Eurostat: 21 χώρες της ΕΕ πέτυχαν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το πρώτο τρίμηνο του 2023

Μείωση καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε 21 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ειδικότερα, με τις μοναδικές αυξήσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου να έχουν καταγραφεί σε Ιρλανδία (+9,1%), Λετονία (+7,5%), Σλοβακία (+1,9%), Δανία (+1,7%), Σουηδία (+1,6%) και Φινλανδία, σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε μείωση των εκπομπών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2022. Μάλιστα, οι ίδιες χώρες που κατάφεραν μείωση των εκπομπών, είδαν και το ΑΕΠ τους να αυξάνεται.

Πρωταγωνιστές στη μείωση των εκπομπών είναι η Βουλγαρία και η Εσθονία, με μειώσεις 15,2% και 14,7% αντιστοίχως, και ακολουθεί η Σλοβενία, η οποία κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές της κατά 9,6%.

Οι υπόλοιπες χώρες που μείωσαν επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ΑΕΠ τους, είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Κροατία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τις 21 χώρες που κατάφεραν μείωση των εκπομπών, μόνο 6 είδαν το ΑΕΠ τους να μειώνεται και συγκεκριμένα η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία και η Πολωνία.



Οι οικονομικοί τομείς που σημείωσαν μείωση των εκπομπών

Σύμφωνα με την Eurostat, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν τα «νοικοκυριά» (24%), η «μεταποίηση» (20%), ο «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (19%), η «γεωργία» (13%) και η «μεταφορά και αποθήκευση» (10%). Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της υπηρεσίας, οι μειώσεις παρατηρήθηκαν σε αυτούς τους 5, από τους συνολικά 9, τομείς.

Μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου» (-12,3%), ενώ αντίθετα ο εκείνος που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών ήταν ο τομέας «μεταφορές και αποθήκευση» (+7,2%). Τέλος, η συνολική μείωση που καταγράφηκε στην ΕΕ συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι ισοδυναμεί με 2,9%.


Με πληροφορίες από Eurostat


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ