Ανταρκτική: Οι πάγοι συρρικνώθηκαν φέτος περισσότερο από ποτέ

Ανησυχητικές διαστάσεις αποκτά η κατάσταση στην Ανταρκτική, καθώς η μέγιστη έκταση του στρώματος πάγου ήταν φέτος μικρότερη κατά 1,03 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα συγκριτικά με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, απώλεια που ισοδυναμεί με έκταση διπλάσια της Γαλλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα 25/9, το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC), η μέγιστη έκταση πάγου στην Ανταρκτική δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν οι επιστημονικές καταγραφές, με τον σχηματισμό πάγου να έχει φθάσει το ανώτατο φετινό επίπεδο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η μέγιστη φετινή έκταση των πάγων στην Ανταρκτική υπολογίστηκε σε 16,96 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το NSIDC, το οποίο υπογραμμίζει πως πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από το 1979 και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο.Φέτος, η μέγιστη έκταση του στρώματος πάγου ήταν μικρότερη κατά 1,03 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα εν συγκρίσει με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, απώλεια που ισοδυναμεί με έκταση διπλάσια της Γαλλίας. Τον Φεβρουάριο, η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο (1,79 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) και έκτοτε ανέκαμψε με ασυνήθιστα αργό ρυθμό.

Στην Αρκτική, όπου το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, ο σχηματισμός πάγου έχει επίσης φθάσει στο χαμηλότερο φετινό επίπεδο και υπολογίζεται σε 4,23 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η έκτη χαμηλότερη καταγραφή από το 1979, τονίζει το NSIDC.Οι ειδικοί αναφέρουν πως από τον Αύγουστο του 2016, η συρρίκνωση της μέγιστης έκτασης των πάγων της Ανταρκτικής καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.

Το λευκό στρώμα πάγου στους δύο πόλους της Γης αντανακλά τις ακτίνες του Ήλιου περισσότερο από ό,τι ο ωκεανός και, συνεπώς, η συρρίκνωσή του επιτείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, προκαλώντας παράλληλα άνοδο της στάθμης των ωκεανών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ