Συντριβή αεροπλάνου στην Κολομβία: Η διάσωση 4 παιδιών ύστερα από 40 ημέρες στον Αμαζόνιο και ο αγνοούμενος σκύλος αναζήτησης

Τα τραγικά πρώτα λόγια που είπαν τέσσερα παιδιά από την Κολομβία αφού επέζησαν επί 40 ημέρες στη ζούγκλα τού Αμαζονίου αποκάλυψαν οι διασώστες τους, καθώς τα μικρά αναρρώνουν σε στρατιωτικό νοσοκομείο τής Μπογκοτά.

Όταν η ομάδα έρευνας εντόπισε τα αδυνατισμένα παιδιά την Παρασκευή, το πρώτο πράγμα που είπε ο Τιέν Νοριέλ Ρανόκε Μουκουτούι, τεσσάρων ετών, ήταν: «Η μητέρα μου είναι νεκρή».

Εκατοντάδες στρατιώτες και μια ομάδα ιθαγενών κοινοτήτων αναζητούσαν τα αγνοούμενα παιδιά για περισσότερο από ένα μήνα, ύστερα από τη συντριβή τού αεροπλάνου Cessna στη ζούγκλα την 1η Μαΐου, η οποία άφησε τα παιδιά μόνα τους στο τροπικό δάσος.

Τελικά, τα τέσσερα παιδιά βρέθηκαν σε ένα ξέφωτο του δάσους χωρίς παπούτσια, αδυνατισμένα από την υποσιτισμό και πολύ κουρασμένα για να είναι σε θέση να περπατήσουν, σύμφωνα με δηλώσεις τής οικογένειάς τους.


Η 13χρονη ηρωίδα που έσωσε τα αδέλφια της

Τα πρώτα λόγια τής Λέσλι Μουκούτουι, του μεγαλύτερου παιδιού, που κράτησε την ομάδα ζωντανή κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας τους, ήταν: «Πεινάω». Μέλη τής φυλής αυτοχθόνων Ουιτότο (Huitoto) και εξοικειωμένα με τη ζωή στη ζούγκλα, τα τέσσερα παιδιά περιπλανιούνταν στην πυκνή βλάστηση από την 1η Μαΐου, την ημέρα που το Cessna 206 στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τη μητέρα τους, τον πιλότο κι έναν συγγενή τους, συνετρίβη. Οι τρεις ενήλικοι επιβαίνοντες βρέθηκαν νεκροί από τον στρατό στον τόπο τής καταστροφής.



Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς τα παιδιά κατάφεραν να επιβιώσουν είδαν το φως τής δημοσιότητας τη Δευτέρα. Η Λέσλι, 13 ετών, χρησιμοποίησε τις γνώσεις που της είχαν μεταβιβάσει οι μεγαλύτεροι Ουιτότο για να καθοδηγήσει με γενναιότητα τα μικρότερα αδέλφια της στην επιβίωση, παρά τις καταρρακτώδεις βροχές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, την έλλειψη τροφής και την άγρια πανίδα τού τροπικού δάσους.

Σύμφωνα με τον παππού των παιδιών, Νάρτσισο Μουκούτουι, η Λέσλι ήταν εκείνη που τράβηξε το μικρότερο παιδί, την Κριστίν, από το αεροπλάνο. «Είδε τα πόδια τής μικρότερης αδελφής της εκεί που ήταν οι τρεις νεκροί και την τράβηξε έξω», δήλωσε σε βίντεο στο στρατιωτικό νοσοκομείο τής Μπογκοτά όπου νοσηλεύονται τα παιδιά, το οποίο αναρτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η Λέσλι, μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου, είπε στην οικογένειά της ότι η μητέρα της, Μαγκνταλένα Μουκούτουι, έδωσε μάχη για να επιβιώσει για τέσσερις ημέρες έπειτα από τη συντριβή τού αεροπλάνου, αλλά τελικά, έχοντας αντιληφθεί ότι δεν επρόκειτο να τα καταφέρει, είπε στα παιδιά της να την αφήσουν πίσω, ζητώντας από το μεγαλύτερο παιδί να φροντίσει τα μικρότερα αδέρφια της.

Η Λέσλι, ως μέλος των Ουιτότο, κατάφερε να βρει καταφύγιο στο δάσος και να διακρίνει τα ασφαλή και θρεπτικά φρούτα από τα δηλητηριώδη. Αξιοποιώντας τις γνώσεις τής μεγαλύτερης αδελφής τους, τα παιδιά μάζεψαν Couma macrocarpa, ένα κρεμώδες λευκό φρούτο τού Αμαζονίου, και μικροσκοπικά μωβ φρούτα που μοιάζουν με δαμάσκηνα (Oenocarpus bacaba), σύμφωνα με δηλώσεις τής οικογένειας. Επίσης, τα παιδιά φαίνεται ότι βρήκαν ένα από τα συνολικά 100 κιτ βοήθειας που έριξε ο στρατός, ενώ έφαγαν και αλεύρι μανιόκας που βρήκαν από το αεροπλάνο. Όλα αυτά συνέβαλαν στην επιβίωσή τους.


Φόβο προκάλεσαν στα παιδιά οι ομάδες έρευνας και τα σκυλιά διάσωσης

Μια ομάδα αποτελούμενη από κοινότητες ιθαγενών που γνωρίζουν καλά τα απομακρυσμένα δάση βοήθησε στην καθοδήγηση των ερευνών, μαζί με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τα σκυλιά διάσωσης. Τα παιδιά, που είχαν εμφανώς στερηθεί ύπνο και ήταν τρομοκρατημένα από τις αμέτρητες απειλές στη ζούγκλα, όπου κυριαρχούν ομάδες ανταρτών, έτρεχαν μακριά από τις ομάδες έρευνας και από τα γαυγίσματα των σκύλων, δήλωσε σε δημοσιογράφο τοπικών μέσων ο παππούς των τεσσάρων παιδιών. Ήταν φοβισμένα και γι’ αυτό κρύφτηκαν στα δέντρα.



Οι δηλώσεις τού πατέρα

Ο πατέρας των παιδιών, Μανουέλ Ρανόκ, δήλωσε στο ραδιόφωνο W της Μπογκοτά ότι τα παιδιά επέζησαν χάρη στις γνώσεις που τους μετέδωσαν οι γονείς τους, οι οποίοι είχαν πάντα τα παιδιά δίπλα τους, όταν εργάζονταν στο αγρόκτημά τους και τα μάθαιναν να τρώνε άγρια ζώα. «Επίσης, πρέπει να πούμε ότι είναι δυνατά. Έχουν αίμα ιθαγενών», συμπλήρωσε αργότερα ο ίδιος, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης μιας κοινότητας Ουιτότο, ξεσπώντας σε δάκρυα κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης.

Ο πατέρας ανέφερε, ακόμα, ότι η οικογένεια είχε ξεριζωθεί από ένοπλους εμπόρους ναρκωτικών που τους απειλούσαν, αναγκάζοντάς τους να πάρουν το μικρό αεροπλάνο από το χωριό Αραρακουάρα, το οποίο βρίσκεται βαθιά μέσα στον Αμαζόνιο, στην πόλη Σαν Χοσέ ντελ Γκουαβιάρε. «Σκοτώνουν πολλούς αθώους ανθρώπους και κανένας από αυτούς δεν θα φυλακιστεί ποτέ. Το ξέρετε. Όποιος τους καταγγέλλει, τον περιμένει ο θάνατος», είπε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης στο W της Μπογκοτά.


Εθνικός πανηγυρισμός για το «θαύμα» τής διάσωσης των παιδιών

Η διάσωση των τεσσάρων παιδιών αποτέλεσε αιτία εθνικού πανηγυρισμού. Ο πρόεδρος της χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος κατακρίθηκε έντονα τον περασμένο μήνα όταν έγραψε λανθασμένα στο Twitter ότι τα παιδιά είχαν βρεθεί, εξήρε τον εντοπισμό και τη διάσωση των παιδιών και τα χαρακτήρισε «Παιδιά τής Ειρήνης» τής Κολομβίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρανόκ δήλωσε ότι η επίσκεψη του προέδρου δεν ήταν τίποτα παραπάνω, όπως είπε, από «μία ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις», ενώ ανέφερε ακόμα ότι για την επίσκεψη δεν ζήτησε ποτέ την άδειά του.


Ο αγνοούμενος σκύλος αναζήτησης

Η ανάρρωση των παιδιών φαίνεται πως βαίνει καλώς. Ζωγράφισαν, μάλιστα, ορισμένες ζωγραφιές, μία από τις οποίες απεικονίζει τον Ουίλσον, έναν από τους σκύλους αναζήτησης που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ο υπηρεσιακός σκύλος συμμετείχε στον εντοπισμό και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάσωση των παιδιών, αλλά δυστυχώς χάθηκε ο ίδιος στη ζούγκλα και παραμένει έως και τώρα αγνοούμενος.



Ο Ουίλσον, ένα καλά εκπαιδευμένο Βελγικό Ποιμενικό, είχε εντοπίσει αρκετά ίχνη που έδειχναν ότι τα παιδιά είχαν πιθανότατα επιβιώσει. Πολλοί Κολομβιανοί αναρτούν φωτογραφίες τού υπηρεσιακού σκύλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να συμβάλουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσής του, ενώ την ίδια ώρα τα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Ο αγνοούμενος σκύλος αναζήτησης, Ουίλσον
Ο αγνοούμενος σκύλος αναζήτησης, Ουίλσον

Το σώμα των μηχανικών των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων ανήρτησε στο Twitter μία φωτογραφία τού Ουίλσον απ’ όταν ήταν κουτάβι. Το μήνυμα που συνοδεύει την ανάρτηση αναφέρει τα εξής: «Ο Ουίλσον γεννήθηκε, ανατράφηκε και εκπαιδεύτηκε από εμάς. Η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει: Οι στρατιώτες μας συνεχίζουν την έρευνα μέρα και νύχτα για να βρουν τον τετράποδο ήρωά μας».





 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ