Χαβάη: Εκπαιδευμένοι σκύλοι αναζητούν τα θύματα της φονικότερης φωτιάς του αιώνα στις ΗΠΑ

Εξαιρετικά εκπαιδευμένοι σκύλοι αξιοποιούνται στην αναζήτηση των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς του αιώνα στις ΗΠΑ. Κι όταν λέμε εξαιρετικά εκπαιδευμένοι, το εννοούμε.

Αξιωματούχοι της κομητείας του Μάουι δήλωσαν ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Μάουι την περασμένη εβδομάδα ανέρχονται στους 106, καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά των τελευταίων 100 ετών στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, δήλωσε πως τα ευρήματα της έρευνας είναι όσο τραγικά θα φανταζόταν κανείς, με τα περισσότερα θύματα να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστεί ακόμη μια εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των νεκρών. Τη στιγμή των δηλώσεών του, οι νεκροί ανέρχονταν στους 96, αριθμός πλέον αυξημένος κατά 10 άτομα.



Εξαιρετικά εκπαιδευμένοι σκύλοι αναζητούν λείψανα ανθρώπων και ζώων

Όταν λέμε εξαιρετικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, το εννοούμε. Η πρώτη και άκρως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των σκύλων στην έρευνα που διεξάγεται στο Μάουι είναι να έχουν ολοκληρώσει εντατική εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον ενός χρόνου, κατά την οποία μαθαίνουν να ανιχνεύουν την καμένη σάρκα και να καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ ανθρώπινων και ζωικών λειψάνων.

Η δεύτερη προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός σκύλου στην έρευνα είναι να έχει γεννηθεί με την ιδιαίτερη προσωπικότητα που απαιτείται, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες και να εργαστεί με αποτελεσματικότητα κάτω από αυτές, δήλωσε η Μαίρη Καμπλκ, ειδική σε θέματα ανίχνευσης και συστημάτων στο Desert Research Institute στη Νεβάδα, η οποία έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες σκύλους και έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους χειριστές τους, συμμετέχοντας παράλληλα και η ίδια σε δεκάδες έρευνες κάθε χρόνο μαζί με τα δικά της σκυλιά, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην τρέχουσα έρευνα στο Μάουι.


H Μαίρη Καμπλκ, ειδική σε θέματα ανίχνευσης και συστημάτων στο Desert Research Institute στη Νεβάδα (Photo: Desert Research Institute)
H Μαίρη Καμπλκ, ειδική σε θέματα ανίχνευσης και συστημάτων στο Desert Research Institute στη Νεβάδα (Photo: Desert Research Institute)

«Τα σκυλιά που θέλουν πραγματικά να παίζουν, που έχουν εμμονή με το παιχνίδι τους, που έχουν αυτοπεποίθηση και ευελιξία και που δεν φοβούνται τους δυνατούς θορύβους ή τις παράξενες επιφάνειες, προσφέρουν πολλά στο τραπέζι», ανέφερε η ειδικός.

Τη Δευτέρα, οι ομάδες διάσωσης αστικής έρευνας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) επιστράτευσαν 20 εκπαιδευμένους σκύλους για να συμβάλλουν στην έρευνα των κρατικών και τοπικών αρχών, αναζητώντας θύματα μέσα στις στάχτες, ενώ ο αριθμός τους έχει φτάσει σήμερα τουλάχιστον τους 40, σύμφωνα με δηλώσεις της διοικήτριας της FEMA, Ντιάν Κρίσγουελ.

«Λόγω των συνθηκών και των συντριμμιών της πυρκαγιάς, τα σκυλιά πρέπει να περιηγηθούν στη ζέστη και να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις πατούσες τους, καθώς περπατούν ανάμεσα σε γυαλιά και συντρίμμια. Και σε αυτές τις συνθήκες, τα σκυλιά χρειάζονται συχνή ξεκούραση, γι’ αυτό και στέλνουμε επιπλέον σκυλιά για να ενισχύσουμε την επιχείρηση», δήλωσε η διοικήτρια της FEMA.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Τζέρεμι Γκρίνμπεργκ, διευθυντής επιχειρήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA), δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι συνθήκες στο Μάουι είναι δύσκολες, πράγμα που αυτομάτως καθιστά δύσκολη και την έρευνά τους. Ο ίδιος ανέφερε πως κατανοεί την απόγνωση των οικογενειών που αναμένουν να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους και τόνισε πως η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί «με ασφάλεια και σεβασμό».


Αντίξοες συνθήκες

Κάθε ένας από τους σκύλους που συμμετέχουν στην έρευνα μπορεί να ψάξει κάποιες δεκάδες σπίτια κάθε μέρα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η κυβέρνηση της Χαβάης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2.200 κτίσματα έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, με το 86% εξ αυτών να πρόκειται για κατοικίες.

Τα σκυλιά που εργάζονται στα καμένα συντρίμμια, όπως προαναφέρθηκε, είναι εκπαιδευμένα να ανιχνεύουν καμένη σάρκα και να διακρίνουν αν αυτή προέρχεται από άνθρωπο ή από κάποιο κατοικίδιο ή άλλο ζώο. Όπως ανέφερε η Μαίρη Καμπλκ, όταν βρίσκουν κάτι, έχουν εκπαιδευτεί να ξαπλώνουν στο έδαφος, χωρίς να ενθουσιάζονται ή να τρέχουν προς τον χειριστή, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλοιώσει ένα εύρημα.

Επιπρόσθετα, τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί να μην αλληλεπιδρούν με τα λείψανα που εντοπίζουν, ούτε να τα πλησιάζουν, παρά μόνο να κάνουν σήμα στους χειριστές, ειδοποιώντας τους πως έχουν εντοπίσει κάτι.


Εκπαιδευμένος σκύλος ανίχνευσης και η χειρίστριά του (Photo: Rick Bowmer/AP)
Εκπαιδευμένος σκύλος ανίχνευσης και η χειρίστριά του (Photo: Rick Bowmer/AP)

Η ιστορία της συγκεκριμένης εκπαίδευσης

Οι μέθοδοι της συγκεκριμένης εκπαίδευσης προήλθαν από διδάγματα που αντλήθηκαν με σκληρό τρόπο από τις φωτιές των τελευταίων ετών στην Καλιφόρνια, όπως η πυρκαγιά στην κατασκήνωση Paradise που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους. «Παλαιότερα, οι άνθρωποι απλώς πήγαιναν και έψαχναν, χρησιμοποιώντας φτυάρια και τσουγκράνες, πράγμα που δυσκόλευε τη δουλειά των ιατροδικαστών ανθρωπολόγων. Συλλέγονταν λείψανα που ήταν πιο δύσκολο να αναγνωριστούν. Και όταν ήταν πολλά άτομα μαζί, τα οστά ήταν ανακατεμένα, καθιστώντας τη δουλειά των ερευνητών ακόμη δυσκολότερη», εξήγησε η ειδικός σε θέματα ανίχνευσης και εκπαιδεύτρια επιχειρησιακών σκύλων Μαίρη Καμπλκ.

Η ίδια εξήγησε, επίσης, ότι ακριβώς όπως οι φοιτητές ιατρικής διδάσκονται μέσα από τη μελέτη πτωμάτων, έτσι και οι εκπαιδευτές των συγκεκριμένων σκύλων χρησιμοποιούν ανθρώπινη σάρκα και αίμα για να τους μάθουν να τα ανιχνεύουν. Αλλά σε ορισμένες χώρες η χρήση ανθρώπινων λειψάνων σε μια τέτοια εκπαίδευση απαγορεύεται, επομένως τα σκυλιά εκπαιδεύονται αναγκαστικά με λείψανα ζώων, με αποτέλεσμα οι διασώσεις ή οι έρευνες αναζήτησης να γίνονται πιο δύσκολες, αφού οι σκύλοι που εκπαιδεύονται έτσι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν αυτό που εντόπισαν είναι άνθρωπος ή ζώο και δίνουν περισσότερα σήματα από αυτά που έχουν προτεραιότητα, δήλωσε η ειδικός.

Όσον αφορά την ανταμοιβή των σκύλων που φέρνουν το έργο τους εις πέρας, αυτό είναι ένα απλό παιχνίδι που μπορούν να το μασήσουν και να παίξουν μαζί του. «Αυτή είναι η αμοιβή του σκύλου. Οι χειριστές έχουν μαζί τους το παιχνίδι και πολλοί σκύλοι μάλιστα πηγαίνουν στην πλάτη του χειριστή τους και ελέγχουν αν το παιχνίδι τους βρίσκεται στο σακίδιό του», ανέφερε η εκπαιδεύτρια.


Photo: Gideon Karanja/Unsplash
Photo: Gideon Karanja/Unsplash

Το «αποτύπωμα» της απαιτητικής έρευνας στην ψυχολογία του σκύλου

H Λιν Ένγκελμπερτ, χειρίστρια και εκπαιδεύτρια σκύλων ανίχνευσης ανθρώπινων λειψάνων, η οποία είχε συμμετάσχει στην έρευνα για την ανάκτηση ανθρώπινων λειψάνων μαζί με τα σκυλιά της σε διάφορους τόπους καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της 11ης Σεπτεμβρίου, ανέφερε: «Τα σκυλιά μου δεν είναι μόνο οι καλύτεροι φίλοι μου, αλλά και οι συνεργάτες μου στις έρευνες».

Η εκπαιδεύτρια αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι πολλές φορές οι άνθρωποι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τέτοιες επιχειρήσεις για τους σκύλους, δηλώνοντας με σιγουριά πως στην πραγματικότητα δεν επηρεάζονται από τις έρευνες, καθώς «είναι απλώς ένα παιχνίδι γι’ αυτούς» και συμπλήρωσε πως «κάνουν τη δουλειά τους, αυτό είναι που τους αρέσει να κάνουν».

Ακόμα κι έτσι, το πώς αισθάνεται ο χειριστής έχει σημασία. Είναι προφανές πως μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για τους ανθρώπους που συμμετέχουν. «Αν ο χειριστής πάθει κατάθλιψη, αυτό που νιώθει ο χειριστής, πηγαίνει κατευθείαν στο λουρί», εξήγησε η εκπαιδεύτρια. Ο καθένας πρέπει να έχει κίνητρο που να του δίνει δύναμη να συνεχίσει. Για την ίδια, μεγαλύτερο κίνητρο αποτελεί η βοήθεια που δύναται να προσφέρει στις οικογένειες που αγωνιούν να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους, βοηθώντας τες να μάθουν αυτό που περιμένουν.

Οι σκύλοι έρευνας και οι χειριστές τους «βγαίνουν σε μια μεγάλη καταστροφή και βοηθούν τους ανθρώπους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε πρόκειται για την εύρεση ζωντανών ανθρώπων, αν υπάρχουν, είτε για την ανάκτηση λειψάνων» είπε στη συνέχεια και κατέληξε αναφέροντας ότι ο λόγος που το κάνουν όλο αυτό είναι «για να μπορέσουν οι οικογένειες να συνεχίσουν τη ζωή τους».


Με πληροφορίες από Reuters και CNN


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ