Ζευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 κυκνάκια

Στο Διόνι δίπλα στις εκβολές ποταμού Αχελώου κατοικεί μόνιμα ένα ζευγάρι Βουβοκύκνοι.

Σύμφωνα με τον επαγγελματία δύτη και υπεύθυνο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”, κ. Λάμπρο Χαρέλο, το ζευγάρι παρατηρείται στην περιοχή για περισσότερα από 10 χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια, μάλιστα, αναπαράγεται με μεγάλη επιτυχία.

Πέρυσι είχαν πέντε κυκνάκια που τώρα έχουν μεγαλώσει, ενώ φέτος εμφάνισαν επτά κυκνάκια. Τις προηγούμενες χρονιές είχαν λιγότερη επιτυχία – κάποιες φορές δύο, και υπήρξαν και χρονιές που εμφάνιζαν ένα και μοναδικό.

το ζευγάρι παρατηρείται στην περιοχή για περισσότερα από 10 χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια, μάλιστα, αναπαράγεται με μεγάλη επιτυχία.

Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και εποπτεύεται καθημερινά από την μονάδα διαχείρισης Εθνικού πάρκου Μεσολογγίου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Οι κύκνοι συχνά δημιουργούν μονογαμικές σχέσεις που διαρκούν για πολλά χρόνια και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν και για μια ζωή. Η πίστη και η αφοσίωσή τους στον/στην σύντροφό τους καθιστά τα πτηνά αυτά τόσο δημοφιλή, σε βαθμό που η εικόνα των δύο κύκνων που κολυμπούν μαζί και οι λαιμοί τους σχηματίζουν μια καρδιά αποτελεί μια σχεδόν οικουμενική εικόνα που συμβολίζει τον έρωτα και την αγάπη.

Βέβαια, οι λόγοι για τους οποίους πολλά πτηνά ζευγαρώνουν για μια ζωή δεν είναι πάντα τόσο ρομαντικοί όσο μοιάζουν με την πρώτη ματιά. Σκεφτείτε μόνο τον χρόνο που χρειάζονται πολλά πτηνά για να μεταναστεύσουν, να καθιερώσουν την περιοχή τους, να επωάσουν τα αυγά και να μεγαλώσουν τα μικρά. Είναι επόμενο, λοιπόν, να μην μένει τόσος χρόνος για φλερτ.

Όπως αναφέρει στην περιγραφή της σελίδας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”, η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου αυτού.

Οι δράσεις που έχουν λάβει χώρα ως τώρα περιλαμβάνουν την καθαριότητα της τοποθεσίας “Λιμανάκι” στο Αιτωλικό, τη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Πάρκου-Καταφυγίου Άγριων Πτηνών, στο οποίο φιλοξενούνται πάνω από 100 πτηνά, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και σπάνια είδη, καθώς και την παρατήρηση πτηνών, το λεγόμενο “birdwatching”.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ