Γιατί καίγεται ο Καναδάς; Οι μακροπρόθεσμες ανησυχητικές προβλέψεις

Η έλευση βροχής στο ανατολικό τμήμα τού Καναδά, που πλήττεται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα από πρωτοφανείς πυρκαγιές, βοήθησε τους πυροσβέστες στη Νέα Σκωτία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η οποία ωστόσο παραμένει κρίσιμη.

Από ακτή σε ακτή, ανεξέλεγκτες φλόγες σε εννέα από τις 13 επαρχίες και περιοχές τής χώρας έχουν «καταβροχθίσει» εκατομμύρια στρέμματα δάσους, έχουν μετατρέψει σε στάχτη εκατοντάδες υποδομές, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν σκεπάσει πόλεις, κοντά αλλά και μακριά από τις φλόγες, στα απόκοσμα σύννεφα του τοξικού καπνού.

Το 85% της πυρκαγιάς που απειλούσε το Χάλιφαξ, πρωτεύουσα της Νέας Σκωτίας, έχει τεθεί υπό έλεγχο και η κατάσταση πλέον είναι «σταθερή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές, αλλά ο καπνός από τις πυρκαγιές εξακολουθεί να «πνίγει» αρκετές πολιτείες τής Αμερικής και αναμένεται να φτάσει μέχρι και τη Νορβηγία.



Γιατί καίγεται ο Καναδάς;

Ο Καναδάς, όπου τα 895 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο τής συνολικής του έκτασης, αντιμετωπίζει πυρκαγιές κάθε χρόνο. Οι φετινές πυρκαγιές, όμως, ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες, πολυάριθμες και έντονες. Συχνά, το καλοκαίρι φέρνει σοβαρές πυρκαγιές στον δυτικό Καναδά, ειδικά καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να στεγνώνει τη βλάστηση και να θερμαίνει την ατμόσφαιρα.

Οι επαρχίες στα ανατολικά – συμπεριλαμβανομένου τού Κεμπέκ και της Νέας Σκωτίας – είναι κάπως πιο προστατευμένες από πυρκαγιές ή τουλάχιστον τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο αέρας από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό διατηρεί συνήθως την περιοχή υγρή και πιο δροσερή, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να ξεσπάσουν πυρκαγιές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Επίσης, τα δάση στα ανατολικά τείνουν να είναι λιγότερο εύφλεκτα. Εν αντιθέσει με τα δυτικά δάση, στα οποία κυριαρχούν τα πυρίμαχα αειθαλή, τα ανατολικά δάση έχουν επίσης πλατύφυλλα φυλλοβόλα δέντρα, τα οποία είναι λιγότερο εύφλεκτα, αφού τα κλαδιά τους ξεκινούν ψηλότερα από το έδαφος και τα φύλλα τους συγκρατούν περισσότερη υγρασία.

Παρ’ όλα αυτά, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ακόμη και τα ανατολικά δάση μπορούν να καούν. Το 2021 αποτέλεσε μια ιδιαίτερα καταστροφική χρονιά, με τις φλόγες να καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις. Φέτος, οι επαρχίες τής Αλμπέρτα, της Νέας Σκωτίας και του Κεμπέκ σημείωσαν ρεκόρ ζέστης. Ορισμένες περιοχές τής Αλμπέρτα κατέγραψαν μέσες θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 12 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με έναν τυπικό Μάιο. Η περιοχή τού Ατλαντικού τού Καναδά έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από ξηρασίες από τον Φεβρουάριο. Τμήματα της περιοχής, που περιλαμβάνει τη Νέα Σκωτία, το Νιού Μπράνσγουικ, το νησί τού Πρίγκιπα Εδουάρδου και τη Νέα Γη, κατέγραψαν τον πιο ξηρό Απρίλιο που έχει καταγραφεί. Και φυσικά, όταν τα δάση είναι ξηρά, αναφλέγονται πιο εύκολα.

«Αυτό που είναι μοναδικό φέτος είναι ότι τα δάση είναι τόσο ξηρά που οι πυρκαγιές είναι κατά πολλές φορές μεγαλύτερες από ό,τι συνήθως», ανέφερε ο Μάθιου Χέρτο, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, στη Ρέιτσελ Ντουρόουζ τού Vox. Εντούτοις, ακόμη χρειάζεται κάποια πηγή ανάφλεξης. Και για τις φωτιές στα ανατολικά, πιθανότατα αυτή προέκυψε από έναν συνδυασμό κεραυνών, ανθρώπων και υποδομών -όπως τρένα- που μπορούν να δημιουργήσουν σπινθήρες.

Η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τον πλανήτη και ο θερμότερος αέρας απορροφά την υγρασία από τα δέντρα και άλλα φυτά, καθιστώντας τα πιο εύφλεκτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπερθέρμανση κάνει τις εποχές των πυρκαγιών στον Καναδά, τις ΗΠΑ και αλλού, μεγαλύτερες και πιο έντονες. Η έρευνα δείχνει ότι οι πυρκαγιές καίνε πλέον μεγαλύτερες εκτάσεις, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, η ικανότητα απορρόφησης υγρασίας από τα καύσιμα (δέντρα και άλλη βλάστηση) αυξάνεται σχεδόν εκθετικά», δήλωσε ο Μάικ Φλάνιγκαν, καθηγητής πυρκαγιάς άγριων περιοχών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. «Επομένως, αν δεν έχουμε περισσότερη βροχή για να αντισταθμίσουμε αυτό το φαινόμενο ξήρανσης, τα χωράφια μας θα είναι πιο ξηρά».


Πότε θα σταματήσουν οι φωτιές και θα εξαφανιστεί ο καπνός;

Ο λόγος που τόσος καπνός εξαπλώνεται νότια σε μέρη των ΗΠΑ είναι, με μια λέξη, ο καιρός. Ένα μεγάλο σύστημα χαμηλής πίεσης πάνω από τη Νέα Σκωτία που στροβιλίζεται αριστερόστροφα έχει δημιουργήσει ανέμους που ρέουν νότια από το Κεμπέκ και στη συνέχεια ανατολικά προς τη Νέα Υόρκη και άλλες παράκτιες πόλεις.

Θα χρειαστεί αλλαγή τού καιρού για να καθαριστεί ο καπνός από τις ανατολικές πόλεις, αν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πρωί της Πέμπτης, η ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον και άλλες περιοχές ήταν επικίνδυνη. Οι συνθήκες πιθανότατα θα παραμείνουν κακές σε αυτές τις περιοχές μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε ο άνεμος μπορεί να αλλάξει κατευθύνσεις και να φυσήξει τον καπνό δυτικά προς το Οχάιο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι πιο ανησυχητικές

Η πραγματικότητα είναι ότι εάν οι πυρκαγιές συνεχίσουν να καίνε, ο καπνός θα μπορούσε να συνεχίσει να επηρεάζει περιοχές των ΗΠΑ. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο Καναδάς θα αντιμετωπίσει ξηρές και, σε ορισμένες περιοχές, θερμότερες από το μέσο όρο συνθήκες αυτό το καλοκαίρι, επομένως η «συνταγή» για τις πυρκαγιές θα μπορούσε να διατηρηθεί για μήνες. Εφόσον υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, υπάρχει κίνδυνος καπνού μεγάλης εμβέλειας. «Όσο συνεχίζονται οι πυρκαγιές, ο καπνός μπορεί απλώς να κατευθύνεται προς άλλες περιοχές των ΗΠΑ», δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τετάρτη.


Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καπνός;

Ανησυχητική προειδοποίηση εξέδωσαν Νορβηγοί αξιωματούχοι, δηλώνοντας ότι ο καπνός από τις καναδικές πυρκαγιές αναμένεται να παρεισφρήσει και στα νορβηγικά εδάφη. Οι επιστήμονες του Νορβηγικού Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας (NILU) χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο πρόβλεψης για να εκτιμήσουν πώς ο καπνός θα «ταξίδευε» στην ατμόσφαιρα.

Ο καπνός μετακινήθηκε πάνω από τη Γροιλανδία και την Ισλανδία από την 1η Ιουνίου, και οι παρατηρήσεις στη νότια Νορβηγία έχουν καταγράψει αυξανόμενες συγκεντρώσεις σωματιδίων, ανέφερε το ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα. «Ίσως να μπορούμε να δούμε κάποια ομίχλη ή να μυρίσουμε καπνό», είπε ο Νικόλαος Ευαγγελίου, ανώτερος ερευνητής τού NILU. Παρά ταύτα, διευκρίνισε: «Δεν πιστεύουμε ότι ο αριθμός των σωματιδίων στον αέρα εδώ στη Νορβηγία θα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι επιβλαβής για την υγεία μας».


Απόκοσμες εικόνες – Νέφος καπνού από τις φωτιές στον Καναδά «πνίγει» τη Νέα Υόρκη

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ όπου καπνός από τις φωτιές στον Καναδά «πνίγει» πάνω από 12 πολιτείες. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο καπνός προκάλεσε πολλά προβλήματα στις πτήσεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακυρώσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA). Συγκεκριμένα, ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά καθυστέρησε τις πτήσεις στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης την Τετάρτη.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας «επιβράδυνε την κυκλοφορία από και προς τα αεροδρόμια της περιοχής της Νέας Υόρκης λόγω μειωμένης ορατότητας από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Η υπηρεσία θα προσαρμόσει τον όγκο της κίνησης για να λαμβάνει υπόψη τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες», ανέφερε η FAA. Ο χρόνος αναμονής, μάλιστα, έφτασε κατά μέσο όρο μέχρι τα 120 λεπτά.

Ο καπνός από τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά μεταφέρεται με τον άνεμο νοτιότερα. Ο ουρανός πολλών πόλεων έχει πάρει ένα γκριζωπό, θολό χρώμα και τοπικοί αξιωματούχοι προτρέπουν τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. «Μυρίζει σαν φωτιά» λένε όσοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το BBC. «Κανονικά θα υπήρχαν άνθρωποι να κάθονται έξω, να τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα ή απλώς να κάνουν ένα διάλειμμα. Σήμερα, κανείς δεν καθόταν στα τραπέζια. Από τους λίγους ανθρώπους που είδα, οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες. Υπάρχει μια πυκνή πορτοκαλί ομίχλη στην πόλη».



Επίσης, στην πόλη τής Νέας Υόρκης τα δημόσια σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, όμως ακύρωσαν ή μετέφεραν σε εσωτερικούς χώρους τις υπαίθριες δράσεις τους. Τα σχολεία στην Ανατολική Ακτή ακύρωσαν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως αθλητικούς αγώνες και εκδρομές, για να προστατευθούν οι μαθητές. Στην Μπιθεσντά, στο Μέριλαντ, ένα λύκειο μετέφερε την τελετή αποφοίτησης σε εσωτερικό χώρο, ενώ στο Μπρούκλιν τής Νέας Υόρκης ένα δημοτικό ανέβαλε τον προγραμματισμένο σχολικό χορό του. Ένα σχολείο στο Μονκλέρ τού Νιου Τζέρσι ακύρωσε την εκδρομή τής πέμπτης τάξης σε ένα ψυχαγωγικό πάρκο.





Τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί

Οι μάσκες έχουν επιστρέψει στους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Τορόντο, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιο είδος μάσκας λειτουργεί καλύτερα για την προστασία από τον καπνό. Αρχικά, οι ειδικοί συνιστούν οι άνθρωποι να μένουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν πρέπει να περάσουν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, συνιστούν να εφαρμόσουν καλά στο πρόσωπό τους μια μάσκα τύπου N95 ή μια αντίστοιχη, εφόσον αυτές οι μάσκες δεν επιτρέπουν στον αέρα να περάσει από μικρά ανοίγματα μεταξύ τής μάσκας και του προσώπου. Ειδάλλως, οι πιο χαλαρές μάσκες μπορούν να αφήσουν μέρος τού καπνού να εισέλθει, ο οποίος περιέχει επιβλαβή, λεπτά σωματίδια που προκαλούν προβλήματα υγείας. Για αυτό και μια χειρουργική μάσκα θα παρέχει κάποια προστασία, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη μια N95, αλλά δεν συνιστάται η χρήση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα έξω.



Στελέχη των υπηρεσιών Υγείας από το Βερμόντ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, στην Ανατολική Ακτή, καθώς επίσης και στο Οχάιο και το Κάνσας, στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ύπαιθρο. Τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και ενέχουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποίησαν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε έκτακτο δελτίο συναγερμού για την ποιότητα του αέρα από τη Νέα Αγγλία μέχρι τη Νότια Καρολίνα. «Η χρήση μάσκας ίσως να βοηθά να περιοριστεί το πρόβλημα, για όσους πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού. Αναμένεται περισσότερος καπνός την Πέμπτη και την Παρασκευή», ανέφερε στο Twitter το γραφείο τής NWS στην Ουάσινγκτον.



Ο ουρανός πάνω από τη Νέα Υόρκη και σε πολλές άλλες πόλεις έχει πάρει γκρίζο χρώμα και έχει έντονη μυρωδιά καμένου ξύλου. Σε πολλά μέρη, ο ανατέλλων ήλιος εμφανίστηκε σαν ένας μικρός, πορτοκαλί δίσκος. Οι ουρανοξύστες τής πόλης, που συνήθως διακρίνονται από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σχεδόν εξαφανίστηκαν στο θάμπος. Χθες το πρωί η ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη ήταν η δεύτερη χειρότερη στον κόσμο, σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία IQAir που μετρά την κατάσταση του αέρα στις μεγάλες πόλεις. Στην πρώτη θέση ήταν το Νέο Δελχί της Ινδίας.



Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές συνδέεται με αύξηση των καρδιακών ανακοπών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ τα επείγοντα των νοσοκομείων γεμίζουν από ασθενείς με κρίσεις άσθματος και άλλα αναπνευστικά νοσήματα, ερεθισμό στα μάτια ή το δέρμα. «Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου συμβάν στην πόλη μας και οι Νεοϋορκέζοι πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις», είπε ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς.



Νωρίτερα σήμερα, οι καναδικές αρχές σήμαναν συναγερμό για την κατάσταση του αέρα στο Τορόντο, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και πολλές ημέρες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον 33 εκατομμύρια στρέμματα έχουν ήδη καεί και περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους.



Οι πυρκαγιές στον Καναδά είναι ένα «ανησυχητικό παράδειγμα» των συνεπειών τής κλιματικής αλλαγής

Οι πυρκαγιές στον ανατολικό Καναδά και η επακόλουθη επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι τού τρόπου με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας». Είναι ένα «ανησυχητικό παράδειγμα» της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.



Η Καρίν Ζαν-Πιερ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται για την εξέλιξη των πυρκαγιών αυτών, προσφέρει την στήριξη των ΗΠΑ και καλεί τους Αμερικανούς με «εύθραυστη» υγεία να «λάβουν προφυλάξεις» λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Με πληροφορίες από BBC και Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ