Κολομβία: Φόρο τιμής αποτίουν τα διασωθέντα παιδιά στον αγνοούμενο σκύλο-ανιχνευτή που οδήγησε στον εντοπισμό τους

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τού Ουίλσον, του Βελγικού Ποιμενικού που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εντοπισμό των 4 παιδιών που περιπλανήθηκαν στο δάσος τού Αμαζονίου για 40 ημέρες, ύστερα από την πτώση τού αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν.

Τα τέσσερα παιδιά ιθαγενών που επέζησαν από αεροπορικό δυστύχημα και περιπλανήθηκαν για 40 ημέρες μόνα τους στον Αμαζόνιο της Κολομβίας συνεχίζουν την ανάρρωσή τους στο στρατιωτικό νοσοκομείο τής Μπογκοτά και τα δύο μεγαλύτερα είναι αρκετά καλά ώστε να μπορούν να κρατήσουν κηρομπογιές. Έτσι, αποφάσισαν να ζωγραφίσουν τον Ουίλσον, τον σκύλο αναζήτησης που ανίχνευσε τα ίχνη τους και οδήγησε τις αρχές στη σωστή κατεύθυνση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.

Δυστυχώς, ο Ουίλσον, ένα άριστα εκπαιδευμένο Βελγικό Ποιμενικό, σκύλος αναζήτησης στο σώμα των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων, χάθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού των παιδιών και παραμένει αγνοούμενος στη ζούγκλα. Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μια ζωγραφιά υπογεγραμμένη από το μεγαλύτερο παιδί, τη Λέσλι, 13 ετών, η οποία κράτησε τα αδέλφια της ζωντανά χάρη στις γνώσεις της για τη ζούγκλα, απεικονίζει τον Ουίλσον ανάμεσα σε κάποια δέντρα και ένα ποτάμι. Τη φωτογραφία ανήρτησε στο Twitter το Υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας. Η δεύτερη ζωγραφιά, της 9χρονης Σολέινι, δείχνει τον υπηρεσιακό σκύλο δίπλα σε ένα μεγάλο λουλούδι, τον ήλιο και τη σημαία τής Κολομβίας.


Τα τέσσερα παιδιά βρέθηκαν σε ένα ξέφωτο του δάσους την Παρασκευή, περισσότερο από ένα μήνα μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους η μητέρα τους και άλλοι δύο ενήλικες. Κατάφεραν να επιβιώσουν τρώγοντας φρούτα και χρησιμοποιώντας μεγάλα φύλλα για να προστατευτούν από τη βροχή, αξιοποιώντας γνώσεις που είχε διδαχθεί το μεγαλύτερο παιδί, η Λέσλι.


Αγνοείται ακόμη ο σκύλος-ανιχνευτής των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων, Ουίλσον

Συζητώντας με τους διασώστες τους, τα παιδιά ανέφεραν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα τα συνόδευε ένας μεγάλος σκύλος και πιστεύεται ότι ήταν ο Ουίλσον, ένας εκ των συνολικά 10 σκύλων-ανιχνευτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση αναζήτησης.

Ο Ουίλσον εθεάθη για τελευταία φορά την Πέμπτη, μια ημέρα πριν από τη διάσωση των παιδιών. «Τον είδαμε περίπου 40 μέτρα μακριά και προσπαθήσαμε να τον καλέσουμε», δήλωσε στην κολομβιανή εφημερίδα El Tiempo ο Κάρλος Βιλέγκας, ένας από τους χειριστές τού σκύλου. «Ο συνοδός μου τον πλησίασε, προσπάθησε να παίξει μαζί του για να τον πιάσει, αλλά (ο Γουίλσον) έφυγε τρέχοντας».

Πιστεύεται ότι ο εξάχρονος Βελγικός Ποιμενικός ενδεχομένως αποπροσανατολίστηκε περιπλανώμενος στην πυκνή βλάστηση ή ότι ήρθε αντιμέτωπος με κάποιο άγριο αρπακτικό ζώο που τον ανάγκασε να παρεκκλίνει από τη φυσιολογική συμπεριφορά του.


«Η πίστη μας παραμένει ακέραιη και εξακολουθούμε να τον αναζητάμε»

«Σύμφωνα με όσα μας είπαν τα παιδιά, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Ουίλσον, ο καταδρομέας μας, ήταν μαζί τους, αρκετά αδυνατισμένος και χωρίς πολλά για να τραφεί εκεί έξω στη ζούγκλα», δήλωσε στον Τύπο το Σάββατο ο στρατηγός Πέδρο Σάντσεθ. «Αλλά η πίστη μας παραμένει ακέραιη και εξακολουθούμε να τον αναζητάμε», προσέθεσε ο στρατηγός.

Εν τω μεταξύ, έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους συγγενείς για την επιμέλεια των παιδιών, με τον πατέρα των δύο εξ αυτών να αντιμετωπίζει κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία. Τα αδέλφια αναμένεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπηρεσία παιδικής προστασίας τής Κολομβίας θα πάρει συνεντεύξεις από όλα τα μέλη τής οικογένειας, προκειμένου να καθορίσει ποιος είναι καταλληλότερος να αναλάβει την επιμέλεια και να τα φροντίσει από εδώ και στο εξής.


Με πληροφορίες από El Tiempo και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ