Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την 10η Φεβρουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα τής Αραβικής Λεοπάρδαλης»

Χαιρετίστηκε η ανακήρυξη της 10ης Φεβρουαρίου ως Διεθνούς Ημέρας τής Αραβικής Λεοπάρδαλης, την ίδια ώρα που το εντυπωσιακό, μεγαλοπρεπές και επιβλητικό αιλουροειδές εξακολουθεί να απειλείται με εξαφάνιση, μετρώντας πια λιγότερα από 200 εναπομείναντα άτομα στη φύση.

Τη Δευτέρα, η αποστολή τής Σαουδικής Αραβίας στα Ηνωμένα Έθνη έγραψε στο Twitter: «Σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συναίνεση το ψήφισμα με τίτλο ”Διεθνής Ημέρα τής Αραβικής Λεοπάρδαλης”».

Όπως αναγράφεται στη συνέχεια του tweet, σκοπός τού ψηφίσματος, το οποίο εστιάζει στην προστασία τής άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας, αποτελεί η ανάδειξη της αραβικής λεοπάρδαλης, εφόσον αποτελεί πλέον ένα από τα υπό εξαφάνιση υποείδη λεοπάρδαλης.

Το 2022, η Σαουδική Αραβία είχε ανακηρύξει την 10η Φεβρουαρίου ως «Ημέρα τής Αραβικής Λεοπάρδαλης» σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το απειλούμενο με εξαφάνιση αιλουροειδές.

Photograph by Gwen Weustink/Unsplash
Photograph by Gwen Weustink/Unsplash

Η πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ και ένθερμη αγωνίστρια για την προστασία των αραβικών λεοπαρδάλεων, πριγκίπισσα Ρίμα Μπιντ Μπαντάρ, επαίνεσε την αναγνώριση του ΟΗΕ. «Είμαι τόσο χαρούμενη που βλέπω να εγκρίνεται το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα της Αραβικής Λεοπάρδαλης», έγραψε σε δικό της tweet.

Η Catmosphere, το Arabian Leopard Fund και η Βασιλική Επιτροπή για την AlUla έχουν εργαστεί «ακούραστα για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την Αραβική Λεοπάρδαλη που απειλείται με εξαφάνιση και για να εστιάσουν τη διεθνή προσοχή στη δεινή θέση της», έγραψε η Ρίμα Μπινάτ Μπαντάρ τη Δευτέρα.

«Η ανταπόκριση του κοινού στις εκστρατείες μας, όπως η Catwalk και η Ημέρα τής Αραβικής Λεοπάρδαλης στη Σαουδική Αραβία, έχουν καταδείξει ένα βαθύ και αδιάκοπο πάθος για αυτήν την πανέμορφη Μεγάλη Γάτα σε όλη την ιστορική της περιοχή», έγραψε στη συνέχεια της ανάρτησής της η πριγκίπισσα Ρίμα.



Η ίδια ίδρυσε το ίδρυμα Catmosphere το 2021, με κύρια αποστολή της να διασφαλίσει το μέλλον των μεγάλων αιλουροειδών. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός αποβλέπει στο να μεγεθύνει τις προσπάθειες της Panthera, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ, που είναι αφιερωμένη στη διατήρηση 40 ειδών άγριων γατών.

Το Catmosphere «χρησιμοποιεί τις ιστορίες των μεγάλων γατών και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διατήρησή τους για να μας ενθαρρύνει όλους να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση της συλλογικής μας ευημερίας», αναφέρει το ίδρυμα περιγράφοντας τον σκοπό του στην ιστοσελίδα του.

Η αραβική λεοπάρδαλη κατατάσσεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ως είδος «υπό εξαφάνιση» και βρίσκεται επί τής ουσίας ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική της εξαφάνιση από τη φύση. Λιγότερες από 200 πιστεύεται ότι υπάρχουν πια σε ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο, ενώ ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος επιζώντας πληθυσμός βρίσκεται στα όρη Ντοφάρ τού Ομάν.


Με πληροφορίες από Arab News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ