Βουλγαρία: Αριθμός ρεκόρ από γύπες σε προστατευόμενη περιοχή 

Το ρεκόρ που κατεγράφη αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Περισσότεροι από 20 γυπαετοί και μαυρόγυπες καταμετρήθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην προστατευόμενη περιοχή Σακάρ στη Βουλγαρία, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις  Πράσινα Βαλκάνια (Green Balkans) και Ταμείο για την Άγρια Χλωρίδα και Πανίδα (FWFF) να κάνουν λόγο για αριθμό ρεκόρ για τα συγκεκριμένα προστατευόμενα είδη γύπα.

Αποτελώντας μια από τις πιο σημαντικές οροσειρές για το είδος στη Βουλγαρία, όπως οι Πιρίν και Ρίλα, πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή, μέρος του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000, η οποία μάλιστα φαίνεται πως συνδέει ξεχωριστές αποικίες των δύο ειδών στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων διατήρησης και έρευνας στην προστατευόμενη περιοχή πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα “Life for the Bearded Vulture”, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών διατροφής και των ενδιαιτημάτων, στοχεύει στην αύξηση του πληθυσμού των απειλούμενων ειδών γυπών στα Βαλκάνια, όπως του γυπαετού και του ασπροπάρη, ενώ επιχειρεί παράλληλα να συνεισφέρει στη γενετική ροή μεταξύ πληθυσμών της Δυτικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ