και την ομολογουμένως τρομακτική τους όψη, οι λευκοί καρχαρίες δεν επιτίθενται σε ανθρώπους με σκοπό να τους σκοτώσουν ή για να τους φάνε, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επιθέσεων τα δαγκώματα έχουν να κάνουν με την περιέργειά τους και με την προσπάθειά τους να καταλάβουν τι είμαστε. Εξάλλου, δεν έχουν χέρια για να μας επεξεργαστούν, τα σαγόνια τους είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να εξερευνήσουν. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα έχουν επιβιώσει, ακόμη κι αν χρειάστηκε να αποχωριστούν για πάντα κάποιο από τα μέλη του σώματός τους…

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν συναντήσουμε λευκό ή οποιονδήποτε άλλο καρχαρία, αυτό προϋποθέτει να βρισκόμαστε στην «έδρα» του, στο φυσικό του περιβάλλον, που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στη θάλασσα και άρα εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα έχουμε παραβιάσει το οικοσύστημά του και τον χώρο του, κι όχι το αντίστροφο.

Photo: Alex Steyn/Unsplash
Photo: Alex Steyn/Unsplash

Γιατί οι καρχαρίες παρουσιάζονται ανενόχλητοι στο βίντεο;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι λευκοί καρχαρίες στο Σαν Ονόφρε δείχνουν να μην ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία των ανθρώπων, ίσως επειδή την έχουν συνηθίσει. Ομοίως, οι σέρφερ μπορεί να έχουν αντιληφθεί την παρουσία τους, αλλά κανένας δεν φαίνεται να τρομοκρατείται ή να προσπαθεί να απομακρυνθεί από το νερό.

Διάφοροι χρήστες σχολίασαν το βίντεο στα social media αναφέροντας ότι έχουν δει και οι ίδιοι καρχαρίες στη συγκεκριμένη παραλία, χωρίς όμως ποτέ να έχουν αισθανθεί απειλή. Βάσει αυτών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι καρχαρίες φαίνεται πως όντως δεν έχουν λόγο να δαγκώσουν εάν ξέρουν τι είμαστε (επειδή δεν έχουν πια την περιέργεια να μάθουν), ενώ αξίζει επίσης να παραδεχτούμε ότι η στάση τους φαίνεται να είναι αδιάφορη, παρά το ότι όλοι αυτοί οι σέρφερ έχουν εισβάλει κυριολεκτικά στο σπίτι τους! Και ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα από τα κορυφαία αρπακτικά των ωκεανών.

«Μέτρησα 4-5 μεγάλους λευκούς καρχαρίες και η παρουσία τους δεν απέτρεψε κανέναν από αυτούς που περίμεναν τα κύματα», έγραψε ο χρήστης που δημοσίευσε το βίντεο. «Είδα ένα πτερύγιο δίπλα στη σανίδα μου πριν από έναν μήνα», σχολίασε κάποιος χρήστης, ενώ ένας άλλος έγραψε: «Ένας μεγάλος λευκός (καρχαρίας) πήδηξε έξω από τα νερά και ένας δεύτερος τον ακολουθούσε, ενώ εγώ βρισκόμουν όρθιος, ακολουθώντας τα κύματα».

Ένας εκ των υπευθύνων για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη παραλία οι καρχαρίες πλησιάζουν συνήθως, πέρα από την αναπαραγωγή τους, και για να αναζητήσουν τροφή. Κι όπως προαναφέραμε, η τροφή που ψάχνουν δεν είναι ο άνθρωπος! Το τονίζουμε, διότι είναι εύκολο από τον φόβο μας να θεωρήσουμε ότι πρόκεινται για επιθετικά προς εμάς ζώα, αλλά εξηγήσαμε ότι όταν επιτίθενται ο λόγος είναι η περιέργειά τους κι όχι το ότι θέλουν να τραφούν με εμάς, αν και φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αναφερθεί ορισμένες επιθέσεις καρχαριών στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριντα, αλλά οι λευκοί καρχαρίες στο Σαν Ονόφρε δείχνουν να μην ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία των ανθρώπων και το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.


Απολαύστε το βίντεο:


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ