Καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά διασχίζει τη Νορβηγία και κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη

Ο καπνός από τις πυρκαγιές τού Καναδά, που δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλίμα στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, έφτασαν στη Νορβηγία και αναμένεται να πλήξουν και τη νότια Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις Νορβηγών αξιωματούχων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο καπνός θα κινηθεί νοτιότερα.

Μέσω της χρήσης ενός μοντέλου πρόβλεψης κλίματος, επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας της Νορβηγίας (NILU), που μελετούν το κλίμα και την ατμόσφαιρα, προέβλεψαν ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές τού Καναδά θα διασχίσει την ατμόσφαιρα, περνώντας από τη Νορβηγία, και έπειτα θα κατευθυνθεί νοτιότερα.

Πάντως, οι ειδικοί επισήμαναν ότι ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές τού Καναδά δεν αναμένεται να απειλήσει την υγεία των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές. «Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά εξακολουθεί να παρασύρεται και να φθάνει πάνω από τη Νορβηγία. Θα φτάσει και σε άλλα μέρη της Ευρώπης τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το ινστιτούτο.



Ο καπνός έχει μετακινηθεί πάνω από τη Γροιλανδία και την Ισλανδία ήδη από την 1η Ιουνίου και οι παρατηρήσεις από τη νότια Νορβηγία έχουν καταγράψει αυξανόμενες συγκεντρώσεις σωματιδίων, ανέφερε το ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα.

«Μπορεί να μπορούμε να δούμε κάποια ομίχλη ή να μυρίσουμε καπνό», είπε ο ελληνικής καταγωγής, Νικόλας Ευαγγελίου, ανώτερος ερευνητής στο NILU. «Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι ο αριθμός των σωματιδίων στον αέρα, εδώ στη Νορβηγία, θα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Ενώ αν ο καπνός διασχίσει την Ευρώπη, ο αριθμός των σωματιδίων θα είναι πολύ μικρότερος». Και προσέθεσε: «Ο καπνός θα συνεχίσει πιθανότατα να κινείται μέσω της Νορβηγίας καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στον Καναδά».



Ο Kjetil Tørseth, διευθυντής ερευνών στο NILU ανέφερε ότι με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής κρίσης, οι δασικές πυρκαγιές είναι πιθανό να γίνουν συχνότερες και μεγαλύτερου μεγέθους. «Οπότε νομίζω ότι αυτού τού είδους τα επεισόδια θα είναι πιο συχνά στο μέλλον. Και φυσικά έχουν αντίκτυπο στο κλίμα», δήλωσε στο Associated Press. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε τις επιπτώσεις στην Αρκτική, όπου ο όγκος τού καπνού στο χιόνι και τον πάγο μπορεί πράγματι να αυξήσει την τοπική υπερθέρμανση».

Ο Καναδάς και η ανατολική ακτή των ΗΠΑ έχουν δει επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης από τις πυρκαγιές τού Καναδά, κυρίως στην ανατολική επαρχία τού Κεμπέκ , ενώ ο τεράστιος όγκος ανθυγιεινού αέρα από τις δασικές πυρκαγιές επεκτάθηκαν μέχρι τις μεσοδυτικές ΗΠΑ, καλύπτοντας ολόκληρη την Νέα Υόρκη σε ένα «πέπλο» καπνού.



Με πληροφoρίες από Associated Press και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ