Ανακαλύφθηκαν πάνω από 100 νέα είδη ζώων σε υποβρύχια οροσειρά κοντά στη Χιλή

Επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από 100 νέα είδη ζώων σε υποθαλάσσια οροσειρά στα ανοικτά των ακτών της Χιλής.

Τα πλάσματα βρέθηκαν έως και 3.530 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κατά μήκος της κορυφογραμμής Salas y Gómez Ridge μήκους 2.900 χιλιομέτρων που εκτείνεται μεταξύ της Χιλής και του Νησιού του Πάσχα. Εκεί, βρέθηκαν κοράλλια βαθιάς θάλασσας, γυάλινα σφουγγάρια, αχινοί, αμφίποδα και άλλα είδη που πιθανότατα δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt.

«Ξεπεράσαμε κατά πολύ τις προσδοκίες μας σε αυτή την αποστολή. Πάντα περιμένουμε να βρούμε νέα είδη σε αυτές τις απομακρυσμένες και ελάχιστα εξερευνημένες περιοχές, αλλά η ποσότητα που βρήκαμε, ειδικά για ορισμένες ομάδες όπως τα σφουγγάρια, είναι εντυπωσιακή», δήλωσε ο ειδικός Δρ. Χαβιέρ Σελάνες.

Ένας θαλάσσιος βάτραχος εντοπίστηκε σε βάθος 1389 μέτρων στο υποβρύχιο βουνό

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ για να εξερευνήσει τη θαλάσσια ζωή και να χαρτογραφήσει 52.777 τετραγωνικά χιλιόμετρα του βυθού και των βουνών.

«Αυτά τα ακμάζοντα και υγιή οικοσυστήματα δείχνουν ότι τα θαλάσσια πάρκα Nazca-Desventuradas και Juan Fernández προστατεύουν αποτελεσματικά τους ευαίσθητους θαλάσσιους οικοτόπους», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Επιμήκεις αχινοί Dermechinus καταγράφηκαν σε βάθος 516 μέτρων κατά μήκος της κορυφογραμμής (Φωτ.: Schmidt Ocean Institute)

Το ψηλότερο από τα τέσσερα υποθαλάσσια βουνά, που βρίσκεται στα 3.530 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά, πήρε από την ομάδα το ανεπίσημο όνομα «Solito». Μια δεύτερη αποστολή κατά μήκος της κορυφογραμμής ξεκίνησε το Σάββατο (24/02) με το ερευνητικό σκάφος Falkor.

«Η πλήρης ταυτοποίηση των ειδών μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και ο Δρ. Σελάνες και η ομάδα του διαθέτουν έναν απίστευτο αριθμό δειγμάτων από αυτό το εκπληκτικά όμορφο και ελάχιστα γνωστό hotspot βιοποικιλότητας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt, Δρ. Τζιοτίκα Βιρμάνι.

Οι καταδύσεις θα μεταδίδονται ζωντανά στο κανάλι του ινστιτούτου στο ΥouTube.

Πηγή: Independent


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ