Βίντεο: Φάλαινα όρκα εντοπίστηκε να σκοτώνει μεγάλο λευκό καρχαρία σε λιγότερο από 2 λεπτά – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια φάλαινα όρκα να σκοτώνει μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής και η επίθεση θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες για το πώς έχουν αλλάξει οι τακτικές κυνηγιού του είδους της φάλαινας.

Τουλάχιστον από το 2017, ένα ζευγάρι φαλαινών στα νερά γύρω από τη Νότια Αφρική σκοτώνει μεγάλους λευκούς καρχαρίες για το συκώτι τους, ένα γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τις φάλαινες, και αφήνει πίσω του το υπόλοιπο σώμα των καρχαριών. Η τακτική αυτή του κυνηγιού έχει απομακρύνει τους καρχαρίες από τα παράκτια ύδατα γύρω από το Κέιπ Τάουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν το δίδυμο που κυνηγά καρχαρίες.

Αλλά αυτή η σόλο επίθεση των όρκων, που παρατηρήθηκε από τους επιστήμονες τον Ιούνιο του 2023 και παρουσιάστηκε σε άρθρο του African Journal of Marine Science που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, έδειξε μία από τις όρκες να σκοτώνει μόνη της έναν καρχαρία μήκους 8,2 ποδιών σε λιγότερο από δύο λεπτά. Σύμφωνα με έναν από τους βιολόγους που την παρατήρησαν, η αγριότητα της επίθεσης ήταν “πρωτοφανής” και “εκπληκτική”.

Μιλώντας στο BBC, η βιολόγος καρχαριών του Πανεπιστημίου Rhodes Dr. Alison Towner δήλωσε στο πρακτορείο ότι η αρσενική όρκα, με το παρατσούκλι Starboard, άρπαξε τον νεαρό λευκό καρχαρία από το πτερύγιο του και “έσπρωξε προς τα εμπρός αρκετές φορές πριν τελικά τον ξεκοιλιάσει” για να φτάσει στο συκώτι του.

Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο της επίθεσης δείχνει τον Starboard να σκοτώνει γρήγορα τον καρχαρία πριν κολυμπήσει μακριά με το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συκώτι στο στόμα του, περνώντας δίπλα από ένα κοντινό σκάφος γεμάτο τουρίστες.

Σύμφωνα με το πρόσφατο άρθρο σχετικά με τη σοκαριστική επίθεση της φάλαινας-δολοφόνου, αυτό είναι το πρώτο ευρέως παρατηρούμενο περιστατικό όπου μια φάλαινα κυνηγάει και σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία μόνη της.

Το περιστατικό αυτό αμφισβητεί επίσης τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με τις στρατηγικές κυνηγιού των φαλαινών-δολοφόνων, καθώς προηγούμενες έρευνες οδήγησαν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι όρκες κυνηγούν κυρίως σε ομάδες και όχι μόνες τους. Προηγούμενες επιθέσεις φαλαινών-δολοφόνων σε καρχαρίες αφορούσαν πολλές όρκες -συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου της Starboard, ενός άλλου αρσενικού που ονομάζεται Port- και διαρκούσαν έως και δύο ώρες, έγραψαν οι ερευνητές.

Ο δρ Λουκ Ρέντελ, ένας άλλος επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους στη Σκωτία, δήλωσε στο BBC ότι δεν αποτελεί “έκπληξη” το γεγονός ότι οι φάλαινες είχαν μάθει να στοχεύουν τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες, καθώς οι όρκες μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εύρεση τροφής λόγω ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και άλλες αλλαγές στο οικοσύστημά τους που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες πίσω από το πρόσφατο άρθρο για την επίθεση της σόλο φάλαινας-δολοφόνου ανέφεραν για πρώτη φορά τα ευρήματά τους σχετικά με το Port and Starboard το 2022. Έγραψαν στο African Journal of Marine Science ότι είχαν εντοπίσει τουλάχιστον 8 δολοφονίες λευκών καρχαριών που οφείλονται στο ζευγάρι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αρκετούς καρχαρίες αφαιρέθηκαν η καρδιά και το συκώτι.

Ο δρ Πρίμο Μικαρέλι, βιολόγος στο Κέντρο Μελετών Καρχαριών της Ιταλίας και στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, δήλωσε στο CNN ότι ενώ η θέα μιας τόσο ισχυρής επίθεσης ήταν “αξέχαστη”, ανησυχεί επίσης για τις οικολογικές επιπτώσεις που έχει τόσο για τις όρκες όσο και για τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες.

«Παρά το δέος μου για αυτά τα αρπακτικά, ανησυχώ όλο και περισσότερο για την ισορροπία της παράκτιας θαλάσσιας οικολογίας», δήλωσε ο Μικαρέλι.

Οι όρκες είναι ο μοναδικός θηρευτής του μεγάλου λευκού καρχαρία, εκτός από τον άνθρωπο. Οι φάλαινες δολοφόνοι φτάνουν σε μήκος τα 30 πόδια και μπορεί να ζυγίζουν πάνω από έξι τόνους, ενώ οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 9 μέτρα και να ζυγίζουν περίπου 2,5 τόνους.

Ο Τάουνερ δήλωσε στο BBC ότι οι νέες κυνηγετικές συνήθειες των όρκων θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλα είδη, όπως οι αφρικανικοί πιγκουίνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις φώκιες του ακρωτηρίου – καθώς οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες συνήθως κυνηγούν τις φώκιες.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ